Ciolos: Problemele legate de lapte si carne, identificate daca ar fi existat un brand de origine

Duminica, 24 Martie 2013, ora 15:36
1953 citiri
Ciolos: Problemele legate de lapte si carne, identificate daca ar fi existat un brand de origine
Foto: caleaeuropeana.ro

Problemele aparute in ultimul timp, precum cele privind aflatoxina din lapte sau carnea de cal etichetata drept carne de vita, ar fi putut fi identificate mai rapid daca ar fi existat un brand de origine, considera comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos.

"In urma cu cativa ani s-a intamplat acea nenorocire cu vaca nebuna, cand consumatorii de carne de vita au pierdut complet increderea produselor care se gaseau pe piata si consumul a scazut brutal, ceea ce a afectat brusc practic toate marile state membre ale UE producatoare de carne de vita (...) atunci au pus la punct in mai multe state sisteme de brand care vizeaza originea si calitatea minima a produselor. Sigur, poate sa fie si un brand national, important este sa fie un brand de origine.

Poate sa fie si pe o anumita regiune mai larga sau mai bine tintita. Important este ca producatorii sa-si asume acest lucru, pentru ca ei stiu cel mai bine de unde vine produsul si ei pot sa dea si cea mai mare incredere privind originea acestui produs (...) principiile de baza trebuie stabilite de catre producator si respectate de catre ei si in jurul acestor principii de baza, care pot sa vizeze siguranta alimentara si o calitate minima a produselor, precum si originea, se poate construi acest brand, care pune problema in amonte cumva si anticipeaza astfel de situatii, pentru ca, daca un astfel de brand ar fi existat, probabil ca s-ar fi identificat mult mai rapid astfel de probleme si cei care din inconstienta sau din dorinta de castiga mai mult, indiferent prin ce mijloace, au creat problemele respective, ar fi fost izolati de catre acest organism al producatorilor si nu ar fi suferit un sector intreg din cauza unora care au facut greseli", a explicat Ciolos intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati.

Criza laptelui, declansata din interior, pe relatia fermier-procesator-minister

Comisarul european a precizat ca un astfel de sistem de brand poate fi creat in jurul sau pe fundatia federatiilor deja existente, precum Federatia Nationala a Crescatorilor de Bovine, Federatia Nationala a Crescatorilor de Ovine.

"Exista deja organizatii ce reprezinta interesele unor sectoare in raport cu autoritatile statului. In jurul sau pe fundatia acestor federatii, acestor organizatii, se poate crea si sistemul acesta de brand, pentru ca eu stiu, am fost ministrul agriculturii si de mai multe ori m-am intalnit cu acest federatii, oameni care semnalau intr-un mod foarte practic si concret si credibil probleme pe care le are sectorul.

Ei, daca oamenii se pot organiza ca sa-si apere interesele in raport cu statul, de ce nu s-ar putea organiza pe scheletul acelorasi structuri sa-si apere si interesele in raport cu consumatorul, pentru ca despre asta e vorba.(...) Deci, nu-i vorba de organizatii foarte complicate, este vorba doar de angajament, de onestitate din partea lor.(...) si au aceasta onestitate. Aceasta onestitate trebuie valorificata si facuta vizibila pe piata, pentru ca despre asta este vorba cand vorbim de increderea consumatorilor", a subliniat Ciolos.

Lapte cu aflatoxina, gasit la alte doua centre de colectare

Acesta a adaugat ca producatorii pot castiga increderea consumatorilor daca acestia vad pe eticheta semnul unui anumit angajament al producatorilor, care este foarte clar exprimat public.

Dacian Ciolos a mentionat ca "aproape nu exista" stat membru in care sa nu existe pe piata un astfel de branding al produselor, care vizeaza respectarea conditiilor minime de siguranta alimentara.

"Eu, din cate stiu, pentru ca tocmai am verificat, cu serviciile mele administrative de aici, de la Comisie, in aceste zile, vazand si problemele care au aparut in Romania, dar au mai fost si in alte state membre, aproape ca nu exista stat membru in care sa nu existe, sa nu fie prezent pe piata un astfel de branding de origine a produselor.

Nu vorbim aici de sisteme de indicatie geografica sau denumirea de origine, care sunt mai complexe si care merg dincolo de respectarea unor principii de baza, de origine si de calitate a produselor, ci vorbim de un sistem simplu, care sa vizeze, pe de o parte, respectarea conditiilor minime de siguranta alimentara si, eventual, de calitate gustativa asigurata de producator si respectarea unor criterii de origine.

Deci, astfel de sisteme pentru legume-fructe, pentru carne mai ales, exista in foarte multe state membre sau regiuni din anumite state membre. Pentru lapte, un astfel de sistem cum il propun eu a fost pus la punct in urma cu ceva timp in Irlanda, unde nu statul, ci Organizatia Nationala a Producatorilor si Procesatorilor de Lapte din Irlanda si-au creat branding-ul lor privat, al organizatiei nationale, au negociat cu hipermarketurile promovarea acestui branding", a spus comisarul european pentru Agricultura.

Un abator din Romania apara comertul cu carne de cal - reportaj Financial Times

El a mentionat ca o Camera agricola nationala ar fi usurat aceasta organizare, intrucat ar fi putut fi baza, fundatia pentru constructia si pentru promovarea unor astfel de branduri de origine pentru mai multe produse.

'In Camerele agricole se intalnesc interesele comune ale mai multor sectoare si acolo poate sa aiba loc o abordare nationala la nivel profesional agricol - si altfel se poate discuta si cu autoritatea publica, daca este nevoie de un sprijin, dar si cu celelalte parti de pe filiera agro-alimentara - procesarea sau eventual distributia -, pentru ca, sigur, intr-un astfel de brand, distributia are un rol important, dar, din cate stiu eu, si marea distributie, deci marile hipermarketuri din Romania sunt interesate, pentru ca si ele vor sa vanda produsul', a mai afirmat Ciolos.

In opinia sa, pentru ca un astfel de brand sa fie credibil si durabil, trebuie, in mod clar, asumat de catre producatori, deoarece un astfel de sistem asumat voluntar, anticipeaza nevoia de incredere din partea consumatorilor.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#scandal carne cal, #scandal lapte aflatoxina, #scandal aflatoxina, #Dacian Ciolos, #Dacian Ciolos carne cal, #Dacian Ciolos aflatoxina , #stiri Dacian Ciolos