Dan Voiculescu, trimis in judecata in dosarul de santaj al lui Sorin Alexandrescu

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 15:30
4950 citiri
Dan Voiculescu, trimis in judecata in dosarul de santaj al lui Sorin Alexandrescu
Foto: Arhiva

Sorin Alexandrescu, directorul Antena Grup, a fost trimis in judecata in dosarul in care este acuzat de santaj la adresa administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei. Alaturi de Alexandrescu au mai fost trimisi in judecata Dan Voiculescu si fiica lui, Camelia Voiculescu (foto), acuzati de complicitate.

"Era o solutie de asteptat. Ancheta a mers destul de repede, odata stranse probele in general se ajunge la o trimitere in judecata", a comentat expertul anticoruptie Laura Stefan la postul Digi24, reamintind ca la fel s-a intamplat si cu alte dosare de santaj in care au fost implicate nume cunoscute, printre care Sorin Ovidiu Vintu.

In comunicatul remis presei de DNA se precizeaza inca de la inceput ca persoanele trimise in judecata sunt acuzate ca au folosit "institutii media (televiziuni, publicatii on line si scrise) pentru santaj cu scopul obtinerii de foloase materiale ilicite insemnate".

Sorin Alexandrescu, director general al S.A. ANTENA TV GROUP S.A., este acuzat de infractiunea de santaj, Dan Voiculescu, de complicitate la infractiunea de santaj, Camelia Voiculescu, asociat la S.C. ANTENA TV GROUP S.A. si la S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., tot de complicitate la infractiunea de santaj, la fel ca si George Matiescu, director general al INTACT PUBLISHING S.R.L..

Serban Pop, presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.), la data faptelor, avocat suspendat, este acuzat de procurori de "infractiunea de folosire, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii".

De asemenea, au fost trimise in judecata si trei persoane juridice - S.C. ANTENA 3 S.A., in sarcina careia s-a retinut complicitate la infractiunea de santaj, persoana juridica S.C. ANTENA TV GROUP S.A., in sarcina careia s-a retinut infractiunea de santaj si persoana juridica S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., in sarcina careia s-a retinut infractiunea de santaj.

Cand si cum s-a desfasurat santajul

In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca in perioada 16 aprilie - 21 mai 2013, in calitate de director general al S.C. ANTENA TV GROUP S.A., Sorin Alexandrescu "a exercitat in mod repetat si gradual acte de constrangere asupra unui actionar al unei societati comerciale (parte vatamata) amenintandu-l cu darea in vileag a unor presupuse fapte de coruptie, astfel incat sa il determine sa urmeze conduita impusa de inculpat".

In mod concret, Sorin Alexandrescu a exercitat acte de amenintare cu publicarea, prin intermediul entitatilor media, a unor documente care, in opinia sa, argumentau o pretinsa fapta de coruptie savarsita de partea vatamata, in situatia in care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune apartinand S.C. ANTENA TV GROUP S.A. la un pret dorit de inculpat, sustin procurorii.

"Semnarea contractului in conditiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durata de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instantelor, oprirea campaniei media impotriva societatii pe care o reprezenta partea vatamata si a persoanelor din conducerea acelei societati", arata procurorii anticoruptie.

Conform rechizitoriului, actele de constrangere, prin amenintare, s-au exercitat in mai multe feluri:

- verbal, prin afirmatii legate de perspectiva declansarii unui scandal mediatic;

- prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publica era informata ca vor fi facute dezvaluiri cu privire la presupuse fapte de coruptie in care ar putea fi implicata partea vatamata. Acest spot publicitar a fost realizat din dispozitia inculpatilor Voiculescu Camelia - Rodica si Alexandrescu George Sorin la data de 8 mai 2013 si a fost difuzat in perioada 9 - 30 mai 2013 cu o frecventa de 5 ori pe zi (in total de 401 ori) de toate posturile TV apartinand S.C. ANTENA TV GROUP S.A. si S.C. ANTENA 3 S.A.;

- prin inscrisuri avand caracter de somatie, emise de catre INTACT PUBLISHING S.R.L., semnate de George Matiescu, in calitate de director general si trimise catre partea vatamata si catre alte persoane, prin care, sub pretextul desfasurarii unei anchete jurnalistice, se solicitau relatii privind imprejurarea care facea obiectul santajului.

Procurorii spun ca, Sorin Alexandrescu s-ar fi intalnit de mai multe ori cu Ioan Bendei, caruia i-a areamintit ca "singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa si, implicit, activitatea pe care o desfasoara in cadrul societatii este semnarea contractului cu ANTENA TV GROUP, in conditiile impuse".

Alexandrescu a pobtinut informatiile necesare exercitarii santajului de la Serban Pop, presedinte al ANAF la acea data.

"Astfel, in luna februarie 2013, acesta din urma i-a remis lui Alexandrescu George Sorin un set cu documente provenind de la angajatii Garzii Financiare, in conditiile in care, in calitatea sa de presedinte al ANAF, era obligat sa asigure confidentialitatea informatiilor obtinute, in virtutea functiei, de la angajati.

In acest fel, Pop Serban i-a asigurat lui Alexandrescu George Sorin un ascendent in discutiile cu partea vatamata si, totodata, un potential subiect de presa, iar pentru sine ulterior, a obtinut promisiunea ca va fi sprijinit pentru mentinerea in functia de presedinte al ANAF", se mai arata in comunicatul DNA.

Cum a intervenit Dan Voiculescu

Procurorii DNA sustin ca in perioada mentionata, inculpatul Dan Voiculescu, "prin demersurile sale, a sprijinit actiunile desfasurate de Alexandrescu George Sorin care erau menite sa mentina si sa accentueze starea de presiune psihica asupra partii vatamate".

"Demersurile de sprijin s-au facut in mod direct, prin discutii si indrumari adresate inculpatului Alexandrescu George Sorin si indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Voiculescu Camelia - Rodica. La randul sau, inculpatul Alexandrescu George Sorin l-a informat constant, fie direct, fie prin Voiculescu Camelia - Rodica, despre stadiul actiunilor de santajare si despre pozitia partii vatamate", se mai arata in comunicatul DNA.

De ce sunt acuzate societatile de presa

Procurorii anticoruptie mai spun ca prin intermediul site-urilor Income Magazin si Jurnalul National detinute de S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L, inculpatul George Matiescu, in calitatea sa de director general, a girat publicarea unor stiri negative la adresa societatii reprezentate de partea vatamata, in scopul sustinerii actelor de santaj exercitate de inculpatul Sorin Alexandrescu.

De asemenea, Matiescu a acceptat si a semnat inscrisurile trimise la data de 24 aprilie 2013 catre partea vatamata si catre alte persoane, in conditiile in care acestea nu vizau niciun fel de investigatie jurnalistica, ci erau acte de constrangere prin amenintare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de coruptie. La data de 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor inscrisuri a participat si inculpata Camelia Voiculescu, mai spun procurorii.

In plus, in contextul sprijinului acordat activitatilor exercitate de Sorin Alexandrescu pentru si in numele S.C. ANTENA TV GROUP S.A. se inscriu si emisiunile difuzate, incepand cu data de 30 mai 2013, de postul de televiziune Antena 3 (detinuta S.C. ANTENA 3 S.A.), "in sensul in care s-a urmarit exonerarea de raspundere penala a inculpatului, denigrarea sistemului judiciar, vizand influentarea deciziei magistratilor in ceea ce priveste urmarirea penala si judecata masurilor preventive in prezenta cauza penala".

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut, a declarat la postul Realitatea TV ca decizia procurorilor nu este o surpriza, exprimandu-si convingerea ca aceasta hotarare fusese luata inca de la inceput.

"Urmeaza sa fie formulate aparari, cu diferenta ca in fata instantei sper ca acestea sa isi gaseasca expresia in rezolvari (...) Am speranta intr-o instanta independenta si impartiala care va judeca obiectiv acest caz, doar pe baza probelor, fara absolut nicio imixtiune din exterior", a mai comentat avocatul.

Saptamana trecuta, Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare in dosarul ICA. Decizia nu este definitiva, ea fiind atacata deja de acelasi avocat, Gheorghita Mateut.

Dan Voiculescu, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare

Citește și:
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR. Totodată,...
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marți, 6 decembrie, despre şansele României de a adera la Schengen, că încă sunt discuţii şi negocieri în această privinţă. „Încă se...