Cum vor SUA să spargă puterea lui Putin: Planul B care vizează o fisură de la Moscova

Luni, 24 Iulie 2023, ora 23:50
4577 citiri
Cum vor SUA să spargă puterea lui Putin: Planul B care vizează o fisură de la Moscova
CIA înceracă să recruteze spioni ruși din preajma lui Putin FOTO: AOL

Eforturile lumii occidentale de a ajuta Ucraina pentru a înfrânge agresiunea Rusiei se intensifică, atât prin sprijinul militar acordat Kievului, cât și prin mutările din spatele ușilor închise, un fel de plan B. Astfel, directorul CIA, Williams Burns, a afirmat că este ”o ocazie ivită o dată într-o generație” pentru a exploata crăpăturile eșalonului superior de la Moscova, pentru a recruta spioni din rândul elitei ruse.

SUA și aliații săi caută să exploateze fisurile din baza de putere a președintelui rus Vladimir Putin, recrutând oficiali ruși la nivel înalt pentru a spiona pentru Occident, potrivit AOL.

Efortul capătă o nouă urgență în urma rebeliunii șocante, dar de scurtă durată, a lui Evggeni Prigojin, un fost aliat al lui Putin, care și-a întors grupul său militar privat Wagner împotriva Kremlinului la sfârșitul lunii trecute.

Situația se complică pentru Putin: Serviciul Secret Mossad, avertisment serios pentru Rusia

Directorul CIA William Burns, în apelul său de recrutare în rândul elitei ruse, a spus că schisma a prezentat o „ocazie o dată la o generație” de a exploata crăpăturile din eșalonul superior al Moscovei.

„Cred că Putin este deja puțin neliniștit în timp ce se uită peste umăr”, a spus Burns în discursul său de la Forumul Aspen Security Forum din Statele Unite.

Comentariile directorului CIA urmează unui discurs rar la începutul acestei săptămâni al șefului Serviciului de informații externe al Regatului Unit, MI6, care a reluat apelul către rușii care sunt „îngroziți” de războiul lui Putin din Ucraina de a contacta serviciile secrete occidentale.

Putin lovește Occidentul în Rusia. Jaful național trece pe la Kremlin: ”Este ca în Venezuela”

„Sunt mulți ruși astăzi care sunt îngroziți în tăcere de vederea forțelor lor armate care pulverizează orașele ucrainene, expulzează familii nevinovate din casele lor și răpesc mii de copii”, a declarat șeful MI6, Richard Moore, într-un discurs la Praga. ”Îi invit să facă ceea ce alții au făcut deja în ultimele 18 luni și să se unească cu noi. Ușa noastră este întotdeauna deschisă”, a adăugat el.

Rușilor le este frică să spună adevărul

Comentariile publice se bazează pe eforturile anterioare ale agențiilor de informații, în special CIA și FBI, de a face apel la rușii nemulțumiți de războiul lui Putin. Burns a spus că un videoclip CIA lansat pe Telegram în mai, în care le spunea rușilor cum ar putea contacta în mod discret agenția de spionaj, a atins 2,5 milioane de vizualizări în prima sa săptămână.

Videoclipul în limba rusă îi înfățișează pe ruși fictivi care se confruntă cu decizia de a contacta CIA și demonstrează cum utilizarea portalurilor de pe dark web poate ajuta la protejarea comunicațiilor lor de supraveghere.

„În Rusia de astăzi, rămâne foarte greu să vorbim, iar a spune adevărul are adesea consecințe grave”, a declarat pentru The Hill un oficial CIA, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni delicate de informații. „CIA vrea să afle adevărul despre Rusia și căutăm oameni de încredere care să ni-l spună și cu care să putem comunica în siguranță”, au spus aceștia.

Ce gândea celebrul Albert Einstein despre Dumnezeu și Biblie. Descoperirea care naște mari controverse

Scopul este de a ajunge la oficialii ruși care servesc în domenii critice - cum ar fi armata, serviciile de informații, cercetarea științifică și tehnologia - sau asociații de afaceri care sunt conectați la aceste industrii.

„Oamenii ar putea să nu fie conștienți de faptul că ceea ce știu este de mare valoare pentru noi”, a spus oficialul. Rușii care au ales să se opună lui Putin și guvernului său se confruntă cu pericole enorme.

„Există foarte puțin loc pentru opoziție, iar Kremlinul i-a pedepsit foarte sever pentru că au vorbit în vreun fel împotriva războiului, inclusiv făcând comentarii foarte critice că acesta este un război, că soldații ruși nu ar trebui să moară în acest fel – oamenii primesc pedepse cu închisoarea”, a spus ea. „Costul vorbirii în public este mult mai mare acum decât era acum 20 de ani”, a spus Yana Grokhovskaia, director la Freedom House.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus interzicerii amplasării de arme în spațiu. SUA: Veto-ul Moscovei ridică semne de întrebare
Rusia s-a opus miercuri prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, redactată de SUA, care cerea ţărilor să prevină o cursă a înarmării în spaţiul cosmic, o mişcare ce...
#CIA retea spioni, #CIA, #William Burns, #spioni rusi SUA, #putin inlaturat putere, #SUA Rusia, #spioni americani , #Razboi Ucraina