Mișcare strategică a SUA în Mediterană: Presiunea crește asupra Rusiei

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 00:52
7369 citiri
Mișcare strategică a SUA în Mediterană: Presiunea crește asupra Rusiei
Cipru a încheiat un acord de securitate cu SUA FOTO: Yahoo News

Occidentul a stabilit mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Rusiei, după începerea invaziei lui Putin din Ucraina. Acum, Statele Unite au mai luat o măsură discretă în Marea Mediterană care va pune o și mai mare presiune asupra Moscovei. Washington-ul a ridicat embargoul asupra armelor pentru Cipru, după 35 de ani, deschizând calea trimiterii de armament modern american în această țară.

În schimb, Cipru ar putea să-și redirecționeze armele rusești din dotare spre Ucraina, pentru a o ajuta în stoparea agresiunii Moscovei, potrivit Yahoo News.

Dar decizia Statelor Unite a tulburat Turcia, care este în contradicție cu aliatul NATO, Grecia, în privința insulei.

Rusia vinde masiv global combustibili în ciuda sancțiunilor: Metode ilegale de a face tranzacții și noi piețe în lume

În septembrie 2022, SUA au ridicat embargoul asupra armelor pentru Cipru, permițând țării insulare să cumpere sau să primească arme americane începând cu luna octombrie.

Ridicarea embargoului este punctul culminant al pașilor recenți de consolidare a relației dintre SUA și Cipru. „Aceasta este o decizie de referință, care reflectă relația strategică în plină dezvoltare dintre cele două țări, inclusiv în domeniul securității”, a declarat președintele cipriot Nikos Anastasiades după anunț.

Cipru a avut în mod tradițional relații strânse cu Moscova, care era un important furnizor de arme pentru Nicosia. Insula este, de asemenea, văzută ca un refugiu pentru fondurile ilicite rusești. În 2019, Cipru a fost destinatarul sau un intermediar pentru aproximativ 50% din investițiile rusești la nivel mondial, potrivit Carnegie Endowment for International Piece.

Cu toate acestea, în ultimii ani, guvernul cipriot s-a apropiat de SUA. În 2019, Congresul a adoptat Actul de Parteneriat pentru Securitate și Energie din Marea Mediterană de Est pentru a spori cooperarea energetică dintre SUA și Cipru, Israel și Grecia. Cele trei țări din estul Mediteranei continuă să aibă o colaborare trilaterală strânsă în chestiuni regionale de energie și securitate.

4 țări din Europa l-au ”finanțat” pe Putin cu 62 de miliarde de euro. Cât a plătit România Rusiei. Dezvăluirile Centrului CREA

La 1 octombrie 2022, Pentagonul a anunțat, de asemenea, că Cipru se va alătura programului de parteneriat de stat cu Garda Națională a SUA, care are ca scop creșterea cooperării în materie de securitate între forțele americane și străine.

Strategic, Cipru are o mare importanță pentru Statele Unite, deoarece poziția insulei permite accesul rapid în Africa de Nord, Levant și Asia Mică.

Ce arme rusești dispune Cipru?

După atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie, Nicosia a interzis mai multor nave de război rusești să intre în porturile sale, renunțând la un acord din 2015 care a permis Rusiei accesul naval în acele porturi pentru reaprovizionare.

Pierderea accesului în Cipru va forța navele de război rusești să plece în altă parte pentru a-și menține operațiunile în regiune. Moscova are deja un port în Siria, pe care îl extinde.

O aliniere mai strânsă cu SUA ar putea permite, de asemenea, Ciprului să-și trimită armele militare de fabricație rusă în Ucraina în schimbul de noi arme fabricate de SUA.

SUA și Occidentul au gândit lovitura de grație pentru Putin: I-au blocat ultima mutare

Cipru are 82 de tancuri T-80U, 43 de vehicule de luptă de infanterie BMP-3 și o serie de sisteme de apărare aeriană, printre alte echipamente fabricate în Rusia. Trimiterea acestora în Ucraina ar întări apărarea Kievului și ar decupla în continuare Nicosia de Moscova, spun analiștii.

Să menționăm faptul că insula Cipru este împărțită în două: Republica Cipru cu capitala la Nicosia, care ocupă două treimi din teritoriu și Cipru de Nord, care este controlat de facto de Turcia, care deține acolo aproape 40.000 de soldați.

Cipru de Nord este recunoscut oficial decât de Turcia (comunitatea internațioanlă nu recunoaște Cipru de Nord), iar numeroasele eforturi de reunificare a insulei au eșuat. Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a numit decizia SUA „inexplicabilă”, spunând că mișcarea Washington-ului va provoca „o cursă de înarmare pe insulă” și „că vor fi luate toate măsurile de precauție pentru securitatea ciprioților turci”.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#cipru, #sua cipru, #Cipru paradis fiscal, #Cipru Grecia, #Cipru bani Rusia, #arme americane, #Marea Mediterana , #Razboi Ucraina