De ce a expirat Cozmin Gusa?

Autor:
Marti, 29 Iulie 2008, ora 12:52
7634 citiri
De ce a expirat Cozmin Gusa?

Intr-o perioada in care proportiile secetei de subiecte politice sunt intrecute doar de inundatiile catastrofale din Moldova, eterna speranta a discursului anti-sistem, Cozmin Gusa, a gasit de cuviinta sa faca un anunt neasteptat: renunta la batalia pentru un fotoliu in Parlament.

Prima reactie naturala e sa spui: "oricum nu are nici o sansa cu un partid care la alegerile locale a scos un scor in jurul marjei de eroare din sondaje". A doua reactie este, mirarea: "Ce l-a apucat sa paraseasca scena pe un politician care pana acum nu stia ce poteci catre vizibilitate sa mai gaseasca"?

Cele doua reactii constituie, de fapt, paradoxul existentei politice a lui Cozmin Gusa: si-a dorit atat de mult sa fie vedeta politica, incat a uitat sa-si mai construiasca si un partid puternic care sa-i sustina si sa-i legitimizeze discursul.

Si-a dorit atat de mult sa faca rating, incat n-a mai avut timp sa isi blindeze partidul cu oameni si cu mesaje care sa scoata PIN-ul din televizor si sa-l duca in strada.

Aceasta este, insa, doar prima greseala a lui Gusa. A doua isi are sursa chiar in mesajele sale politice. Lansat in prime-time ca provocator de razmerita in PSD prin contestarea publica a generatiei DIP-Hrebenciuc-Serban Mihailescu, el a crezut ca poate juca aceeasi carte la nesfarsit.

Si, asa cum actorul care joaca intr-un serial de sute de episoade nu mai poate fi credibil intr-un alt gen de rol, Cozmin Gusa a ramas incremenit in personajul care i-a adus primul succes politic.

A repetat scenariul si in PD, iar succesul de casa mai putin spectaculos nu l-a alarmat. A rostogolit acelasi gen de discurs contestatar de multe ori pe drept cuvant la adresa "vechii generatii" pana cand acesta s-a epuizat.

Autocombustia a fost amplificata si de o alta eroare: liderul PIN nu si-a gasit nici oamenii, nici argumentele care sa convinga electoratul ca are cu ce inlocui generatia politica a carei data de expirare domnia sa incerca s-o vesteasca. Ba mai mult, renegatii "oldies" s-au dovedit "goldies" la capitolul anduranta: aproape toti cei contestati de Gusa au toate sansele sa mai prinda un mandat in Parlament.

Momentul ales pentru retragere este si el semnificativ. Gusa a facut anuntul in urma cu doua zile, in ziarul "Cotidianul", insa absenta sa are un inceput simbolic: ziua alegerilor locale. Atunci, fostul candidat la Primarie a incasat o dubla infrangere. Scorul sau electoral este cea mai putin importanta dintre acestea.

Adevaratul esec a fost victoria lui Sorin Oprescu, candidatul din a carui desfiintare, Cozmin Gusa facuse aproape o miza personala, la un pas de a capata accente de violenta fizica in studioul Pro Tv. Desi unele dintre argumentele sale impotriva lui Oprescu (cum ar fi listele dubioase cu semnaturi pentru sustinere) erau cat se poate de solide, strategia sa a fost un fiasco.

Iar acel fiasco este, de fapt, adevaratul punct al acestei etape din cariera sa politica. Dupa acest punct, daca isi doreste si un "de la capat", Cozmin Gusa are doar o sansa usor de enuntat, insa greu de realizat in politica de pe oricare continent: sa se reinventeze, pentru ca personajul caruia electoratul i-a invalidat toate mesajele si tintele este, cu adevarat, un personaj expirat.

Oana Dobre

Citeste si:
Dacian Cioloș depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri
Dacian Cioloș depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri
Premierul desemnat, Dacian Cioloş, va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri. "Biroul Naţional al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului...
Balet cu Cioloș și lebăda neagră sau cum să nu-și piardă Iohannis ultimul rest de credibilitate
Balet cu Cioloș și lebăda neagră sau cum să nu-și piardă Iohannis ultimul rest de credibilitate
Președintele își joacă ultimul rest de credibilitate. Vătămat grav de risipa sa de decizii eronate ce-au iscat criza, Iohannis ar trebui să știe că Cioloș e una din ultimele două...
Sursa: Ziare.com