Adevarata miza a votului pentru Dan Sova

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 21:44
4859 citiri
Adevarata miza a votului pentru Dan Sova

Votul in privinta cererii de arestare si retinere a lui Dan Sova va avea, cred, semnificatii politice cu mult mai importante decat soarta senatorului PSD.

Si prima dintre ele este testarea puterii reale pe care Liviu Dragnea o mai are in PSD, dupa ce partidul a pierdut guvernarea.

Am mai spus-o, nu cred ca in mod realist PSD putea obtine mai mult decat a obtinut. Adica un tehnocrat cat se poate de apropiat la Ministerul Dezvoltarii, unde sunt banii pentru autoritatile locale, si promisiunea premierului Ciolos ca nu se va apuca sa rada sistematic esaloanele inferioare impanate cu social-democrati.

Sigur ca teoretic Liviu Dragnea se putea crampona de un premier politic, social democrat consacrat sau un tehnocrat de tip Dancu, dar, pe de-o parte, in contextul acela cramponarea putea sa fi infuriat si mai tare strada, iar, pe de alta parte, UNPR s-a plasat dintr-un bun inceput de partea presedintelui, deci nu stiu in ce masura putea conta pe fidelitatea generalului Oprea.

Dar pentru un partid ca PSD nu cred ca exista realism sau jumatati de masura cand e vorba de putere. Social-democratii resimt din plin pierderea parghiilor totale detinute pana acum si pare ca principalul invinuit este Liviu Dragnea, care pe de-o parte ar fi fortat demisia lui Victor Ponta, pe de alta parte nu ar fi mers cu vehementa pe varianta premierului PSD.

Dar ceea ce a a picat poate cel mai prost pentru Liviu Dragnea a fost "episodul Guseth", faptul ca parlamentarii social-democrati au fost pusi in situatia de a-si asuma un vot pozitiv nu numai in pofida propriilor sentimente, ci si impotriva cursului audierii. S-a profilat acolo un blat al partidelor in jurul Guvernului Ciolos, cu iz de tradare pentru social-democrati.

Ei bine, acum dl Dragnea afirma clar ca PSD va vota pentru ridicarea imunitatii dlui Sova. A promis acelasi lucru si in cazul dnei Udrea, e drept, dar acolo e mai greu de spus cu certitudine cine a tradat consemnul de vot avand in vedere ca sunt multi fosti democrat-liberali care ar fi putut lua in plin amenintarile explicite ale fostului ministru al Dezvolatarii.

Acum, insa, daca cererea DNA va fi respinsa in plen, cred ca va fi clar de unde vor veni voturile salvatoare. In discutie nu e numai adversitatea social-democratilor fata de Justitie, nu e nici persoana lui Dan Sova, in niciun caz vreun personaj foarte popular in PSD.

Dan Sova este in acest caz un fel de simbol al lui Victor Ponta. Si prima data a fost salvat de arestare nu gratie vreunui farmec personal extraordinar si daca nu cumva mirul o fi fost intr-adevar miraculos, alta explicatie decat presiunea lui Victor Ponta nu vad.

Ei bine, cred ca si de aceasta data este vorba de acelasi lucru, iar votul PSD va masura de fapt care mai este in partid forta lui Victor Ponta.

Fostul premier nu a fost chiar cel mai iubit fiu al partidului, mai ales dupa demisia data pe Facebook, dar de el se leaga o perioada profitabila pentru PSD. Cum-necum dl Ponta a tinut partidul la guvernare mai bine de 3 ani, chiar si in conditiile ruperii USL, iar PSD-ului nu i-a mers rau deloc.

Memoria emotionala ar putea bate memoria factuala, in favoarea lui Victor Ponta.

Comisia juridica a dat aviz in favoarea cererii DNA, cu doua voturi impotriva, dar una este votul comisiei, alta este votul secret al plenului. Meciul real care se va juca va fi intre Liviu Dragnea si Victor Ponta, iar miza reala cred ca va fi controlul asupra PSD.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#vot imunitate Dan Sova, #Ponta Dragnea Sova , #Victor Ponta