CCR dezbate contestatiile PD-L impotriva validarii listei membrilor CSM

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 09:21
1324 citiri

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) reia marti dezbaterile in ceea ce priveste contestatiile PD-L impotriva hotararilor Senatului de validare a listei magistratilor alesi in Consiliul Superior al Magistraturii, dar si cea prin care au fost alesi reprezentantii societatii civile.

PD-L a contestat la Curtea Constitutionala a Romaniei hotararea din 22 decembrie 2010 a Senatului, care vizeaza validarea listei magistratilor alesi in Consiliu, precum si hotararea din 15 decembrie 2010, prin care au fost alesi reprezentantii societatii civile.

Plenul Senatului a validat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi "pentru" si 60 "impotriva", lista membrilor propusi in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Dintre membrii CSM propusi spre validare fac parte judecatorii Lidia Barbulescu, Mircea Aron, Dan Lupascu, Alexandru Serban, Nicolae Horatius Dumbrava, Adrian Toni Neacsu, Marius Tudose Badea si Cristi Vasilica Danilet. De asemenea, din partea procurorilor au fost alesi George Balan, Oana Andrea Schmidt-Haineala si Dan Nicolae Chiujdea.

Anterior, pe 15 decembrie 2010, plenul Senatului i-a ales pe Corina Dumitrescu si Victor Alistar pentru a face parte din Consiliul Superior al Magistraturii ca reprezentanti din partea societatii civile.

De altfel, pe 5 ianuarie, cu ocazia prezentarii bilantului activitatii pentru anul 2010 al vechiului Consiliu, presedintele Traian Basescu, prezent la sedinta, le-a sugerat membrilor CSM sa amane alegerea noii conduceri pana dupa decizia Curtii Constitutionale. Seful statului a avertizat ca CSM ar putea fi lipsit de credibilitate, ca urmare a modului cum au avut loc alegerile pentru noul Consiliu.

Pe de alta parte, si ministrul Justitiei, membru de drept al CSM, Catalin Predoiu, a transmis CSM si Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) solicitarea de amanare a sedintei de constituire.

Ulterior, pe 7 ianuarie, Consiliul Superior al Magistraturii s-a reunit in sedinta de constituire, in cadrul careia judecatorul Horatius Dumbrava a fost ales presedinte al CSM, iar procurorul George Balan vicepresedinte, pentru un mandat de un an.

Pentru cele 11 locuri vacante in viitorul Consiliu au candidat 37 de magistrati, 23 de judecatori si 14 procurori. Judecatorii ICCJ au desemnat doi reprezentanti, cei de la curtile de apel trei reprezentanti, judecatorii de la tribunale au desemnat un reprezentant, iar cei de la judecatorii au ales doi reprezentanti. De asemenea, parchetele de pe langa curtile de apel, cele de pe langa tribunale si cele de pe langa judecatorii au ales fiecare cate un reprezentant in CSM. Viitorii membri ai CSM vor avea activitate permanenta obligatorie.

Conform legii, Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 19 membri, dintre care 14 (9 judecatori si 5 procurori) alesi in adunarile generale ale judecatorilor si procurorilor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile, alesi de Senat, si trei membri de drept, respectiv ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti si procurorul general al Romaniei. Durata mandatului membrilor CSM este de sase ani, se arata in Constitutia Romaniei, iar potrivit unei modificari legislstive care a intrat in vigoare in 2005, mandatul acestora nu poate fi reinnoit.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#CCR PDL membri CSM, #CCR membri CSM , #stiri CCR