Fantomele din Guvernul Ciolos

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 09:31
6595 citiri
Fantomele din Guvernul Ciolos

Vad un spirit cinic si auster care bantuie acum Ministerul de Finante, dupa instalarea tehnocratilor lui Ciolos, cum n-a mai existat de pe vremea guvernarii Boc, mai ales dupa impunerea taierilor din mai 2010, cand propaganda a scapat de sub controlul ratiunii pentru a putea justifica duritatea celor mai crunte masuri de austeritate din Europa.

Prin pastrarea unor masuri luate sau anuntate de Guvernul Ponta, mai ales a celor cu caracter cat de cat social, Guvernul Ciolos scapase de stigmatul cu care se grabeau sa-l pricopseasca unii. O lupta ceva mai serioasa a fost dusa pe marginea salariului minim, dar in final compromisul cu majorarea de la 1 mai a linistit iarasi apele.

Dar dincolo de valsul caldut cu sindicatele sau cateva ciupituri de prin presa, un semnal de alarma in legatura cu viziunea guvernului de tehnocrati a fost tras in momentul in care au aparut declaratiile ministrului de Finante, Anca Dragu, in celebra intalnire informala cu jurnalistii, asadar off the record cum ar spune americanii, facute in plina disputa pe salariul minim:

Ea a dat exemplul statelor BRICS, care cuprind Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, unde locuitorii "sunt saraci si multi si toti stiu sa faca cate ceva pe doi lei, fac ceva ce romanul nu mai face de ceva vreme".

Limpezimea viziunii consta tocmai in faptul ca aceasta afirmatie venea intr-un cadru neoficial, acolo unde politicienii sunt tentati sa fie sinceri si sa impartaseasca credintele si convingerile lor in forma bruta.

O astfel de mostra cred ca a fost si "scaparea" Ancai Dragu despre saracii de prin alte parti care nu se dau in laturi sa munceasca pe "doi lei".

Ascultand-o chiar te intrebi cat contact mai au persoanele care pot face astfel de declaratii cu realitatea inconjuratoare. Aproape ca ai putea sa-i crezi ca in Romania majoritari sunt niste boieri care traiesc din venituri si surse misterioase si din acest motiv nu mai sunt motivati sa munceasca "pe doi lei", cum inca o fac atatea alte milioane de oameni in tari mult mai laudate decat Romania.

Dar cinismul din declaratiile ministrului de Finante nu mi s-a parut ca a provocat vreun mare freamat in presa, cu atat mai putin in societate, si nimeni nu a discutat in mod serios posibilitatea ca o astfel de "gafa" sa fie stearsa printr-o demisie, asa cum, zic eu, ar fi trebuit sa se intample intr-un stat cu pretentii de membru al Uniunii Europene.

Poate tocmai pentru ca nu s-a isterizat nimeni in urma "scaparii" ministrului de la Finante, a lovit si mai dur secretarul de stat din aceeasi institutie ca sa inteleaga toata lumea despre ce este vorba.

Si asa a grait Gabriel Biris:

"Cum poti sa zici am trait fara nici un venit timp de sase luni? Ce ai facut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum ai putut sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat? Si atunci pentru persoanele care timp de sase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna, pentru asigurarea de sanatate".

Gabriel Biris a calculcat si cati romani se afla in aceasta stare de gratie si sublim, respectiv sa reuseasca sa traiasca fara sa castige nimic: sunt trei milioane de "fantome" care bantuie Romania si-i sug din avantul economic pe care si l-ar lua daca Guvernul va reusi sa aduca la viata mortii vii care traiesc cu aer furat de la gura celorlalti.

Ducand cinismul pe noi culmi in Ministerul Finantelor, Biris se uita mirat la milioanele de saraci din Romania, fara niciun venit, dar care se incapataneaza sa respire, si ii anunta ca drept rasplata pentru ca inca mai sunt in viata ii va taxa cu 57 de lei pe luna.

Aici nu cred ca mai e vorba doar de cinism, ca in cazul ministrului de Finante, ci se atinge coarda sensibila a amintirilor legate de autorii austeritatii din 2010. Fiind tehnocrati, actualii guvernanti s-ar putea sa nu le pese de oprobiul public si sa prinda si mai mult curaj cu politica de Ev Mediu a vanatorii de fantome si lenesi incurabili.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Biris romani fara venituri , #Uniunea Europeana