O lume abisală descoperită: Terra incognita, ultima zonă neștiută de pe Pământ VIDEO

Joi, 10 Februarie 2022, ora 03:29
9514 citiri
O lume abisală descoperită: Terra incognita, ultima zonă neștiută de pe Pământ VIDEO
O expediție de cercetare a descoperit o lume abisală FOTO: Sci Tech Daily

O echipă internațională de oameni de ștință de la centre de cercetări din Norvegia, Elveția și Franța a făcut un amplu studiu într-o regiune necunoscută de pe Pământ, ultima zonă neexplorată. Ei au descoperit că pe fundul oceanelor, care acoperă 60% din suprafața Terrei, există o biodiversitate de specii neștiute, de trei ori mai multe decât în apa de deasupra.

Secretele acestei lumi necunoscute vor fi descifrate, iar cercetarea a dezvăluit că viața din sedimentele abisale ale oceanelor este în mare parte neștiută, de la animale marine la microbi, care ajută la reciclarea materiei organice, potrivit Space Daily.

Ecosistemele din adâncuri susțin cele două servicii majore de importanță planetară: funcționarea sănătoasă a rețelelor trofice oceanice și îngroparea carbonului pe scale de timp geologice, ambele fiind niște regulatori critici ai climei Pământului.

Cercetătorii de la Centrele de cercetare NORCE, Bjerknes, ambele din Norvegia, de la Universitatea din Geneva, Elveția și CNRS și IFREMER din Franța, au secvențiat ADN-ul eucariot conținut în sedimentele de adâncime din toate bazinele oceanice importante din întreaga lume.

Apoi, au comparat aceste date noi cu seturile de informații existente la scară globală privind planctonul din coloana de apă luminată de Soare și din cea întunecată, obținute de expedițiile Tara Oceans și Malaspine.

”Cu aproape 1.700 de mostre marine și două miliarde de secvențe AND de la suprafață până la fundul oceanului adânc din întreaga lume, genomica de mediu de mare ne extinde considerabil capacitatea de a studia și a înțelege biodiversitatea de adâncime, legătura cu masele de apă de deasupra și cu ciclul de carbon global”, a spus Tristan Cordier, cercetător la NORCE din Norvegia.

Cele mai mari 9 secrete pentru minte și corp: Adăugați-le zilnic în viața voastră și veți trăi 100 de ani

Oamenii de știință au încercat să răspundă la întrebarea: de ce fundul oceanelor conține atât de multă viață? Nu este cu totul surprinzător faptul că există o așa de multă biodiversitate acolo, în adâncul apelor.

Fundul oceanelor este un mediu mai complex decât apa de deasupra acestuia, cu micro habitate precum recife de corali adânci și vulcani subacvatici, la care speciile trebuie să se adapteze.

Descoperire impresionantă legată de funcționarea creierului: Un lucru simplu făcut zilnic mărește performanța sa până la bătrânețe

Cercetătorii au aflat, de asemenea, mai multe despre rolul pe care îl joacă adâncurile oceanelor în așa-numita pompă biologică, procesul prin care organismele oceanice, cum ar fi fitoplanctonul, absorb carbonul din atmosferă aproape de suprafață și care se scufundă în adânc, unde este sechestrat în sedimente.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#descoperire lume ascunsa ocean, #adancul oceanului, #lume neexplorata, #lume necunoscuta, #oceane neexplorate , #descoperire