Ziare.com

Augustin Zegrean: Referendumul nu a fost inutil, dar solutia pentru aplicarea lui nu e in Constitutie Interviu

de Camelia Badea
Sambata, 20 Iulie 2019, ora 12:00

   

Augustin Zegrean: Referendumul nu a fost inutil, dar solutia pentru aplicarea lui nu e in Constitutie Interviu
Referendumul din 26 mai nu a fost unul inutil, asa cum lasa sa se inteleaga PSD-ALDE, insa interzicerea amnistiei si gratierii coruptilor nu se poate regasi in Constitutie, ci in legile care vor fi adoptate ulterior de Parlament, subliniaza Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Augustin Zegrean afirma ca decizia de joi a CCR, prin care s-au declarat neconstitutionale unele articole din proiectele de revizuire a Constitutiei depuse de Putere si de Opozitie, a fost una corecta, dovada ca a fost sustinuta in unanimitate de judecatorii Curtii prezenti la sedinta, care au apreciat ca respectivele proiecte nu au fost corect elaborate.

Asta nu inseamna ca presedintele Iohannis a gresit convocand referendumul, pentru ca presedintele nu a spus niciodata ca urmareste revizuirea Constitutiei, ci doar a dorit sa arate Parlamentului care este vointa natiei cu privire la aceasta chestiune, chemand forul legiuitor al tarii sa o respecte, prin legile pe care le adopta ulterior.

Solutia corecta prin care se poate aplica rezultatul referendumului ar fi ca, in cazul in care Parlamentul da o lege pentru amnistie sau gratiere, faptele de coruptie sa fie exceptate sau sa se dea doar o reducere de pedeapsa, nu o iertare totala, mai explica Augustin Zegrean.

Dialogul porneste de la doua articole din Constitutia Romaniei care au relevanta in cazul de fata:

ARTICOLUL 2

(1) Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.
(2) Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.


ARTICOLUL 73

(1) Parlamentul adopta legi constitutionale, legi organice si legi ordinare.
(3) Prin lege organica se reglementeaza:
(...)
i) acordarea amnistiei sau a gratierii colective;


Multi il acuza acum pe presedintele Iohannis ca a convocat degeaba referendumul pe justitie, cei mai vocali fiind liderii majoritatii PSD-ALDE. In opinia dvs, a fost doar un demers inutil, cu iz electoral si atat?

Nu, nu a fost inutil. Referendumurile de genul acesta in Romania oricum sunt consultative, nu sunt obligatorii. De exemplu, referendumul din 2009 nu a fost pus nici pana astazi in aplicare de politicieni. Dar ideea de la care porneste organizarea unor astfel de referendumuri este ca politicienii sa stie ce isi doreste natia si sa respecte vointa natiei.

Chiar daca nu ar fi prins intr-o modificare a Constitutiei, rezultatul acestui referendum ar trebui sa fie luat in seama de politicieni, de azi inainte, pentru ca nu cred ca un partid isi permite sa nu tina seama de dorinta romanilor exprimata la referendum. Daca s-ar intampla acest lucru, acesti romani care au stat la coada si au votat la referendum nu o sa ii mai voteze niciodata.

Nu ii vor mai vota cei care au stat la cozi, dar poate ca politicienii la care va referiti nici nu isi doresc asta, ci urmaresc sa rezolve necazurile unei clientele corupte.

Asta este o problema in afara democratiei. In afara Dreptului, in afara logicii, in afara bunului simt.

Multi dau vina pe presedinte, dar daca privim in urma, observam ca acesta nu a spus niciodata ca scopul urmarit este revizuirea Constitutiei. Gresesc?

Asa este. Dar, bine, consecinta asta era, adica lumea a crezut ca asta se urmareste. De fapt, presa a scris ca asta urmareste presedintele, dar presedintele Iohannis nu a spus niciodata ca urmareste asa ceva, el a spus doar ca vrea sa cunoasca opinia poporului in legatura cu aceasta problema.

Dvs cum vi s-a parut decizia de joi a CCR, faptul ca judecatorii Curtii au votat in unanimitate ca proiectele depuse de Opozitie si de PSD contin si prevederi neconstitutionale?

Decizia Curtii este corecta, pentru ca ea nu se refera la referendum sau la rezultatul lui. Decizia CCR se refera strict la proiectul de lege asupra caruia s-a pronuntat si care este defectuos. Asa ca acum partidele nu au decat sa faca un proiect de lege corect.

Cum sa scrii in Constitutie tot ce-ti trece prin minte? In Constitutie trebuie scrise lucrurile clar, corect. Si sa se inteleaga ce vrei sa spui, pentru ca nu modifici o Constitutie de la o zi la alta, cum fac ei acum cu ordonantele si cu legile, de nici nu apuca sa ajunga Monitorul Oficial la Bistrita si deja legea e modificata...

Adevarul e ca nu poti sa interzici Parlamentului sa adopte legi intr-un anumit domeniu. Nu poti. Parlamentul este organul legislativ suprem al Romaniei. Parlamentul exista ca sa faca legi. Cum sa ii spui Parlamentului prin Constitutie: "Poti tu sa faci legi, dar nu cu privire la asta"?!

Mai mult, exista un articol in Constitutie care spune ca mandatul nu poate fi imperativ (Art. 69 - (1) In exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului. (2) Orice mandat imperativ este nul, n.red.).

Pe de alta parte, singura tara unde exista o interdictie de a gratia este Belgia. Dar in Constitutia belgiana scrie ca regele nu poate sa ii gratieze pe ministrii care comit anumite fapte, dar Parlamentul poate.

Citeste mai multe despre:


In minuta deciziei CCR se vorbea despre "demnitatea umana" a celor care au comis fapte de coruptie si care ar fi incalcata, acesta fiind un motiv de neconstitutionalitate. Dar demnitatea noastra umana, cand din cauza coruptiei murim pentru ca nu avem spitale suficiente sau autostrazi pe care sa circulam in siguranta, cine o apara?

Da, probabil ca a fost o exprimare nefericita acolo in comunicat si oamenii interpreteaza cum vor. Dar sigur ca in motivarea deciziei vor scrie asa cum trebuie sa scrie.

Concluzia ar fi deci ca de gresit au gresit cei care au redactat proiectul de lege, nu presedintele Iohannis?

Da. Si cei de la Opozitie, si cei de la PSD, pentru ca sunt identice cele doua proiecte. Am vazut ca joi plangeau unii de mila PSD ca nu le-a trecut de CCR proiectul de revizuire a Constitutiei. Pai, ei nici nu au vrut sa treaca.

Citeste si: Augustin Zegrean critica ambele proiecte pentru revizuirea Constitutiei si arata cum ar putea fi desfiintata Sectia Speciala, asa cum cere GRECO.

Daca nu asa, atunci cum pot fi aplicate rezultatele referendumului, ca sa nu fie inutil? Ati spus ca politicienii trebuie sa tina cont de votul cetatenilor. Facand sau nefacand ce?

Va spun cum. Legile de amnistie si de gratiere care s-au dat pana acum, si pe vremea comunistilor si dupa aceea, intotdeauna au prevazut si exceptii de la beneficiul legii. Faptele de violenta, crima, viol, infractiuni impotriva securitatii statului, ele niciodata nu au beneficiat de gratiere sau de amnistie, chiar daca acest lucru nu era scris in Constitutie.

Nu poti sa scrii in Constitutie ca nu beneficiaza de gratiere unul sau altul. Nu au decat ca atunci cand fac legile pentru amnistie si gratiere sa scrie in ele: "Dispozitiile prezentei legi NU se aplica" dupa care se insiruie mai multe. In vechile legi scria asa: "Faptele prevazute la articolul cutare, cutare din Codul Penal NU beneficiaza". Sau se dadea iertare totala de pedeapsa pentru unele fapte, dar reducerea pedepsei cu o treime pentru alte fapte si asa mai departe.

Dar daca fac legi oameni care nu au citit legi in viata lor, ce sa mai zicem...

Sa revenim la presedinte, care deconteaza politic acum esecul inregistrat la CCR. Klaus Iohannis a convocat referendumul, dar dupa aceea nu a mai iesit public sa spuna ce intentioneaza sa faca cu rezultatele obtinute. Putea, de exemplu, sa reuneasca o comisie de specialisti la Cotroceni, care sa lucreze la un proiect corect de revizuire a Constitutiei, pe care apoi sa si-l asume partidele din Opozitie?

Dar nu este problema presedintelui, ce face el cu rezultatele referendumului, problema este a legiuitorului, adica a Parlamentului.

Dar atunci de ce a mai convocat presedintele un referendum, daca el nu poate face nimic?

Pentru ca numai el putea sa il convoace.

Deci a fost un fel de mesaj transmis Parlamentului: "Am aflat cu totii, prin acest referendum, ce vrea poporul, de acum inainte sunteti obligati sa respectati vointa lui si sa faceti ce trebuie"?

Da, da. Parlamentarii sunt cei care, daca nu respecta vointa exprimata de popor, adica nu isi indeplinesc mandatul, nu vor mai fi alesi. Institutia prezidentiala nu are initiativa legislativa de modificare a Constitutiei.

Multa lume se intreaba acum si de ce nu exista un control de constitutionalitate inainte de desfasurarea referendumului. De ce sa facem tot acest efort urias, inclusiv financiar, daca exista apoi riscul ca CCR sa spuna, la final, ca demersul este neconstitutional?

Curtea nu este abilitata sa verifice intrebarile care se pun la referendum, ci doar sa verifice daca se indeplineste procedura de convocare a referendumului si modul de desfasurare al acestuia.

Dar de ce nu este CCR abilitata sa faca un control temeinic inainte de referendum, nu dupa?

Pentru ca ar fi acuzata ca impiedica desfasurarea referendumului in cauza.

Asta in Romania de azi, dar intrebarea mea se referea la o tara ideala sau macar normala.

Intr-o tara ideala, normala, ar trebui ca cel care porneste referendumul, adica cei care scriu intrebarile sa le scrie in asa fel incat sa poata fi transpuse in lege si in Constitutie.

Si sa stiti ca nu am gasit la nicio Curte din lume atributii in domeniul asta. Curtea din Slovacia, de exemplu, are atributii legate de referendum, dar si ei verifica doar modul de desfasurare.

Responsabilitatea este a celui care propune referendumul si, mai departe, a celor care sunt indrituiti sau obligati prin lege sa puna in aplicare rezultatele lui.

Eu spun asa: Intr-o tara, nu ideala, ci intreaga la cap, cand ai un rezultat la referendum care arata ca peste 80% dintre participanti vor sa nu mai fie gratiati cei care au comis infractiuni de coruptie, nu poti sa iti permiti sa faci o lege prin care ii gratiezi pe acestia, ca te-ai dus, esti pierdut ca politician.

Citeste mai multe despre: Pot fi depolitizate cu adevarat curtile constitutionale? Augustin Zegrean: CC din R. Moldova a facut "o nefacuta".

Foarte multi au acuzat si de data aceasta CCR, spunand ca e profund politizata si ca de aceea a dat decizia pe care a dat-o joi. V-am mai intrebat si altadata, va mai intreb inca o data: Cum poate fi depolitizata CCR?

Despre subiectul asta se discuta inca de la infiintarea Curtii. Dar vedeti ca de data asta votul a fost de 8 la 0 (un membru a lipsit), deci toti au votat la fel. Cat despre depolitizare ...Sa va dau un exemplu: Fostii presedinti ai Frantei sunt membri de drept ai Curtii Constitutionale si nu spune nimeni ca e o Curte politizata. Noi, cand am facut Constitutia, am studiat multe, multe constitutii, si cam toate curtile europene sunt astfel infiintate.

Apoi, uitati-va ca doar 4 din cei 9 membri actuali ai Curtii sunt numiti de PSD. In rest, 3 sunt numiti de ultimii doi presedinti ai Romaniei, unul este numit de UDMR si doamna Mona Pivniceru de fosta USL, dar pe varianta PNL. Deci nu poti sa spui ca sunt majoritari cei de la PSD.

Iar de data asta chiar n-ai nici ce sa mai spui, pentru ca votul a fost unanim, nu a existat nici macar o opinie separata sau concurenta. Nimic.

In acest moment, presupunand ca, in ciuda rezultatelor referendumului, Parlamentul ar adopta o lege prin care ar gratia coruptii si ea ar fi apoi contestata la CCR, credeti ca legea ar fi declarata neconstitutionala pentru ca poporul s-a pronuntat la referendum intr-un fel si Parlamentul invers, dar poporul e suveran?

Nu. Pentru ca CCR vegheaza la respectarea Constitutiei si nu scrie in Constitutie ca daca Parlamentul vrea sa dea o lege de gratiere nu are voie.

Deci nu s-ar tine cont nici macar de acea decizie mai veche a CCR referitoare la referendumul din 2009, prin care se spunea ca politicienii trebuie sa tina cont de ce a votat poporul si sa actioneze in consecinta?

Decizia aceea spunea ca rezultatele referendumului trebuie sa fie avute in vedere.

Eu nu stiu ce va zice Curtea in cazul despre care m-ati intrebat, dar cred ca acesta nu ar fi un motiv de neconstitutionalitate. Pentru ca astazi in Constitutie scrie ca amnistia si gratierea se adopta prin lege. Textul exista acum acolo.

Si atunci, cine arbitreaza intre popor si Parlament, in cazul in care au puncte de vedere contrare?

Parlamentul isi va primi rasplata la alegeri.

Afla mai multe despre:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12102 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ce inseamna un lingau si un turnator ....pcr a facut ravagii !

Cititi aici ...rspectivul trebuie sa se recunoasca !

Draga Redactie Ziare.com, sunt onorat ca ati
raspuns atat de prompt interogatiilor mele. Totul este in favoarea domniilor voastre.
De fapt, eu va iubesc mult

Un articol care imi face placere.Dar si mai multa placere imi produc
comentariile si interventia "adminului". Este o placere sa citesc un schimb de idei fara sa fiu perturbat de comentarii suburbane. Am reclamat de multe ori aceste comentarii si am constatat ca, in general, politica sitului este relativ respectata.
Din articolul:

http://www.ziare.com/stiri/sieu/solidaritate-si-nesupunere-civica-1553731

 

Articol diagnostic pe cat de clar pe atat de devastator: descurca-

reala domina confuzia unei natiuni obisnuite DECAT sa se descurce sau sa reziste... mai simplu de atat nu mai intalinim decat in ferma animalelor sau in cultura primitiva africana; poate.
Inutil sa analizam pe marginea articolului, dealtfel bine fundamnetat si argumentat, dar lipseste cu desavarsire actiunea factorului democrat aclamat de toti actorii politici alimentati bugetofag; observati asadar incoerenta ?
Care factor nedezbatut de nimeni se refera DECAT la egalitatea de sanse sistemice prelungite onorabil cu distinctia de clasa privilegiata conjuncturala.. cu alte cuvinte, ati auzit cumva vreun roman, neaparat verde, care sa spuna ca statul de drepturi pesede isi neglijeaza masa ca sa-si defineasca boierii ?
Simplu, concis, laconic: astia suntem si indiferent ce sustinem, tot romanasi ne regasim, caci ca noi!

 

Indrazniti sa o contraziceti pe Doamna Ene Dogioiu care ne spunea

aiureli despre ciori si gloante de argint si de pupitze dulci pentru CCR? Cum? E posibil ca cineva sa aiba si alta parere? Deci, unde e Doamna Ene? La aer curat la Timisul de Sus?

Referendumul a fost un succes total fiindca a canalizat opinia natiunii care a spus fara ezitare ca gunoaiele produse de PSD si ALDE nu mai sint inghitite de poporul Roman. Spiritul referendumului a fost puternic si focalizat ca un laser care a taiat prin toate aburelile celei mai abjecte clici care a condus Romania in timpurile moderne.

 

Tampiceanu a crezut ca cumpărand-o pe ied

va avea glonțul de argint care sa ii permită sa obțină ceea ce toți sicofanții din minusculul partid care pompos se numește alde, ii urează batranului burtos și prostănac. Și se vede ca s-a inselat batranul burtos și pupila lui ied, care a dat cu batul in balta după ce a avut o cariera frumoasa.

Totusi...

De ce opozitia nu a fost capabila sa faca o lege impecabila?
De ce presedintele, care este sustinut de PNL, stiind ca CCR este ostila opozitiei, nu i-a ajutat verificat, asa incat sa nu se puna in situatia in care s-au pus?
Evident, nu era dator sa-i monitorizeze, dar ei nu sunt la primul rateu. Si acest rateu il costa si pe el...

Discutia referitoare la rezultatele referendum-ului, o diversiune!

In primul rand referendum-urile sunt o forma de consultare a vointei poporului suveran iar rezultatele lui sunt absolut obligatorii!
Apoi,ultimul referendum nu a cerut schimbarea constitutiei
ci crearea unui set de legi care sa implementeze vointa poporului suveran!
Evident ,greu de realizat de catre un Parlament perceput ca fiind cel mai corupt din lume!
Si o observatie adresata Curtii (Anti)-Constitutionale:
daca poporului este suveran,cine are prioritate,acesta sau constitutia?
Oare Constitutia a creat poporul sau acesta Constitutia?
Poporul suveran poate modifica, anula,inlocui etc cand vrea Constitutia!
Cine incalca legea se auto-discrimineaza fata de aceasta!
In cazul coruptiei celor care au fost ales sau numiti sa gestioneze problemele poporului suveran,situatia este agravata tocmai de pozitia din care au comis faptele respective,iar pedepsele trebuie sa fie mai mari,deci discriminatorii!
Oare nu tocmai varietatea pedepselor pentru aceleasi fapte,legifereaze discriminarea fata de cei ce incalca legea?
CCR a dat rezolutii aberante deseori aflandu-se in pozitia aparatorului coruptilor partidului pe care-l reprezinta!
Cea mai aberanta a fost aceea care afirma ca pensiile nu pot fi reduse fiind un drept "castigat"!
In materie ecconomica le spun edecurilor din acest organism falimentar,care si-a pierdut de mult increderea poporului roman,dar si al organismelor internationale,ca nu exista drepturi castigate in materie de economie!!
Realizarile economice sunt supuse factorilor multipli,aleatorii,dintre care crizele ce duc la scaderea PIB-urilor!
Au auzit "specialistii"in economie de la CCR de state care au fost puse in situatia economica de a opri plata pensiilor din lipsa de resurse bugetare?
CCR se anesteca ,arogant,in domenii in care nu detine competente,uneori din prostie,alteori aparand evident,fara jena,partidele pe care le reprezinta!Teo

...

Cum incearcă Propaganda să albească acțiunea sasului care a costat Romania cateva milioane de euro! Dar ce mai contează, la cat cheltuie individul zilnic ...🤣😂✌️😄, insă noi fiind un neam de mioritici, ducem nene !!!

De dragul tastaturii...

Citez: "Multi dau vina pe presedinte, dar daca privim in urma, observam ca acesta nu a spus niciodata ca scopul urmarit este revizuirea Constitutiei. Gresesc?"

:):):):):):)

In concluzie, domn presedinte a facut un referendum la misto, exact ca si ala a lui Basescu cu 300 de parlamentari...

Romani! iesiti la vot, scapam de penalii din functiile publice, a doua zi dupa alegerile europarlamentare daram guvernul :):):)

Nu a fost inutil a fost degeaba. Doar 37 milioane

ca sa nu se modifice pe nicaieri, nici prin părțile esentiale. Zegrean la un concurs a fost surclasat de 2 absoivente. Codruta surclaseaza prin gingurirea englezei, a silabisirii limbii romane dar in cunostintele juridice este mama ei. De ce nu o intrebam pe EA? Vrem sa ne ridem, sa ridem. Si votati si cu banii luați. Ca asa e in tenis.

Cind dispare secu asta

de zegrean?intrebare retorica.De fapt cind dispar toti secu astia care.si dau salariiimense din banii nostri,desi nu au facut nimic ptr societate,doar au capusato.Toti judecatorii melcilor astia,care Nu stiu o limba straina,pe care nici o firma de afara Nu i.ar angaja,deoarece ei nu stiu nici macar legile masluite ale tarii astea,drept international nici nu poate fi vorba,capuseaza societatea la maxim.
Ba bizonilor,un combinat avea 10..20000 oameni.In Korea,grupul Daewoo pe platforma Okpo producea cu 20000 oameni cam 30...40 miliarde!!! dolari anual,prin 2006!
Noi avem 200000 trintori capuse gabori care Nu produc Nimic!!
pesedei din toate tarile,muriti.va!

securistii sunt la voi toti! Inca de pe vremea lui

iliescu ...

Nefiind inutil,inseamna ca nu a fost degeaba,deci a costat bani,bani

aruncati . ANAF-ule,Orlando,purcedeti in a face nota de plata,cui trebuie. Adica aluia,care in fiecare sambata inchide defileul Oltului,ca face el naveta .

 

Ba da, este in Constitutie

Solutia ORICARUI referendum este in Constitutie.

ART. 2
Suveranitatea
(1) Suveranitatea natională apartine poporului roman, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.
(2) Nici un grup si nici o persoană nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

Referendum-ul nu poate fi doar consultativ, el este in mod direct expresia suveranitatii poporului, la egalitate cu alegerile (aliniatul 1).
Conform aliniatului 2, niciun grup nu poate exercita suveranitatea in nume poropriu, deci nici Parlamentul si nici Curtea Constitutionala. Rezulta ca toate institutiile statului sunt obligate sa gaseasca mijloacele si sa aplice rezultatul referendum-ului. Chiar daca este nevoie de o modificare in Constitutie.

 

E foarte simplu

Referendumul a fost foarte util !
As vrea sa-i vad anul acesta sau anul viitor pe mafiotii PSD ca adopta in parlament o lege de amnistie si/sau de gratiere a faptelor de coruptie.
Pacat ca intrebarea de la referendum s-a limitat numai la amnistie si gratiere si nu a fost extinsa si la interzicerea reducerii pedepselor sau a termenelor de prescriptie a faptelor de coruptie.
Din pacate, intreaga Constitutie a tovarasului Ion Ilici Iliescu trebuie abrogata. Apoi, trebuie intocmită o altă Constitutie, fără impunerile ideologice ale comunismului iliescian. Gata, a venit timpul să ne despărtim constitutional de comunism si de urmările/urmasii lui.
Si primul pas care trebuie facut este diparitia mafiei PSD la alegerile de anul viitor !
Este singura sansa a Romaniei la un viitor acceptabil !

 

Nu-mi permit sa comentez ceea ce spune dl. Zegrean, este unul dintre

cei mai fini cunoscatori ai legilor si constitutiei. Imi permit insa sa adaug, ca in virtutea articolului 2 (alineatul 1, citat in articol, "suveranitatea poporului roman se manifesteaza ... si prin REFERENDUM".)
1. Daca referendumul solicita schimbarea Constitutiei, aceasta va fi schimbata OBLIGATORIU de catre o comisie parlamentara ad-hoc.
2. Daca referendumul solicita schimbarea unor legi, acestea aceasta vor fi schimbate OBLIGATORIU de catre o comisie parlamentara ad-hoc.

Dupa cum se vede, parlamentul sobolanilor rosii trebuie sa se execute si sa traduca in LEGE vointa SUVERANULUI. Daca parlamentul nu o va face (si sunt sigur ca nu o va face) atunci trebuie sa existe posibilitatea LEGALA de dizolvare a parlamentului, care a preluat puterea in numelui psd-alde! Ceea ce este perfect ilegal si anticonstitutional (vezi articolul 2, alineatul (2) "Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu".)

 

Mai adaug la comentariul anterior: Sunt gata oricand sa semnez

orice referendum care restaureaza suveranitatea romanilor si care ingradeste puterea ciumei rosii. Va reamintesc ca ciuma rosie se tranmite prin sobolanii rosii.

Ciuma rosie se vindeca prin terapie sociala (exercitata peste tot, in viata de zi cu zi).
Sobolanii rosii pot fi exterminati prin terapia civica (exercitata in piata Victoriei).
#REZIST.

 
 

 

Sunt oarecum in dezacord cu Dl. Zegrean

Constitutia Romaniei interzice pedeapsa cu moartea. Dar asta este doar o optiune: la extrem si prin absurd, daca romanii ajung la concluzia ca nu isi doresc asa ceva. pot schimba asta.

Interzicerea gratierii coruptiei este mult mai putin radicala. Nu vad de ce Constitutia nu ar putea fi modificata in consecinta daca poporul suveran o doreste, cum s-a dovedit.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor