Inca din perioada preistorica oamenii au simtit nevoia sa figureze diverse elemente si scene importante pe suporturi care dainuie. Doua exemple in acest sens ar fi picturile rupestre din pesterile Lascaux si Altamira si mai apoi vasele ceramice din Grecia, Roma antica sau Egipt.
Trecand prin cultura asiatica si pana in prezent, descoperim...
Linistea si pacea mult ravnite in aceste vremuri complicate pot insemna pentru unii intoarcerea la viata satului, la un spatiu in care timpul trece altfel, unde simt din nou ritmul firesc al vietii si in care pot crea aproape de natura.
Este si povestea artistei Lidia Alina Nicolae (Mircea), pe care izolarea a surprins-o impreuna cu familia...
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 09:33 - Prima statueta de tip Venus descoperita in Romania a fost expusa
Prima statueta de tip Venus din Romania este expusa de miercuri la Targoviste, aceasta fiind descoperita, prin sapaturi arheologice, de colectivul de cercetare al Muzeului Evolutiei Omului si Tehnologie in Paleolitic, din cadrul Complexului National Muzeal "Curtea Domneasca" din Targoviste, institutie subordonata Consiliului Judetean Dambovita....
Violonista Diana Jipa si pianistul Stefan Doniga au lansat compact discul intitulat "Doamnele muzicii romanesti", sambata, 9 noiembrie 2019, la Sala Mare a Centrului Cultural al Municipiului Bucuresti - ARCUB.
Produsul discografic este parte a unui amplu proiect de promovare a creatiilor muzicale apartinand femeilor compozitor din Romania,...
Violonista Diana Jipa si pianistul Stefan Doniga, doi dintre cei mai activi si valorosi tineri muzicieni romani, vor sustine un turneu national de promovare a celui mai recent proiect cultural si produs discografic care le apartine intitulat "Doamnele muzicii romanesti", in perioada 10 octombrie - 8 noiembrie 2019.
Proiectul este consacrat...
Costica Acsinte este un fotograf roman despre care a inceput sa se vorbeasca foarte mult in urma cu un an. El a fost unul dintre primii fotografi profesionisti ai Romaniei si a lasat mostenire un fond impresionant de imagini care surprind viata obisnuita a romanilor.
Colectia lui Costica Acsinte a inceput sa fie digitizata in 2013 de catre...
Primul tablou vandut in Romania al artistului Adrian Ghenie a fost cumparat marti, la o licitatie, cu 125.000 de euro. La aceeasi licitatie, un tablou al lui Nicolae Tonitza s-a vandut cu 60.000 de euro, iar o lucrare de inceput de cariera a lui Constantin Brancusi a ramas nevanduta.
Lucrarea lui Ghenie, numita "Christ", il infatiseaza pe...
Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, care au debutat vineri, sunt strans legate de faimoasa imagine a statuii gigantice Hristos Mantuitorul, unul dintre simbolurile Braziliei. Stiati ca un roman a sculptat chipul celebrei statui?
Este vorba despre Gheorghe Leonida, nascut la Galati, in 1883, intr-o familie de 11 copii, dintre care 4 au...
Politistii care au efectuat, joi, perchezitii la casa de licitatii Artmark au ridicat mai multe obiecte, printre care unele propuse pentru clasare la Ministerul Culturii.
Casa de licitatii precizeaza ca atat custodia, cat si consignarea obiectelor pentru organizarea unei licitatii dedicate istoriei Daciei s-au facut in baza unor contracte...
Ministerul Culturii nu a ajuns la o intelegere cu proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului" de Constantin Brancusi, pentru ca nu are banii necesari in bugetul lui nici acum si nu-i va avea nici la anul, a declarat noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.
Proprietarii sculpturii cer 20 de milioane de euro, in timp ce statul roman nu...
ICR New York celebreaza in acest an Ziua Nationala a Romaniei inagurand o expozitie de costume populare romanesti la care vizitatorii pot admira vechi obiecte vestimentare cusute manual si care ascund povesti minunate.
Vernisajul are loc chiar pe 1 decembrie, exponatele facand parte din colectia particulara a Cristinei Chiriac, se precizeaza...
Daca ajungi prin Cluj Napoca si vezi agatat de un perete un tablou, ia-l acasa fara griji. Din dorinta ca pozele sale sa fie vazute de cat mai multi oameni, Ania Ciotlaus a inceput un proiect inedit.
Tanara fotografiaza diverse lucruri, apoi imprima poza pe lemn si agata tabloul in diverse locuri din Cluj, iar oamenii sunt liberi sa le ia...
Premierul Victor Ponta a declarat saptamana aceasta ca Romania va fi nevoita sa dea 20 de milioane de euro pe statuia "Cumintenia pamantului", opera lui Constantin Brancusi. Suma este mare, dar te face sa te intrebi si daca e necesara o astfel de actiune din partea statului roman.
Alexandru Baldea, patronul casei de licitatii Artmark, spune,...
Daca pana acum presa britanica punea pe prima pagina numai lucuri negative despre Romania, iata ca a venit momentul ca adevarata cultura romaneasca sa impresioneze la Londra.
Astfel, este prezentata Teodora Gheorghiu, o cantareata de opera care a urcat treptele performantei artistice, ducand mai departe stafeta de la Hariclea Darclee sau...
Unul din cei mai cunoscuti artisti romani, Dan Perjovski, povesteste in ce fel este privita criza din Crimeea in Romania.
Intr-un interviu acordat Creative Time Reports, Dan Perjovschi vorbeste despre crizele lumii actuale si despre arta.
In opinia sa, Romania, in general obsedata de sine insasi, a fost prinsa de criza din Crimeea din mai...
Cu un secol in urma, la 11 martie 1914, avea loc vernisajul primei expozitii personale a sculptorului Constantin Brancusi, tocmai la New York, sub egida "Photo Secession Gallery".
A fost un moment de senzatie in lumea artistica, mai ales ca, impresionat de cele vazute, bogatul colectionar american John Quin i-a cumparat pe loc mai multe...
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 20:00 - Summer Art Salon: 14 zile estivale de arta in Bucuresti si Sinaia
Admiratorii de arta au ocazia sa participe la un manifest de amploare dedicat artei: Summer Art Salon, eveniment inovator care transforma orice spatiu intr-o adevarata galerie de arta, in perioada 6-20 iulie, in Bucuresti si Sinaia.
Evenimentul se va desfasura la Vila Camelia din Sinaia, Europa Royale Hotels si Galeria Saint Ink din...
Un artist roman care isi scoate panzele cu picturile inedite pe strazile Bucurestiului a devenit cunoscut peste hotare, povestea sa fiind relatata de agentia Associated Press.
Romanul Vasile Muresan, cunoscut si sub numele de Murivale, este de parere ca arta isi are locul pe strada, scrie AP, citata de Huffington Post.
Pictorul cu barba...
Sambata seara, cu prilejul obisnuitelor interviuri pe care realizatoarea TV Eugenia Voda le ia unor personalitati din mediul intelectual romanesc, am avut surpriza sa asistam la convorbirea cu dirijorul Ion Marin - o personalitate de vaza si un nume cunoscut in lumea muzicii europene, dar ramas neobservat pentru multi romani.
Este o...
Poate intamplarea, poate talentele innascute au facut ca multe sali celebre ale Europei sa rasune dirijate de baghete romanesti.
Pe unii romani i-a dus in occident dorinta de a studia, pe altii i-a chemat gloria, dar nu lipseste nici situatia celor pe care i-a gonit insasi patria de acasa, cand a venit tavalugul sovietic. Cazurile sunt foarte...
Sunt mandra ca il cunosc pe Dinu Lazar.
"Lazar Dinu este absolvent al Academiei de Teatru si Film, sectia imagine; a fost director de imagine la Studiourile Cinematografice Buftea, unde a semnat ca operator de filmari combinate pe 27 de generice de filme de lung si scurt metraj; apoi a fost fotoreporter la Casa Scanteii, si membru al...
Va propun un roman care traieste de 30 de ani in Olanda: domnul Profesor de muzica Dan Herford. In cei 30 de ani de zile in Olanda ca muzician si profesor de 27 de ani la o scoala de muzica de langa Amsterdam si Haarlem a conservat si propagat muzica romaneasca cu o perseverenta nemaiintalnita.
Pe langa faptul ca de 27 de ani conduce...
Liviu Mihai este un tanar pictor si grafician din Slatina, care a reusit sa cunoasca succesul la Bucuresti, la sevalet, in atelierul de pictura, dar si din fata computerului, in arta digitala.
El considera ca se pot face afaceri din arta, insa nu este pregatit sa recurga la compromisul de a transforma pictura sa intr-un produs comercial....
Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) a primit, sambata, o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului. Directorul Teatrului Metropolis, actorul George Ivascu, a subliniat ca marcarea centenarului scriitorului I.L. Caragiale este un prilej de a evidentia ceea ce inseamna scoala romaneasca de teatru: valoare,...
Pe regina romantei romanesti, cum a numit-o inspirat memorialistul Harry Negrin, n-o chema nici Ioana, nici Radu. Fiica modestului carciumar craiovean Constantin Braia se numea Eugenia Braia, dar acasa era alintata cu diminutivul Jana.
Carciumaurul, proprietarul localului "La ieftinirea traiului", avea patru copii, Maria, Giugiu, Nuna si...
Lucrarea "Arlechin" semnata de Corneliu Baba a fost adjudecata, joi seara, la licitatia GoldArt, la suma de 20.000 de euro.
Tabloul pictat de Baba a fost cel mai bine vandut la licitatia GoldArt, unde vedeta a fost lucrarea "Femeie in interior" de Theodor Pallady, estimata la 40.000-45.000 de euro, care nu a starnit, insa, interesul...
Peste 50 de galerii si spatii alternative bucurestene isi asteapta vizitatorii sa petreaca o noapte de neuitat, vineri spre sambata, in cadrul evenimentului Noaptea Alba a Galeriilor/NAG5, organizat de Asociatia Ephemair.
Expozitii, performance-uri, muzica contemporana, teatru, diversitatea spatiilor in randul carora se regasesc galerii cu un...
Administratia Monumentelor, institutie subordonata Primariei Capitalei, va da 568.000 lei (circa 132.000 de euro) pentru studii de fezabilitate in vederea refacerii unor opere de arta din secolele XIX si XX, amplasate in Parcul Herastrau si Parcul Carol I, potrivit unui anunt de participare.
Cele trei creatii vizate sunt Aleea Cariatidelor,...
Peste 200 de opere de arta plastica si literara autentica, semnate de 40 de artisti ai Vaii Jiului vor fi scoase la vanzare intr-un scop caritabil ce se deruleaza sub motto-ul "Arta pentru educatie" si gazduit incepand de saptamana la Sala de marmura a Primariei din Petrosani.
Evenimentul se vrea a aduce o oportunitate unica pentru oameni...
Pictura a fost si ramane o investitie buna, pentru cine se pricepe, are gust si are fler. Cineva cu gust, cu fler, dar si cu bani a achizitionat zilele trecute, la prima licitatie de toamna tinuta in Bucuresti, un tablou al pictorului Nicolae Grigorescu, intitulat "Car cu boi", platind frumoasa suma de 155.000 euro.
Daca ai casa simandicoasa,...
Pare de necrezut, dar tara noastra, unde mediocritatea se erijeaza in somitate, semidoctii se inghesuie sa ne conduca, iar nontalentul nu se sfieste sa apuce microfonul ca sa-si expuna maiestria cacofonica pe micul ecran, a dat lumii personalitati de cea mai inalta clasa, cu care altii si-au impodobit tezaurul propriei lor culturi.
Nu exista...
Tabloul "Car cu Boi" de Nicolae Grigorescu a fost vandut, joi seara, la licitatia organizata de Artmark la Opera Romana Bucuresti, cu suma de 155.000 de euro.
Suma de pornire a fost 100.000 de euro.
Printre tablourile care au fost cumparate la licitatie se gasesc "Trandafiri" de Stefan Luchian, vandut la pretul de 50.000 de euro sau "Lila...
Prima licitatie de arta romaneasca cu pictura orientalista de pe litoral are loc sambata, in statiunea Mamaia, la Hotelul Vega. Licitatia va fi transmisa in direct, online.
Licitatia Artmark reuneste opere de exceptie semnate Luchian, Bancila, Pallady, Mutzner, Ghiata, Tonitza, Iser, Miracovici si altii, semnaleaza Romania Libera....
Prin mainile unui bihorean au trecut vitraliile pentru 50 de biserici si 3 castele din Belgia. Stefan Penyacsek a restaurat si vitralii care purtau semnatura si stilul inconfundabil al celebrului Albrecht Durer.
"Uite aici locuieste nenea cu pictatu' pe sticla". Copilul arata cu degetul spre o casa placata cu caramida. Din fatada cladirii se...
"Portret de batran" de celebrul pictor Nicolae Tonitza a fost cea mai bine cotata lucrare adjudecata duminica la licitatia Casei GoldArt, fiind cumparata la pretul de 36.000 de lei, a declarat directorul casei, Luminita Ghildus.
La licitatia care a avut vanzari de aproximativ 70.000 de euro au mai fost vandute la sume ridicate un "Nud" tot de...
Spectacolul de teatru "Buzunarul cu paine" de Matei Visniec, cu actorii Oana Pellea si Mihai Gruia Sandu in distributie, va fi prezentat in cadrul unui turneu in Canada, intre 4 si 7 mai, potrivit Institutului Cultural Roman.
"Buzunarul cu paine" va fi prezentat, atat in limba romana, cat si in franceza, la Montreal, Quebec si Toronto.
Nu...
Senatorul PD-L Gheorghe Birlea sustine ca tinerii pot fi influentati de propaganda comunista continuta de filmele de dinainte de 1989 si spune ca va modifica legea audiovizualului astfel incat telespectatorii sa fie avizati de "substratul ideologic" continut de productiile respective.
Birlea remarca, intr-o declaratie politica depusa la...
88 de productii romanesti - 66 de lungmetraje si 22 scurtmetraje - se afla in acest moment in diferite faze de productie.
Numarul de filme aflate in lucru la ora actuala in Romania a atins o cifra fara precedent pentru ultimele doua decenii, informeaza Romania libera.
In acest an au fost 15 premiere romanesti, iar in 2008 au fost 13. In...
Sambata, 22 August 2009, ora 13:50 - Le Monde: Cineastii romani au arta feroce de a cultiva absurdul
Cinematografia romaneasca este bogata pe plan documentar, 300 de filme fiind realizate doar in perioada comunista, o scurta incursiune in documentarul romanesc clarificand de ce absurdul noilor filme romanesti este, de fapt, marca unui real deloc optimist.
Selectia festivalului de filme documentare de Lussas, care a vut loc intre 17 si 22...
Academicianul Razvan Theodorescu a declarat, cu numai doua zile inainte de comemorarea a 120 de la moartea lui Mihai Eminescu, ca marele poet este "o forma suprema de inteligenta romaneasca".
Din punctul sau de vedere, Eminescu si Iorga sunt "doi titani, probabil, irepetabili", scrie Adevarul.
In ceea ce priveste contestatarii mitului...
Doua proiecte cinematografice cu participare romaneasca au primit finantare din partea Consiliul Europei. Este vorba despre "Aglaia" si "Aproape de cer", care au primit 220.000, respectiv, 60.000 de euro.
Coproductia "Aglaia", regizata de Krisztina Deak, va fi realizata de Hai-Hui Entertainment din Romania, alaturi de case de productie din...
[...] In calitate de comandant al Grupului 6 Vanatoare (cod "Paris"), care avea drept misiune apararea Bucurestiului si a zonei petroliere Ploiesti in perioada bombardamentelor americane de pana la 23 august 1944, consider, ca participant direct la aceste evenimente, ca sunt indreptatit sa aduc marturii asupra acestei perioade si sa prezint...
"Natura moarta cu nepot obez", in regia lui Ion Sapdaru , a castigat concursul de dramaturgie "Cea mai buna piesa de teatru romaneasca a anului 2008", anunta UNITER.
Juriul acestui concurs a fost format din: Sanda Manu (regizor), Alice Georgescu (critic de teatru) si Ion Cocora (critic de teatru). Programul "Piesa Anului" se desfasoara......
La sfasitul lunii trecute, pictorita de origine romana Mariana Papara (foto) a inaugurat oficial la Torino Galeria de Arta Aripa, in cadrul careia expun 16 artisti plastici italieni si romani.
Lucrarile prezentate vor fi aduse si la Bucuresti, in decursul anului viitor.
Noua galerie de arta isi propune sa prezinte trimestrial opere de...
Dramaturgii care vor sa participe la Concursul "Cea mai buna piesa romaneasca a anului" mai au timp sa se inscrie in competitie pana la data de 30 decembrie (data postei), anunta Uniunea Teatrala din Romania.
Autorii trebuie sa trimita (la adresa Str. George Enescu 2-4, 010305 Bucuresti, "Pentru Concursul Cea mai buna piesa romaneasca a...
Scurtmetrajele "Frica domnului G", regia Adina Pintilie si "Casino", regia Adina Pintilie si Marius Iacob, reprezinta Romania la cea de-a 16-a editie a "Saptamanii Filmului Experimental", ce se desfasoara la Madrid in perioada 17-24 noiembrie.
"Frica domnului G" a fost prezentat deja la o serie de competitii, dintre care amintim:...
Sambata, 18 noiembrie 2006, incepand cu orele 19.30, romanii din Germania sunt invitati la o seara romaneasca in restaurantul "Bei Christo", Herrenbergerstr. 100, in Boeblingen, in compania artistilor: Jean Constantin, Mirabela Dauer si Maria Dragomiroiu, anunta Agero Stuttgart.
In urma cu aproximativ o luna, romanii din Germania au putut...
Vineri, 27 octombrie, de la orele 17.30, va avea loc, in sala de proiectii a Catedrei de Teatrologie de la Facultatea de Litere si Filozofie a Universitatii Caroline (FFUK), cea de-a doua intalnire a videoclubului de teatru non-verbal si pantomima romaneasca.
Tema intalnirii va fi "Dan Puric, personalitate marcanta a teatrului non-verbal...