Ministrul Muncii anunță că la fiecare început de an vor crește pensiile. Economist: "Rămâne de văzut de unde vor lua banii"

Luni, 25 Martie 2024, ora 13:57
1866 citiri
Ministrul Muncii anunță că la fiecare început de an vor crește pensiile. Economist: "Rămâne de văzut de unde vor lua banii"
Pensionari FOTO Pixabay

Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii, a declarat că în fiecare an, în luna ianuarie, pensionarii vor avea parte de o majorare a pensiei. Noua lege a pensiilor vine însă cu o mare schimbare în ceea ce privește perioadele asimilate stagiului de cotizare. De exemplu, perioada de acordare a pensiei de invaliditate nu mai este considerată asimilată.

Simona Bucura Oprescu spune că aceste creșteri vor depinde de anii în care pensionarii au cotizat la stat dar și de raportarea la inflație.

”Într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri: inflația plus 50% din câștigul salarial mediu brut, dar partea semnificativă, importantă pentru români, pe care noi am adus-o, este aceea ca am stipulat în textul legii faptul că această majorare se va face în luna ianuarie a fiecărui an.

Este un câștig important pentru Legea Pensiilor, fiindcă să știți că au fost ani în care nu am avut nicio creștere a punctului de pensie în România sau s-a făcut în septembrie această creștere”, a fost anunțul Ministrului Muncii la România TV.

Economistul Adrian Negrescu spune că statul trebuie să ia în calcul în primul rând impactul bugetar pe care aceste măsuri îl produc și să găsească și sursa de finanțare.

”Cred că în primul rând ar trebui indexate pensiile în raport cu rata inflației. Rata inflației a fost undeva la 10,4%. Deci o creștere de 10% a pensiilor, în medie, ar trebui să o vedem de la 1 ianuarie și asta înseamnă, de exemplu, la o pensie de 2300 de lei, ar să avem un câștig undeva la 230 de lei în plus de la 1 ianuarie.

Atenție, însă! Nu se știe exact dacă toată lumea va primi această indexare, pentru că în normele de aplicare a noii legi a pensiilor se prevăd niște mecanisme foarte interesante de reglare a diferențelor la pensii.

Rămâne ca Ministrul Muncii să ne lămurească dacă într-adevăr va fi aplicată pentru toată lumea această indexare a pensiilor”, a explicat Adrian Negrescu pentru Antena3CNN.ro.

Acesta a mai adăugat că suma este considerabilă iar deficitul bugetar este chiar și acum la cote ridicate.

”Dincolo de această chestiune, rămâne de văzut de unde vor lua banii, pentru că anul viitor vor trebui să aducă la bugetul de stat aproximativ 50 de miliarde de lei în plus pentru a avea cu ce să acopere cheltuielile cu pensiile.

Mai cu seamă, lucrurile nu arată deloc bine. Noi, în momentul de față, avem un deficit la bugetul de pensii de vreo 15 miliarde de lei. Bani care nu există și care trebuie acoperit din bugetul de stat", a mai spus analistul economic.

E oficial: Pensionarii vor avea bani de Paște. Anunțul ministrului Muncii
E oficial: Pensionarii vor avea bani de Paște. Anunțul ministrului Muncii
Pensionarii pot sta liniștiți, vor avea bani pentru Sărbătorile Pascale. Guvernul a decis joi, 25 aprilie, că pensiile vor veni în avans în luna mai atât pe card, cât și la ușă. În...
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
#crestere pensii, #deficit bugetar, #Ministrul Muncii, #simona oprescu bucura, #adrian negrescu , #majorare pensii