Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Opinii Furia oarba a comentatorilor

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 19 August 2009, ora 19:06
4412 citiri
Opinii Furia oarba a comentatorilor

Cand Nistorescu scria, cu cateva zile in urma, ca i-au ajuns la urechi niste informatii despre talibanii virtualului formati in bostanariile de tineret ale PD-L-ului si antrenati sa "distruga" orice articol de presa care ar fi criticat activitatea sau inactivitatea portocaliilor, mi-am spus ca e inca o intoxicare de presa menita sa-i justifice si sa-i creasca tirajul Cotidianului.

Recent, comentariile la articolul intitulat "Cum isi bate joc statul de noi" m-au facut sa iau mult mai in serios explicatiile noului director editorial de la Cotidianul. Scriam in textul mai sus citat ca statul nostru nu are nicio justificare pentru taxa de pod pe care a impus-o la Cernavoda.

Si spuneam ca, in ciuda TAXELOR CARE SE PERCEP IN TARI PRECUM ITALIA SAU FRANTA, unde statul are chiar mai multe motive sa pretinda si sa ceara bani pentru folosirea autostrazilor, statul roman nu este in stare sa ne livreze niciun argument serios pentru care a impus aceasta taxa.

Intre aceste note, recunosc, imi exprimam si nedumerirea fata de increderea oarba manifestata de Emil Boc in cresterea economica a Romaniei in cel de-al patrulea trimestru. La fel, nici aici nu exista nicio explicatie serioasa din partea dansului pentru aceasta afirmatie, cu exceptia manipularii politice.

Cat freamat si protest printre comentatorii consacrati ai editorialelor de la Ziare.com! Las la o parte nivelul limbajului folosit de o buna parte dintre acestia, incoerenta ideilor si cuvintele putine folosite de unii dintre ei. M-a surprins faptul ca nu unul, ci un grup de comentatori se pornise sa explice cum in tari precum Italia sau Franta se percep taxe de autostrada... si recomandau autorului sa se documenteze mai sarguincios in domeniu. Asta desi era scris mare si pe intelesul tuturor in text exact acelasi lucru, iar problema si miza textului erau cu totul altele...

Insa problema "comentacilor" de serviciu, care isi dau cu parerea despre Elena Udrea si Basescu intr-un text care vorbeste despre criza financiara de la americani, este ca ei nu citesc niciodata textele de la cap la coada, iar daca le citesc, probabil nu le inteleg, si daca totusi le si inteleg, atunci pur si simplu discuta paralel de problema pe care editorialul o prezinta.

Asa cum observatiile unor comentatori depasesc uneori, in profunzime, ideile si intuitiile autorului, la fel de bine, din pacate de cele mai multe ori, parerile comentacilor, sceptici de serviciu ai forumurilor, sunt rezultatul eliberarii unor frustrari sau chiar a ordinelor primite pe linie de partid si executate cu stoicism si incredere.

Spre deosebire de ideile si solutiile totalitaro-securiste ale lui Nistorescu de a scapa de comentatorii "virusati politic" prin cenzura, personal cred ca mediul online isi va face singur curatenie si se va reglementa de la sine. Este fascinant sa vezi cum un text ajunge sa ii stranga laolalta pe cei care sar sa injure indiferent de ce se scrie in text, pe cei care isi dau cu parerea in legatura cu numele care semneaza si nu cu textul, cei care stiu tot despre toate si nimic despre ceva si care nu au niciodata vreo indoiala.

Pana la un punct, situatia lor se aseamana cu reactia comentatorilor de pe posturile de stiri. Comentacii de serviciu isi dau cu parerea despre toate. Analistii de serviciu vin sa opineze fara sa stie prea bine despre ce se discuta, fara sa cunoasca subiectul sau fara sa fi citit macar fragmente din textul sau legea care face obiectul discutiei din platou. Amatorismul si placerea de a-ti da cu parerea despre orice se manifesta peste tot la fel.

Comentatorii din mediul online se intalnesc in acelasi punct cu "analistii" de la televizor atunci cand si unii si altii emit judecati fara sa fie in cunostinta de cauza, fara sa fi citit materialul pe care il comenteaza, fara sa aiba o minima cunoastere a subiectului abordat. De la invective rupte parca din discutiile din spatele blocului pana la sofisme ceva mai complexe, comentatorii din toate mediile se regasesc toti in dorinta comuna de a pune punctul pe "i", de a rezolva definitiv si irevocabil subiectul, in furia oarba de a inchide gura tuturor celorlalti participanti la dezbatere.

In fond, nu ar trebui sa ne mai mire nici macar acest lucru. Aceste tendinte autoritare se regasesc si mai departe de tagma comentatorilor. Ele sunt comune noua tuturor, ziaristilor, politicienilor, analistilor, societatii civile si pana si oamenilor de cultura.

Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
Ciolacu susține că există bani pentru toate creșterile salariale, în anul celor două majorări de pensii: "Câteodată mă ia şi pe mine ameţeala" VIDEO
După publicarea unui memorandum care subliniază mai multe lipsuri pentru plata salariilor în acest an, premierul Marcel Ciolacu a negat că ar fi vreo problemă și a ținut să dea asigurări...
#comantarii Internet, #comentarii TV, #Cornel Nistorescu talibanii virtualului , #Cotidianul