Ucraina pregătită să-i dea lovitura de grație lui Putin: Mutarea cheie americană care va schimba jocul contra Rusiei

Joi, 28 Decembrie 2023, ora 00:30
9908 citiri
Ucraina pregătită să-i dea lovitura de grație lui Putin: Mutarea cheie americană care va schimba jocul contra Rusiei
Volodimir Zelenski într-o vizită în Danemarca în august 2023 FOTO: Newsweek

Războiul din Ucraina provocat de Putin a trecut de 670 de zile, dar deznodământul său rămâne unul imprevizibil. Conflictul pare în impas, mai ales din cauza vremii, dar și a nesiguranței sprijinului SUA și UE pentru Kiev. Cu toate astea, Ucraina este pregătită să-i dea lovitura de grație președintelui rus, după ce o mutare cheie americană va aduce armatei lui Zelenski avioane F-16, care vor schimba jocul contra Moscovei.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat într-o postare de marți, 26 decembrie 2023 pe rețeaua de socializare X, fostul Twitter, că primul grup de piloți destinați să zboare cu avioanele F-16 pentru Kiev a finalizat un program de pregătire de bază în Marea Britanie și a trecut la antrenamente cu aeronavele în Danemarca, potrivit Newsweek.

Introducerea iminentă a avioanelor de fabricație americană va reprezenta o modernizare semnificativă a forțelor aeriene ucrainene, care s-au bazat în mare parte pe avioanele MiG și Suhoi din era sovietică în timpul războiului său de 22 de luni împotriva forțelor invadatoare rusești.

Două puteri nucleare, în pragul formării unei alianțe militare: Ar putea copleși forța SUA

Ucraina este gata să folosească arme care vor schimbă jocul pe câmpul de luptă. Kievul este pregătit să-și sporească în mod semnificativ apărarea antiaeriană, pe măsură ce piloții se antrenează pe avioane de luptă americane F-16 care pot modifica soarta războiului.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat într-o postare de marți pe X, că primul grup de piloți destinați să zboare cu F-16 pentru Kiev a finalizat un program de pregătire de bază în Regatul Unit și a trecut la antrenament cu avioanele în Danemarca.

„Suntem recunoscători ministerului Apărării din Regatul Unit pentru că a oferit pregătire de bază piloților aerieni de luptă din Ucraina”, se spune în postare. „Ucraina apreciază foarte mult ajutorul partenerului nostru în pregătirea pentru operarea F-16 în Ucraina”.

Postarea îl cita pe ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, care a spus că dezvoltarea a fost „o contribuție foarte semnificativă la Coaliția internațională pentru capacitatea forțelor aeriene pentru Ucraina”.

Mutare nucleară a lui Putin într-o țară vecină: Totul s-a făcut în secret față de Occident VIDEO

Umerov a adăugat că pregătirea este „vitală pentru a-i dota pe piloții ucraineni cu abilitățile de care au nevoie în războiul împotriva Rusiei” în propria sa postare pe X.

Patru țări NATO vor trimite avioane F16 Ucrainei

Ministerul britanic al Apărării a confirmat știrea, scriind pe X că piloții ucraineni au primit pregătire din partea Royal Air Force, înainte de a se îndrepta către Danemarca și a remarcat că „Avioanele F-16 vor fi nucleul viitoarei forțe aeriene a Ucrainei”.

Piloții ucraineni învață să piloteze cu F-16 în Danemarca și la un centru de instruire specializat din România, unde unele avioane au fost livrate de Țările de Jos, pentru prima dată la începutul lunii trecute. Un număr mic de piloți ucraineni au primit, de asemenea, pregătire în Arizona, Statele Unite.

Perspectiva ca Ucraina să obțină avioane F-16 a fost pusă sub semnul întrebării până în mai, când președintele Joe Biden a fost de acord să permită aliaților NATO să furnizeze avioanele după ce inițial a rezistat solicitărilor repetate din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

De ce se oferă băuturi la restaurant, în deschidere: Înșelătoria neștiută de clienți, dezvăluită de un faimos medic din SUA

Până acum, Țările de Jos, Danemarca, Norvegia și Belgia au convenit să furnizeze Ucrainei o aprovizionare cu avioane F-16. Țările de Jos urmează să trimită Kievului un transport inițial de 18 avioane din 42.

Deși calendarul exact pentru sosirea F-16 în Ucraina este neclar, premierul olandez Mark Rutte l-a informat pe Zelenski în timpul unui apel telefonic săptămâna trecută că primul lot va fi trimis în curând.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a insistat că avioanele F-16 nu vor îmbunătăți situația Ucrainei în război, afirmând în timpul Forumului Economic de Est din septembrie că achiziționarea de avioane „pur și simplu prelungește conflictul”.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi Ucraina, #avioane F16 ucraina, #Ucraina avioane Rusia, #avioane F16, #avioane americane, #sprijin sua ucraina, #Putin razboi , #Razboi Ucraina