Ce mai citim? Armata moliilor

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 07:55
2052 citiri
Ce mai citim? Armata moliilor
Foto: Nemira

"Zeii spun ca ziua buna se cunoaste de dimineata. Si asa si este, pentru ca zeii nu vorbesc prostii...". Ei bine, asa cum o zi buna (sau rea, de ce nu?) se cunoaste de dimineata, asa se poate recunoaste si o carte buna de la primele randuri.

Evident, sunt si exceptii, carti pe care trebuie sa le citesti pana la jumatate ca sa iti dai seama daca le iubesti sau le urasti, dar nu este cazul si acum. "Armata moliilor" a autorului roman Liviu Radu ne promite inca din prima pagina o aventura pe care nu o vom uita prea curand.

Ce mai citim?: Arrhetonul

Pentru Taravik, personajul principal al cartii, dimineata incepe nu numai cu o mahmureala deranjanta, dar si cu un conflict casnic al carui protagonist este Marieta, satula de insensibilitatea barbatului pe care il acuza de o totala lipsa de sentiment fata de ea.

Nu tu un cadou, nu tu o floare, Marieta este furioasa si hotarata sa nu il mai primeasca pe Taravik la ea pana cand acesta nu ii aduce o bijuterie, chiar si un amarat de inelus de bronz.

"Ia-ti bulendrele si mars afara", este concluzia fireasca ce se impune, asa ca Taravik nu prea mai are incotro si se supune.

Ce mai citim?: Istoria duelului. Pasiunea francezilor

Surprinzator inceput pentru un roman SF, nu? Dar asta nu este totul. Pornind in cautarea cadoului cu care sa o impace pe Marieta, Taravik incepe o calatorie care l-ar face si pe Indiana Jones sa tremure de emotie.

Situatii imprevizibile, intalniri cu vrajitori, interactiuni cu zeii, morminte secrete, secrete care abia asteapta sa fie dezgropate, comori la care se ravneste cu pasiune. Peste toate, figura lui Taravik, omul fara un plan, dar decis sa isi indeplineasca misiunea.

Intr-o lume fantastica, Taravik este curier independent, dispus oricand sa ia o pauza pentru o stacana cu vin sau o bataie pe cinste. Insotit de credinciosul sau Pegas, pe nume Kostik (fost unicorn, mare povestitor si companion de nadejde pentru aventurierul nostru), Taravik devine, fara sa vrea, cauza unor evenimente zguduitoare, de cele mai multe ori distructive, pe care le lasa in urma cu aceeasi inocenta cu care le-a provocat.

El are un tel si nimic altceva nu mai conteaza, chiar daca pe unde trece el proverbialul potop incepe sa se reverse cu furia tuturor zeilor. Sa trezesti la viata Armata moliilor, ducand lumea cu un pas mai aproape de cataclism nu e lucru mic.

Totusi, Taravik o face si fara prea mare efort, putand fi asemuit usor cu un "Denis pericol public" de o ingenuitate care aproape ca induioseaza.

Ce incanta si uimeste la aceasta carte este in primul rand atmosfera pe care Liviu Radu reuseste sa o creeze natural, fara nici un artificiu stilistic. Tavernele, targul, discutiile de bar, senzatia de mahala, peisajul si caracterul oamenilor aduc aminte intr-o oarecare masura de atmosfera usor suprarealista, dar profund balcanica a filmelor lui Kusturica, Taravik incadrandu-se perfect in acest peisaj.

Aventurile si descoperirile lui ar scoate-o la pensie pe Lara Croft, iar Kostik ii poate da oricand lectii lui Silver. De la inceput pana la sfarsit te intrebi cum este posibil tot ce se intampla, desi in secret Liviu Radu te face sa isi doresti sa fii fost tu in locul eroului.

Umorul spontan, psihologia unor personaje improbabile, dar cu atat mai fascinante, dialogul cu Kostik, savuros pana la hohote, tablourile care se succed alert si viu, suspansul construit solid, in ritmul batailor de inima, toate aceste elemente fac din "Armata Moliilor" o carte care se citeste aproape singura si care cu siguranta cere o continuare.

Autor Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Armata moliilor Liviu Radu, #carti Liviu Radu, #Armata moliilor Nemira , #carte