A doua putere economică a lumii, lovită de un fenomen nimicitor: Fuga miliardelor de dolari, prăbușire dramatică cu 94%

Vineri, 29 Decembrie 2023, ora 04:36
9350 citiri
A doua putere economică a lumii, lovită de un fenomen nimicitor: Fuga miliardelor de dolari, prăbușire dramatică cu 94%
La Hong Kong investitorii străini s-au retras masiv în 2023 FOTO: China Discovery

Crizele multiple globale lovesc a doua cea mai mare economie a lumii în 2023, iar fuga miliardelor de dolari din țară este una dramatică. Anul acesta s-a produs un fenomen nimicitor, o prăbușire catastrofală a investițiilor străine în acțiunile din China, cu 94% față de un maximum atins în 2021.

Achizițiile străine de acțiuni din China scad la un minimum al ultimilor 8 ani, la un nivel catastrofal, de numai 26 de miliarde de yuani față de recordul de peste 425 de miliarde în 2021, potrivit Financial Times.

În plus, aproape 90% din banii investitorilor străini care au intrat pe piața de valori a Chinei în 2023 au plecat deja, stimulați de îndoielile tot mai mari cu privire la disponibilitatea Beijingului de a lua măsuri serioase pentru a stimula creșterea slabă.

Putin a căzut în propria capcană: O putere mondială păcălește Rusia printr-o schemă inteligentă

De când a atins un vârf de 235 de miliarde de yuani (33 de miliarde de dolari) în august, investițiile străine nete în acțiunile listate la China au scăzut anul acesta cu 87%, la doar 30,7 miliarde de yuani (4,3 miliarde dolari).

Comercianții și analiștii au spus că inversarea a reflectat pesimismul cu privire la perspectivele pentru cea de-a doua cea mai mare economie din lume în rândul administratorilor de fonduri la nivel mondial. Investitorii internaționali au fost vânzători persistenti din august, când plățile ratate de obligațiuni de către dezvoltatorul Country Garden au dezvăluit gravitatea unei crize de lichidități în sectorul imobiliar al țării.

„Problema încrederii depășește domeniul imobiliar, deși imobiliarele sunt esențiale”, a declarat Wang Qi, director de investiții pentru managementul averii la UOB Kay Hian din Hong Kong. „Mă refer la încrederea consumatorilor, încrederea în afaceri și încrederea investitorilor – atât din partea investitorilor autohtoni, cât și a celor străini.”

Ucraina pregătită să-i dea lovitura de grație lui Putin: Mutarea cheie americană care va schimba jocul contra Rusiei

În ultimele săptămâni, acțiunile chineze au continuat să aibă o performanță scăzută față de comparațiile globale, în ciuda unei serii de date economice pozitive, a semnelor de dezgheț în relațiile dintre SUA și China și a măsurilor de a oferi sistemului financiar un tampon mai puternic împotriva încetinirii creșterii prin reducerea ratelor pe care majoritatea creditorilor le plătesc la depozite.

Cu toate acestea, spre deosebire de o creștere de 4,7% a indicelui S&P 500 în această lună, indicele de referință CSI 300 al acțiunilor din China listate la Shanghai și Shenzhen a scăzut cu mai mult de 3%. Vânzările nete în străinătate de acțiuni listate în China au ajuns la aproximativ 26 de miliarde de yuani în decembrie.

Când piețele se închid vineri, acestea vor înregistra cel mai mic flux de capital străin anual din 2015. Cifrele indică pentru 2023 achiziții străine de acțiuni în China de doar 26 miliarde de yuani față de recordul din 2021 când aceste au atins valoarea de peste 425 de miliarde de yuani, o scădere de 94%.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#China, #investitii China, #investitii straine China, #actiuni bursa China, #bursa Hong Kong, #hong kong, #a doua economie mondiala , #China