Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: PNL dupa Antonescu

Autor:
Duminica, 01 Iunie 2014, ora 11:00
3351 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: PNL dupa Antonescu

Gestul lui Crin Antonescu i-a luat prin surprindere pe mai marii Partidului National Liberal.

Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a declarat ca este un gest pe care nu si-l poate explica.

Marius Nicoara, vicepresedinte al PNL, a afirmat si el ca decizia lui Crin Antonescu a fost o surpriza.

Ceea ce demonstreaza ca decizia lui Antonescu a fost intempestiva, fara o consultare in partid, cel putin cu vicepresedintii PNL. Care sa fie cauza? Cum sa lasi in degringolada partidul pe care l-ai condus, cu doar 5 luni inainte de prezidentiale?

Antonescu a inteles ca nu mai are sanse sa devina presedinte. "Nu am timp, nu am timp sa demontez fixatii, nu am timp sa vindec resentimente, nu am timp sa largesc orizontul unor marginiri", a declarat Antonescu.

In traducere, Antonescu spune ca sunt prea mari acuzele privind coparticiparea la lovitura de stat din iulie 2012, participarea la guvernarea USL, sustinerea lui Fenechiu, trimis in judecata, sustinerea lui Chiuariu, condamnat si el, cu suspendare, lupta cu "regimul" Basescu pentru vinovatii pe care nu poate sa le detalieze, pentru a spera sa mai poata recupera din electoratul de dreapta.

In plus, "contributia" DNA, prin arestarea lui Uioreanu, posibil prin alte, viitoare, anchete penale, l-a lamurit pe Antonescu ca nu poate face fata acuzatiilor din campania electorala, privind integritatea cu care s-a laudat tot timpul. Cu 15%, voturile PNL, fara cele ale USL, fara ale fortelor de dreapta, era o pierdere de vreme candidatura sa la prezidentiale.

Si totusi, Antonescu lasa PNL intr-o situatie imposibila. Klaus Iohannis a venit in partid abia de un an. La data de 20 februarie 2013, Klaus Johannis s-a inscris in PNL. O zi mai tarziu, noii colegi de partid au votat in unaminate o derogare de vechime, care sa-i permita sa candideze la o functie in conducerea partidului. La congresul extraordinar al PNL din data de 23 februarie, a candidat pe lista lui Antonescu si a fost ales prim-vicepresedinte al PNL.

Doar dupa un an si 3 luni de la venirea in partid, Iohannis are pretentia sa conduca destinele PNL si sa candideze la presedintie, din partea PNL. Fara sa fi castigat vreo batalie electorala pentru PNL. Fara sa fi luptat, fie si in perioada scurta de un an, sub drapelul si pentru victoria PNL. Nu deplasari in teritoriu, rare aparitii tv, fara sa arate ce idei liberale si ce proiecte are pentru PNL si Romania.

Ar fi de mirare ca vechii PNL-isti, Quintus, Ludovic Orban, Norica Nicolai, Nicoara, si multi alti liberali, de 34 de ani in transeele partidului, sa-si dea soarta pe mainile unui cvasi-necunoscut in partid, dar si fara contributii esentiale la campaniile partidului.

In lupta vor intra si fosti sau actuali PNL-isti, intre timp "inrositi", Tariceanu, Stroe, Chitoiu, Gerea, ce vor tulbura si mai mult apele la viitorul Congres.

Una peste alta, Antonescu abandoneaza partidul intr-un moment dificil, fara certititudinea ca urmasul sau, Iohannis, va tine fraiele partidului cu aceeasi determinare si control. Ce sa-l fi determinat sa faca acest gest?

Promisa uniune PDL-PNL, a carui promotor a fost Antonescu, e posibil sa nu se mai faca, mai ales dupa declaratiile transante ale liberalilor, ca este vorba de o fuziune prin absorbtie, si ca numele PNL, pentru constructia finala, nu este negociabil. Conditie prealabila inacceptabila pentru PDL.

Pana la Congresul PNL nu se mai fac pasi pe drumul unificarii, pentru ca PNL nu ofera interlocutori valabili, institutional. Dupa aceea, va fi prea tarziu pentru alegerea unui candidat comun, astfel de negocieri dureaza, de regula, luni de zile, pentru a include si sondarea opiniei publice.

Exista o larga discutie, daca Iohannis ar fi capabil sa adune alaturi electoratul de dreapta. Am mari rezerve pentru aceasta perspectiva.

Nu este carismatic, vorbeste monosilabic, nu are istoric in politica mare, actiunile sale din ultimele zile apar ca izvorand dintr-un oportunism feroce, nu are priza in rural, unde va fi perceput ca reprezentant al "intereselor" occidentale, mai degraba. Nu a dat vreo dovada ca este preocupat de necazurile si problemele oamenilor simpli, carora le va cere votul in noiembrie.

Nu cred ca va castiga electoratul pro Basescu, atata timp cat nu se dezice de lovitura de stat din 2012 si de sustinerea USL si a lui Victor Ponta, prin contestare si luarea unor pozitii critice, chiar mai anemic decat a facut-o Antonescu.

In concluzie, Antonescu lasa partidul intr-un moment greu, cu multe urgente neclarificate, ca posibila razbunare ca a fost sapat pe la spate si nesustinut in momente grele. Si ca asumare a erorilor pe care le-a facut in guvernarea USL si asocierea cu Victor Ponta.

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru PMP

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Crin Antonescu PNL, #candidat PNL presedintie, #Crin Antonescu candidat presedintie , #PNL