Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"

Joi, 28 Martie 2024, ora 17:09
2055 citiri
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 prin ordonanță de urgență

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.

Declarația vine în contextul în care "taxa pe boală" a fost contestată de opoziție, care spune că procentul de 10% contribuție se aplică și mamelor care revin în concediu mai devreme la locul de muncă după naștere, persoanelor care suferă de boli cronice, sau aparținătorilor care iau zile libere pentru a îngriji bolnavii de cancer.

Ministrul spune că sunt prea multe cereri de concediu medical în România și bugetul nu face față.

„Proiectul de ordonanţă de urgenţă este în forma lui finală la Camera Deputaţilor şi aşteptăm să vedem ce tipuri de modificări mai intervin asupra textului propus. Să nu uităm situaţia în care suntem cu concediile medicale. În cursul anului 2023 am avut 3.263.000 de concedii medicale, am avut 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate şi am cheltuit din bugetul de stat 6,9 miliarde de lei. Suntem în situaţia paradoxală în care cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu. Repet, nu discutăm de bolnavii oncologici, nu discutăm de indemnizaţia maternală şi nu discutăm de copiii care au nevoie de îngrijiri. E de domeniul firescului ca să avem astfel de facilităţi, dar această situaţie în care suntem acum nu asisgură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de sănătate”, a explicat Marcel Boloş, întrebat despre impozitarea cu 10% a concediilor medicale, măsură luată printr-o ordonanţă (OUG 115/2023) la jumătatea lui decembrie 2023, care a fost eliminată în Senat şi este în procedură parlamentară la Camera Deputaţilor, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Minsitrul PNL nu a avut o estimare privind câţi bani au fost colectaţi, până acum, la stat din acestă contribuţie.

„Sumele noastre estimate anual sunt 600 de milioane de lei, pe care le încasăm. Repet, nu este o taxă asupra concediilor medicale, cum se tot vehiculează, este contribuţia la asigurările sociale de sănătate, care se plăteşte pe perioada concediului medical, ca şi contribuţia la pensii, care se plăteşte pe tot timpul perioadei în care eşti activ în muncă. Deci, lucrurile acestea ţin de raţiuni care au în vedere o abordare raţională a banilor pe care îi avem în bugetul asigurărilor sociale de sănătate”, a concluzionat ministrul Finanţelor.

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat joi, despre ordonanţa privind impozitarea concediilor medicale, care a rămas blocată în Parlament şi este încă în vigoare, că o organizare mai bună şi o intensificare a controalelor ar putea să ducă la o echilibrare a situaţiei în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale. Acesta a arătat că ministrul Finanţelor poate da un răspuns privind acest act normativ, pentru că politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii.

Senatorii PSD şi PNL au votat în comisiile de specialitate menţinerea „taxei pe boală”, introdusă de Guvernul Ciolacu, prin ordonanţă de urgenţă, la sfârşitul anului trecut, au acuzat marţi, reprezentanţii USR şi au reproşat celor două partide din coaliţie că sunt ipocrite.

Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#concediu de odihna, #taxa pe boala, #asigurare sanatate, #ministerul finatelor publice, #Marcel Bolos , #stiri politice