Diaconescu vrea sa se desemneze mai multi candidati de comisar european

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 15:58
1157 citiri
Diaconescu vrea sa se desemneze mai multi candidati de comisar european

Vicepresedintele PSD, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat luni ca este necesar un "consens politic" pentru desemnarea mai multor candidati pentru postul de comisar european din partea Romaniei, in conditiile in care au fost limitate posibilitatile de negociere la nivelul UE.

Diaconescu a precizat ca este absolut necesar un "consens politic" astfel incat Romania sa aiba mai multe variante pentru comisarul european".

"Este nevoie de persoane cu sprijin politic intern, indiferent de culoare politica. Doua sau trei candidaturi, capabile pe de o parte sa acopere posturi de substanta, iar pe de alta parte sa fie in masura sa poata funtiona ca si comisar europeni pe mai multe posibilitati in ceea ce priveste mandatul", a mai declarat Diaconescu, facand precizarea ca "este foarte posibil ca lista comisarilor sa fie definitivata in urmatoarele doua saptamani".

De asemenea, fostul ministru a mai declarat ca "guvernul interimar condus de domnul Boc a luat o decizie in ceea ce priveste o desemnare formala a domnului Ciolos ca si comisar pe Agricultura, in absenta PSD din Guvern".

"Poate ultima interventie pe care un ministru al PSD a facut-o in ultima sedinta de Guvern a fost a mea, am atras atentia in legatura cu vulnerabilitatile la care este, va fi, supusa Romania in conditiile in care guvernul se va rupe prin decizia PDL", a mai spus Diaconescu.

Fara negocieri in lipsa unui ministru de Externe plin

Diaconescu a mai afirmat ca i-a avertizat pe democrat-liberali, in momentul ruperii coalitiei, ca fara un ministru de Externe cu mandat plin, Romania nu va mai purta negocieri la nivelul UE, punct in care s-a ajuns in acest moment.

"Nu numai aceasta (a comisarului european, n.r.) este tema de politica externa la care Romania nu participa in acest moment. Il informam si pe presedinte si actualul guvern interimar faptul ca se negociaza inclusiv presedintele Uniunii Europene, se negociaza in acest moment bugetul si evaluarile programelor financiare in ceea ce priveste Romania in perspectiva elaborarii structurii de finantarea a statelor membre UE pe urmatorii 5-7 ani.

La toate aceste dezbateri, negocieri, extrem de importante pentru toate statele UE, participam numai la nivel tehnic, fara drept de decizie, nu se poate pune problema ca atributiunile pe acest palier sa fie preluate fie de presedinte fie de premier, exista mandate specifice pe care Guvernul le da direct fie ministrului de Externe, fie ministrului Finantelor, pentru a finaliza angajamentele la care Romania este parte", a sustinut Diaconescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la expozitia Indagra Farm, ca Romania mai are sanse la obtinerea postului de comisar european pentru agicultura, dar sansele au scazut in lipsa unui ministru de externe.

"Sigur ca mai avem sanse (la obtinerea postului de comisar european pentru agricultura, n.r.), insa ni le-am redus singuri neavand un ministru de externe. Pentru obtinerea acestui post aveam nevoie, totusi, de o politica de aliante," a declarat presedintele Traian Basescu.

Guvernul l-a nominalizat, la 12 octombrie, pe Dacian Ciolos pentru functia de comisar european.

Ministrul interimar de Externe, Catalin Predoiu, explica atunci ca sunt si alte state care merg pe candidaturi unice.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....