Bătălia care schimbă deznodământul războiului din Ucraina: Locul unde se vorbea turca, râvnit de Putin și Zelenski

Miercuri, 02 August 2023, ora 06:05
9320 citiri
Bătălia care schimbă deznodământul războiului din Ucraina: Locul unde se vorbea turca, râvnit de Putin și Zelenski
Crimeea este râvnită de Putin și Zelenski, o regiune strategică de la Marea Neagră FOTO: MSN

Războiul Rusiei, care a trecut în a 18-a lună, nu dă semne că se va sfârși curând, iar finalul acestuia rămâne unul imprevizibil. Dar, există indicii că o bătălie viitoare ar putea schimba soarta conflictului sângeros. Astfel, peninsula Crimeea, locul în care populația tătară vorbea limba turcă în secolul al XVIII-lea, este cel mai râvnit de Putin și Zelenski, fiind o zonă strategică de la Marea Neagră.

Peninsula Crimeea este din nou atât un loc de relaxare, cât și un câmp de luptă, cu atacuri cu drone și bombe, care încearcă să înlăture stăpânirea Moscovei asupra teritoriului și să-l readucă sub autoritatea Kievului, indiferent cât de tare Kremlinul își proclamă proprietatea, potrivit MSN.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a promis că va cuceri peninsula în formă de diamant pe care Vladimir Putin a anexat-o ilegal în 2014. Pentru ambii președinți, retragerea din Crimeea nu este o opțiune.

Amenințarea lui Putin crește frica în Europa: Cele mai vulnerabile 3 țări NATO în fața pericolului Rusiei

Moscova a desfășurat acolo trupe și arme, permițând forțelor ruse să cucerească rapid părți mari din sudul Ucrainei când războiul a început în 2022. Kievul spune că militarizarea Crimeii amenință toate țările din regiunea Mării Negre.

Putin a numit Crimeea „un loc sacru” și i-a trimis în judecată pe cei care au susținut public că face parte din Ucraina. Zelenski a spus în repetate rânduri că „Rusia nu va putea fura” peninsula.

Poziția unică a Crimeii în Marea Neagră face din ea un atu important din punct de vedere strategic pentru oricine o controlează, iar Rusia a petrecut secole de luptă pentru aceasta.

Crimeea găzduia tătarii vorbitori de turcă când imperiul rus a anexat-o pentru prima dată în secolul al XVIII-lea. Și-a recâștigat pentru scurt timp independența ca republică tătară două secole mai târziu, înainte de a fi înghițită de Uniunea Sovietică.

În 1944, dictatorul sovietic Josef Stalin a deportat aproape 200.000 de tătari, sau aproximativ o treime din populația Crimeei, în Asia Centrală, la 3.200 de kilometri spre est. Stalin îi acuzase că au colaborat cu Germania nazistă – o afirmație respinsă pe scară largă de istorici. Se estimează că jumătate dintre ei au murit în următoarele 18 luni de foame și condiții dure.

O putere mondială atacă dominația SUA: Planul diabolic de a împânzi lumea cu bazele sale VIDEO

Liderul sovietic Nikita Hrușciov a transferat Crimeea Republicii Sovietice Socialiste Ucraina în 1954 pentru a comemora 300 de ani de la unificarea Moscovei și Kievului. Dar acea mișcare simbolică s-a produs înapoi în 1991, când URSS s-a prăbușit și peninsula a devenit parte a Ucrainei proaspăt independente.

Locul unde s-au întâlnit Stalin, Roosevelt și Churchill

„Pentru majoritatea rușilor, precum și pentru elita politică rusă, Crimeea a fost întotdeauna percepută ca fiind dată Ucrainei în mod nedrept. Crimeea a fost întotdeauna percepută ca rusă”, a declarat pentru Associated Press Tatiana Stanovaya, membru senior la Centrul Carnegie Rusia Eurasia.

Rusia a ținut totuși un picior în ușă: flota sa de la Marea Neagră avea o bază în orașul Sevastopol, iar Crimeea – ca parte a Ucrainei – a continuat să o găzduiască. Baza avea o valoare militară majoră pentru Moscova și acesta a fost probabil un factor cheie pentru decizia Kremlinului de a anexa peninsula în 2014.

„Sevastopolul contează cu adevărat pentru flota rusă și pentru accesul la Marea Mediterană și pentru ca Rusia să fie o putere capabilă să închidă Marea Neagră și să exercite controlul asupra viabilității economice și politice a Ucrainei”, a spus Robertson.

Armele ascunse ale lui Putin: Cum a distrus Rusia printr-o metodă infailibilă

Dincolo de valoarea sa strategică, Crimeea are o rezonanță specială pentru ruși – „un fel de lucru emoțional și aproape cvasi-religios”, a spus Sam Greene, profesor de politică rusă la King’s College din Londra.

Sevastopolul a fost o destinație de vacanță preferată pentru Nicolae al II-lea, ultimul țar rus, și pentru familia sa. A atras atenția la nivel mondial când Stalin, președintele SUA Franklin D. Roosevelt și prim-ministrul britanic Winston Churchill s-au întâlnit acolo în 1945 pentru a discuta despre soarta Germaniei și a Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Din punct de vedere al securității, Ucraina are nevoie ca Crimeea să fie pe deplin independentă și să aibă control asupra activităților din Marea Neagră, a spus Robertson. „Orice înțelegere care ar ceda Crimeea rușilor ca parte a unui acord de pace ar fi foarte greu de justificat în Ucraina”, a adăugat el. Așadar, este foarte important ca Kievul „să semnaleze Occidentului că acesta este un război pentru recuperarea întregii Ucraine”, a spus Robertson.

Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Noapte de coșmar pentru apărarea antiaeriană ucraineană. Rușii au lovit cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată
Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană. În jurul orei...
#Crimeea razboi, #razboi Ucraina, #Ucraina razboi, #Crimeea Ucraina, #Crimeea Rusia, #Putin Crimeea, #zelenski razboi , #Razboi Ucraina