Foști deputați români, dați în judecată pentru că nu au restituit telefoane, tablete, scaune, o masă și o imprimantă

Vineri, 27 Octombrie 2023, ora 21:50
6649 citiri
Foști deputați români, dați în judecată pentru că nu au restituit telefoane, tablete, scaune, o masă și o imprimantă
George Cristian Sefer (stânga), Mihai Niță (centru) și Laura Moagher (dreapta) au pierdut procesele FOTO Pixabay

Camera Deputaților i-a dat în judecată pe mai mulți parlamentari din mandatul 2016-2020 pentru că au plecat acasă fără să restituie telefoanele, tabletele sau alte bunuri primite de la Parlament. În unele cazuri, cei dați în judecată au restituit bunurile în timpul procesului, dar alții au fost obligați de judecător să achite contravaloarea echipamentelor.

Prin mai multe procese deschise la Judecătoria Sectorului 5 București, Camera Deputaților a dat în judecată foști parlamentari din mandatul 2016-2020 pentru că, la finalul mandatului, „nu și-au îndeplinit obligația de a restitui în integralitate bunurile primite în folosință temporară”.

Printre cei dați în judecată sunt: George Cristian Sefer (PSD), Doru Petrișor Coliu (PMP), Radu Costin Vasilică (PSD), Sorin Ovidiu Bota (PSD), Mihai Niță (Pro România), Ioan Sorin Roman (PSD), Laura Mihaela Moagher (PSD), Luminița Jivan (PSD).

În cazul unora dintre parlamentari procesul este încă pe rol. În alte cazuri, cererile de chemare în judecată au fost respinse pentru că bunurile au fost restituite înainte de pronunțarea sentinței, iar procesul a rămas astfel fără obiect.

Sunt, însă, și trei cazuri de foști deputați pe care instanța i-a obligat să achite bunurile pe care au „uitat” să le restituie Camerei Deputaților la finalul mandatului. În procese, niciunul dintre cei trei deputați nu a depus întâmpinare pentru a se apăra.

Unul dintre cazuri este al fostului deputat George Cristian Sefer. Camera Deputaților a arătat că la finalizarea mandatului, i s-a cerut lui Sfer „restituirea bunurilor primite în folosinţă temporară/achiziţionate din suma forfetară sau, după caz, plata contravalorii acestora”.

Pentru că fostul deputat a predat doar o parte din bunuri, rămânând nerestituite un telefon în valoare de 1.029 de lei și unul de 1.264 de lei, Camera Deptuaților a stabilit că „pârâtul a produs un prejudiciu Camerei Deputaţilor în cuantum total 2.293,74 Lei, reprezentând valoarea de înlocuire a bunurilor nerestituite”.

Pentru că bunurile nu au fost restituite, fostul deputat a fost dat în judecată. În proces, Sefer nu s-a apărat în niciun fel, iar Judecătoria Sectorului 5 l-a obligat să achite suma solicitată de Camera Deputaților. Sentința nu este definitivă.

În aceeași situația s-a aflat și fosta deputată Laura Mihaela Moagher, în prezent senator. Moagher a fost dată în judecată pentru că nu a restituit o tabletă în valoare de 911 lei. „Prejudiciul este cert, existența sa fiind neîndoielnică, iar întinderea sa stabilită, conform probelor administrate în cauză, respectiv este în valoare de 911,35 lei”, a decis Judecătoria Sectorului 5, a cărui sentință nu este definitivă.

Un caz special este al fostului deputat Mihai Niță. Acesta a fost dat în judecată pentru suma de 6.287 lei reprezentând un telefon Iphone SE, o masă consiliu, un scaun ergonomic, un scaun, o bibliotecă, un corp pentru biblioraft, 4 birouri, o cafetieră şi o imprimantă multifuncţională.

„Fapta ilicită constă în nerestituirea bunurilor proprietatea reclamantei, pe care pârâtul le-a primit spre folosință temporară. Săvârșirea acestei fapte ilicite este dovedită de înscrisurile depuse de reclamantă. Prejudiciul suferit de reclamantă este reprezentat de valoarea de înlocuire a bunurilor nerestituite de pârât, valoare determinată prin rapoartele de evaluare întocmite pentru stabilirea valorii de înlocuire a echipamentelor de tehnică de calcul din cadrul Parlamentului României Camera Deputaților. Această valoare de înlocuire nu a fost contestată de pârât”, se mai arată în sentința Camerei Deputaților care nu este, de asemenea, definitivă.

Horoscop zilnic. Sâmbătă, 27 aprilie. Zodia care va pleca într-o călătorie
Horoscop zilnic. Sâmbătă, 27 aprilie. Zodia care va pleca într-o călătorie
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec:...
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
#deputati, #Parlament, #proces, #bani, #prejudiciu , #politica interna