Drumul milenar de la piramidele din piatra, la cele din sticla

Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 16:56
3138 citiri
Drumul milenar de la piramidele din piatra, la cele din sticla
Foto: Arhiva

Arhitectura s-a nascut odata cu civilizatia, sau poate ca, dimpotriva, civilizatia s-a nascut odata cu arhitectura. Omul din grota, unde locuia si unde isi gasea adapost, a invatat cu timpul sa-si faca singur culcusul. Astfel a aparut prima casa si dorinta posesorului ei de a-i da o infatisare placuta.

Chiar si in grota, omul primitiv era preocupat de interiorul habitatului sau, iar, urmare acestei preocupari, ne-au ramas impresionante picturi rupestre, marturii ale gustului pentru frumos, scrie Kabanik.

Neoliticul (cca. 9500 i.Hr)

In Orientul Mijlociu, unde se pare ca a aparut cultura neoliticului, nu ne-au ramas urmele caselor acoperite cu stuf, dar piatra, uneori frumos cioplita, dovedeste ca inaintasii primitivi aveau gust.

Unele urme, gasite in Irlanda si Anglia, lasa de inteles ca oamenii din neolitic reusisera sa-si exteriorizeze convingerile spirituale prin constructii sacre megalitice si monumente funerare.

Cultura antica mediteraneana (anii 3000-300 I.Hr)

Aici se incadreaza civilizatiile antice ale Mesopotamiei, Egiptului, Greciei, a Romei si a Imperiului Bizantin. Aici, potentatii vremii au inaltat piramide, temple, palate, cu mijloace atat de neintelese pentru mintea noastra, incat ipotezele penduleaza intre cele supranaturale si cele extraterestre.

In epoca de glorie a computerului, suntem uimiti cautand secretul logisticii de care dispuneau cei care abia invatasera sa numere.

Arhitectura veche Islamica (anii 600-1700 d.Hr)

Principalele edificii ale arhitecturii islamice sunt moschei, morminte, palate si cetati. La acestea, se adauga baile publice, fantanile si cladiri civile.

Arhitectura islamica impresioneaza prin monumentalitatea sa si prin ornamentele stilizate, cu o geometrie surprinzatoare si inimitabila.

Arta africana (anii 2000 i.Hr - 1000 d.Hr)

Fiecare dintre triburile etno-lingvistice ale Africii a lasat urmele propriilor sale traditii, de obicei cu forme arhitecturale de mici dimensiuni. Egiptul face nota discordanta cu ceea ce numim cultura africana. Sub acest aspect, putem spune ca el nu apartine Africii, decat strict teritorial.

Asia (anii 5000 i.Hr - 300 i.Hr)

Diversitatea templelor si altarelor stravechi este pe masura diversitatii religiilor si inimitabila.

Monumentalitatea, migala prelucrarii artistice, originalitatea si respectul permanent pentru opera inaintasilor sunt atribute unice ale arhitecturii asiatice, care ii uimesc si astazi pe turisti.

America precolumbiana (anii 2000 i.Hr - 1500 d.Hr)

Cultura incasilor, a olmecilor, mayasilor si aztecilor este prea usor trecuta cu vederea de admiratorii piramidelor egiptene. Mai curand ar trebui sa ne intrebam ce inspiratie a indemnat aceste popoare sa-si faca propriile lor piramide - ziguratele - in propriul lor stil. care pe de o parte demonstreraza ca n-au cunoscut stilul egiptean, dar pe de alta parte ca au fost si ei atrasi tot de zidirea piramidala.

Merita amintite palatele, constructiile ceremoniale, complexele urbane, dar si sistemul extins de drumuri, o infrastructura, care ne uimeste si astazi.

Poate ca in aceeasi masura ca infrastructura, ar trebui sa ne uimeasca faptul ca, in America precolumbiana, a aparut primul pod suspendat construit candva in lume.

Perioada medievala (anii 500 d.Hr - 1600 d.Hr)

Aceasta este epoca de glorie a catedralelor, palatelor si cetatilor care atrag turismul din intreaga lume de astazi. Ea etaleaza stilurile de mare rafinament, de la cel renascentist, gotic, la baroc, rococo, romantic. Razboaiele, revoltele, molimele, cutremurele, nimic n-a impiedicat arta sa se exprime si sa ne lase marturie maiestria inaintasilor.

Arhitectura moderna timpurie (anii 1900-1940)

Expresionismul, Art Deco, International Style, acestea sunt primele forme ale modernismuui in arhitectura. Scopul evident a fost simplificarea formelor si a ornamentelor. In anii '40, apare pentru prima oare un stil cu caracter, lansat cu denumirea de "blockhaus".

Primul bloc bucurestean de acest fel a fost Palatul Telefoanelor, care a rezistat la doua cutremure majore si la mai multe bombardamente aeriene.

Arihectura moderna (dupa anul 1950)

Odata cu arhitectura tip "office", elementele estetice incep sa se supuna celor functionale, care la randul lor capata valente de estetica. Cu ele ne falim noi azi. Cu ce se vor fali urmasii nostri, vom mai vedea, in masura in care vom apuca.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#istoria arhitecturii, #arhitectura popoare, #arhitectura ere, #perioade arhitectura, #varste arhitectura , #istoria culturii si civilizatiei