Opinii: Plata cash si money transfer - dulcea limba romana

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 11:04
3284 citiri
Opinii: Plata cash si money transfer - dulcea limba romana

E oarecare vreme de cand nu mai sta scris pe usile institutiilor publice invitatia "trageti" sau indicatia "impingeti", caligrafiate, pe atunci, fara imprimanta, numai cu creion chimic, uneori chiar de catre portarul institutiei, sub forma "trage-ti" sau "impinge-ti".

Astazi, cu exceptia Tinutului Secuiesc, unde toate sunt puse la locul lor in limba majoritara a minoritatii, in restul tarii ne-am obisnuit numai cu indicatia "push" si cu invitatia "pull", vorba pe care un neavizat ar lua-o mai curand ca o necuviinta decat ca o recomandare.

Casele vechi, unde pe vremea romantica de altadata atarnau biletelele proprietareselor cu anuntul "de inchiriat", astazi se demoleaza peste noapte, iar, peste zi, le inhata investitorii, intrucat terenul gol a ajuns mai pretios decat casa plina.

Fara sa le treaca prin cap ca, de dupa colt, pandeste criza, cumparatorii de terenuri au inaltat rapid mastodonti de termopan, declarati "to rent" sau "for sale". Intre timp, investitorii straini au cam sters-o englezeste, iar investitorii romani trag mata de coada non stop si nu le arde nici de "to rent", nici de "for sale".

Ca urmare, prin mastodonti sufla vantul, nimeni nu face "push", nimeni nu incearca "pull" si ne pomenim ca, in cartier, se renoveaza vechea dugheana, dichisita cu termopan, gresie si cu invitatia "open".

Intr-un astfel de magazin, aflat la pauza de pranz, dau uneori buzna persoanele in varsta, manate de urgenta si citind pe usa cuvantul magic: "closed".

Fireste, daca magazinul e mai de doamne-ajuta, ii opreste paznicul, aflat in functie de bodyguard si usor de recunoscut dupa inscriptia de pe haina: "security".

Mai nostim este robotul unor telefoane, cand iti da toate explicatiile intr-o limba pe care domnul Basescu o exerseaza, domnul Iliescu o schimonoseste cu accent rusesc, prezentatorii TV o etaleaza cu mandrie in CV, iar domnul Vanghelie o invata la cursuri intensive fara profesor dupa metoda goagal.

Dar nicaieri limba noastra materna nu este privita cu atat dispret ca la banca. Aici, chiar cand ridici banii, esti intrebat scurt: "cash?". Ai sanse de o privire placuta daca raspunzi "Money transfer", de una condescendenta daca zici "numerar", dar, decat sa-i raspunzi cu "pardon, n-am inteles", parca ar fi mai respectabil sa zici "nem tudom".

Ma sperie gandul ca nostalgia mea ar parea ca un fel de atac nedemn la limba lui Sheakspeare. Dimpotriva, cultura imi este draga de oriunde ar veni ea. Singura mea remarca e aceea ca romanii au asteptat un secol sa plece fanariotii, ca sa-si spuna unul altuia "bon jour" si o jumatate de secol sa scape de rusi, ca sa-si spuna, mai nou, "hello".

Ruseste, insa, nu s-au salutat niciodata. Este o simpla remarca. Altfel, totul mi se pare perfect O.K.

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#folosire limba engleza, #functionari publici engleza, #termeni engleza romana , #cultura romaneasca