O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict

Joi, 28 Martie 2024, ora 03:40
10604 citiri
O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
Un important pod leagă două orașe din Danemarca FOTO: Nyborg

Războiul lui Putin din Ucraina a dus la pierderea aproape în totalitate a pieței energetice europene de către Moscova, care și-a redirecționat exporturile spre alte țări, în special din Asia. În prezent o țară mică din NATO, Danemarca se confruntă cu un real pericol din cauza flotei de tancuri petroliere din umbră ale lui Putin, care traversează coastele sale. Este doar o chestiune de timp până când acolo va apărea un conflict sau o catastrofă ecologică legată de navele rusești.

Flota din umbră a Rusiei, în creștere rapidă, un grup de nave ai căror proprietari fac tot posibilul pentru a-și ascunde identitatea în timp ce transportă petrol pentru a se sustrage de la sancțiunile impuse Moscovei, să devină un risc maritim grav pentru Danemarca și în zona Mării Baltice sau a Mării Nordului, potrivit Foreign Policy.

În prezent, navele rusești refuză în mod regulat pilotajul în apele daneze, a relatat Financial Times - o practică care nu numai că încalcă eticheta maritimă, dar ar putea duce și la un accident dezastruos.

Putin simte că îi fuge pământul de sub picioare: Ordin neașteptat dat companiilor rusești, plus un aranjament cu arabii

Regulile maritime internaționale recomandă cu tărie utilizarea piloților cu cunoștințe locale specializate pentru majoritatea navelor care navighează prin Marea Centura a Danemarcei, o țară cu numai 6 milioane de locuitori, pasajul îngust dintre cele mai mari insule ale țării.

Zona maritimă Great Belt nu este doar îngustă, ci are și ape perfide și este extrem de aglomerate: în fiecare an, aproximativ 70.000 de vase trec pe aici prin Marea Centura și prin canalul Sound Oresund din apropiere, care se află între țărmurile Danemarcei și Suediei. Este o practică obișnuită să urmezi recomandările maritime internaționale și să angajezi un pilot local cu experiență atunci când vine vorba de rute dificile de navigație, fie că este vorba de Great Belt sau Canalul Suez.

De dragul ordinii și siguranței maritime, Copenhaga ar putea bloca navele care refuză pilotajul. Acest lucru, totuși, ar putea declanșa un conflict cu Rusia – dacă Moscova își recunoaște rolul de patron al flotei din umbră.

Descoperirea care îngrozește oamenii: Ceva din aer pătrunde în organism și provoacă infarct și atac cerebral

Într-adevăr, blocarea acestor nave care încalcă regulile ar încălca în sine regulile maritime internaționale. Cu toate acestea, înainte de a forța o astfel de alegere, comunitatea de informații cu sursă deschisă ar putea ajuta dezvăluind identitățile și locul în care se află proprietarii navelor din umbră.

De la începutul acestui an, cel puțin 20 de tancuri despre care se suspectează a fi nave din umbră care transportă petrol rusesc au refuzat să ia la bord piloți danezi, potrivit rapoartelor interne transmise Financial Times și grupului de cercetare danez Danwatch.

Adică cel puțin 20 de tancuri care au navigat prin Marea Baltică - în cele mai multe cazuri prin Golful Finlandei, trecând prin zonele economice exclusive ale Finlandei, Estonia, Letonia, Lituania, Suedia și Germania - în apele daneze și Marea Centura, de unde au călătorit în Kattegat (cuprinzând apele daneze și suedeze) și Skagerrak (ape daneze și norvegiene) și în Marea Nordului și oceanele, vor duce petrolul rusesc cumpărătorilor lor din țări precum India și China.

Mutare șoc a unei țări prietene cu Putin: Închide ușa Rusiei și trece la afaceri cu SUA

Riscul pe care acestea și alte nave fantomă îl prezintă statelor de coastă este sporit și mai mult de faptul că navighează sub pavilionul unor țări care este puțin probabil să vină în ajutorul cuiva dacă provoacă accidente, incidente sau dezastre ecologice.

Adăugați la asta faptul că proprietarii lor sunt greu de urmărit și că le lipsește asigurarea adecvată. Dacă o navă din umbră ar suferi o deversare masivă de petrol în, de exemplu, apele finlandeze, autoritățile finlandeze și contribuabilii ar ajunge în impas.

De la începutul invaziei pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, încercările Rusiei – adesea reușite – de a evita sancțiunile au făcut ca flota din umbră să crească. În prezent, se crede că ea cuprinde aproximativ 1.400 de nave, deși, ca toate activitățile ilicite, este imposibil de măsurat cu precizie.

Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
Când ar putea deveni operațională Forța de reacție rapidă a UE: ”Există multe crize asupra cărora NATO nu are competenţe”
O ”forţă de reacţie rapidă” a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#Danemarca, #NATO, #flota fantoma, #tancuri petroliere, #Rusia petrol China, #Marea Baltica, #Marea Nordului , #NATO