Ziare.com

Ana Costea, precizari dupa demisie: Ministerul Muncii a elaborat cel putin zece variante ale legii salarizarii

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 22:45

   

Ana Costea, precizari dupa demisie: Ministerul Muncii a elaborat cel putin zece variante ale legii salarizarii
Ministerul Muncii a elaborat cel putin zece variante ale legii salarizarii, iar o eventuala gestionare proasta a unui proiect nu ar fi reprezentat un motiv de remaniere, se arata intr-un comunicat emis de minister dupa ce Ana Costea si-a anuntat demisia.

"In privinta legii salarizarii, trebuie facute mai multe precizari, pentru ca Ministerul Muncii nu a putut comunica deloc pe acest subiect", se precizeaza in comunicatul citat de News.ro.

Ministrul Muncii a demisionat

Serviciul Comunicare, Mass-Media si Statistica al ministerului arata ca finalizarea unei legi a salarizarii s-a numarat printre obiectivele asumate la inceputul mandatului Anei Costea.

In decembrie 2015, obiectivul "Elaborarea unei legi a salarizarii unitare" a fost postat pe site-ul ministerului la capitolul "Programe si strategii", iar termenul asumat de Guvern pentru elaborarea unei legi a salarizarii a fost octombrie 2016, precizeaza documentul.

Pe 13 ianuarie 2016 insa, s-a aprobat in cadrul Guvernului un memorandum, iar termenul de elaborare a legii a fost schimbat, fiind fixat pe 10 februarie 2016, se mai arata in comunicat.

"Ministerul Muncii a respectat acest nou termen. Imediat s-a format un grup de lucru interministerial, compus din reprezentanti ai Ministerului Muncii, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerului Justitiei si confederatiile sindicale reprezentative. Acest grup avea ca sarcina elaborarea unei legi a salarizarii care trebuia sa elimine discrepantele de salarizare atat din interiorul institutiilor, cat si intre institutii. In elaborarea acestei legi, care trebuia implementata in patru ani, s-a tinut seama de principiul conform caruia nici un salariu nu trebuie sa scada, iar raportul dintre salariul minim si cel maxim trebuie sa fie de 1/15. Ministerul Muncii a respectat termenul de 10 februarie. La minister au avut loc in unele zile si patru intalniri pe aceasta tema, in alte zile ministrul Muncii si specialistii din minister au lucrat pana la 5 dimineata. Pe 10 februarie ministerul Muncii avea finalizat proiectul legii salarizarii cu un impact financiar de 31,5 miliarde lei net, pe o perioada de 4 ani", scrie in document.

Nu a fost acceptata aceasta varianta, iar conditiile initiale de aplicare a legii s-au schimbat mereu, sustine institutia. "In total, ministerul Muncii a elaborat cel putin zece variante ale legii salarizarii, obiectivele acestora variind mult in functie de cifrele avansate de Ministerul de Finante", potrivit comunicatului.

In final s-a ajuns la concluzia ca, deocamdata, nu exista fonduri suficiente pentru eliminarea simultana a disfunctionalitatilor dintre institutii, cat si din cadrul institutiilor, se mai arata in comunicat.

Joaca de-a demisia in Guvern: Ministrul Muncii ameninta ca pleaca pentru ca oricum o da afara Ciolos

"S-a ales, pentru acest an, varianta unei ordonante de urgenta care trebuia sa usureze aplicarea unei viitoare legi a salarizarii. S-a spus ca aceasta ordonanta a fost elaborata de Ministerul de Finante si de Ministerul Muncii. Sunt necesare mai multe amanunte. Ministerul de Finante a comunicat Ministerului Muncii suma disponibila pentru aplicarea acestei ordonante, respectiv 1,5 miliarde lei net, iar Ministerul Muncii a inceput elaborarea proiectului. S-a ajuns repede la concluzia ca aceasta ordonanta poate sa elimine partial doar disfunctionalitatile din cadrul unor institutii, nu dintre institutii. Ordonanta prevedea cresteri salariale doar pentru cei cu venituri mici, din partea de jos a grilei. De asemenea, s-a impus ca raportul dintre salariul minim si cel maxim sa fie stabilit la 1/12. Ordonanta prezenta unele riscuri legislative in aplicare, lucru pus in evidenta atat de ministrul Muncii, cat si de partenerii sociali la intalnirea Consiliului National Tripartit. Pentru ca a considerat ca dezavantajele aplicarii acestei ordonante sunt mult mai mari decat avantajele aplicarii ei, ministrul Muncii a decis sa isi asume in fata partenerilor sociali renuntarea la acest proiect de act legislativ", precizeaza documentul.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat ca nu intelege de ce ministrul Ana-Claudia Costea a amenintat cu demisia pentru retragerea ordonantei, in conditiile in care stia de luni ca ordonanta nu va intra in sedinta de guvern de miercuri, scrie in comunicat. Ministrul Muncii isi asuma problema de comunicare, dar precizeaza totusi ca nici vicepremierul, nici secretarul general al guvernului, nici ceilalti trei ministri prezenti marti la intalnirea Consiliului National Tripartit, probabil, nu au stiut acest lucru, pentru ca nimeni nu a mentionat nimic in cadrul sedintei, se mai arata in document.

Capitolul comunicare

"La capitolul comunicare mai e necesara o precizare. O stire, care cita surse guvernamentale anonime, sustinea ca ministrul Muncii Ana Costea vrea sa cheltuiasca 12 milioane de euro pe benzina si trei milioane euro pe ceasuri, sepci si stick-uri de memorie intr-un proiect pentru tinerii fara educatie si serviciu. Gestionarea proasta a acestui proiect ar fi reprezentat un motiv de remaniere si s-a afirmat ca numai prin interventia Guvernului s-a blocat acest proiect", scrie in comunicat.

Programul NEETs avea drept obiectiv continuarea proiectului "Garantia pentru tineri", iar fisa proiectului a fost redactata la inceputul anului 2015, precizeaza Ministerul Muncii.

"Prin acest proiect, redactat pe mandatul doamnei Rovana Plumb, se intentiona organizarea unor caravane prin care tinerii din grupul tinta sa fie identificati si luati in evidenta Serviciilor Publice de Ocupare. Fisa acestui proiect nu a fost promovata de ministrul Ana Costea. Pana acum nu a fost depus un astfel de proiect din care sa rezulte intentia de achizitie a acestor obiecte. In acest moment nici macar nu a fost elaborat Ghidul solicitantului pentru aceasta linie de finantare", potrivit comunicatului.

Mai mult, nu Guvernul este cel care "aproba" sau verifica indeplinirea conditiilor de eligibilitate, sustine Ministerul Muncii.

"In final, ministrul Muncii a obtinut, cu pretul depunerii mandatului, renuntarea la asumarea de catre guvern a proiectului de ordonanta de urgenta privind salarizarea. In aceste conditii doamna Ana Claudia Costea isi exprima speranta ca depunerea mandatului de ministru al Muncii va determina Guvernul sa considere o prioritate elaborarea unui legislatii nediscriminatorii si corecte in domeniul salarizarii", se arata in finalul comunicatului

Ministrul Muncii, Ana Costea, a demisionat, joi, a anuntat biroul de presa al Guvernului, premierul acceptand demisia.

"Am acceptat astazi demisia doamnei ministru Claudia-Ana Costea, care mi-a fost inaintata in cursul acestei zile. In perioada imediat urmatoare voi inainta domnului presedinte Klaus Iohannis o propunere pentru functia de ministru al Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice", a aratat premierul Dacian Ciolos intr-un comunicat de presa transmis joi dupa-amiaza.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a avut, marti dupa-amiaza, la Palatul Victoria, o discutie cu premierul Dacian Ciolos despre pasii de urmat dupa discutiile cu reprezentantii sindicatelor, dar si despre faptul ca nu sustine proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor.

Consilierul ministrului Muncii, Cosmin Andreica, a declarat, dupa Consiliul National Tripartit, ca ministrul Ana Costea nu sustine proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor si va cere in sedinta de Guvern de miercuri retragerea documentului, iar daca acest lucru nu va fi acceptat, isi va da demisia.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 5115 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@Huzum 23.16

- tu fiind cetatzeanu' ! ? te pomeneshti ca shi european ! :o)))

"Ana Costea, precizari dupa demisie: Ministerul Muncii a elaborat cel putin zece variante ale legii salarizarii"

 

Decizia (demisia) doamnei ministru Costea mi se pare corecta

Nu are rost sa mai fii ministru, cand nu esti de acord cu politica guvernului.

 

Hm , si cand acel guvern nevotat/neales de popor

lucreaza impotriva cetateanului , il tradeaza subtoate formele .

n-am inteles mai nimic!

pai cine a fabricat proiectul?
apoi,ameninta ca demisioneaza daca nu se retrage,ajungand pana la urma sa se retraga si OUG si ministrul!
legea nu a fost ideala dar de la ea se putea pleca mai departe.
ori guvernul s-a speriat de Hossu!
foaie verde de urzici noi avem salarii....mari....

mare este gradinita....

... mai bine guvern de tehnocrati

decat guvernul Ponta ...

Nu o sa gasiti guvern de alesi ai neamului care sa-si dea demisia ....

NEMULTUMITII VOR PRIMI ...dupa nevoi , ca-n epoca

de piatra , sau dupa modelul Miron Cosma , cel care a reusit sa bage groaza in oameni si sa goneasca investitorii trimisi de colonilistii Europei , dupa mintea lui col Dogaru si bravii lui sindicalisti care murreau de foame ...luati de la Plumb !

Legea unică a salarizării bugetarilor.

Eu consider că erau și multe părți bune in această ordonanță referitoare la salarizarea bugetarilor. In primul rand este acel raport intre salariul minim și cel maxim de 1 la 12. Apoi aducea cateva corecturi in interiorul aceluiași sistem bugetar intre salariile diferitelor funcții. Erau acolo niște grile perfictibile dar de la care se putea porni orice discuție.Din păcate guvernul nu a avut curajul să meargă mai departe. Păcat.

 

1 la 12 nu este o parte buna.

In orice tara civilizata raportul intre venituri este de 1/5-1/6. In Occident se considera ca toata populatia trebuie sa traiasca, nu numai politicienii si magistratii. Intr-o societate asezata si stabila nu poti plati pensii de 3 milioane si salarii de 200 milioane, asa cum se intampla la noi.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor