Un istoric american avertizează: Colapsul Rusiei, coșmar pentru unii, câștig pentru o super putere

Sambata, 18 Noiembrie 2023, ora 02:17
5308 citiri
Un istoric american avertizează: Colapsul Rusiei, coșmar pentru unii, câștig pentru o super putere
Dezintegrarea Rusiei este un fenomen posibil după terminarea războiului din Ucraina FOTO / Uatv

Un istoric american, profesoara Susan Smith-Peter de la City University din New York avertizează lumea că visurile unei Rusii destrămate s-ar putea transforma într-un coșmar pentru unii și o oportunitate pentru o mare putere, China. Există discuții tot mai intense în cercurile occidentale despre dezintegrarea Rusiei într-o mulțime de state mici, similar perioadei prăbușirii Uniunii Sovietice.

Însă expertul susține că perspectiva unei Rusii distruse, după războiul din Ucraina, este puțin probabilă. Dar există un apetit pentru independență în cazul regiunilor din Federația Rusă care sunt lângă granițe, în special cele din Orientul Îndepărtat, potrivit The Conversation.

La începutul anului 2023, Ministerul Resurselor Naturale din China a ordonat ca noile hărți să folosească fostele nume chinezești ale teritoriilor pierdute din ceea ce este acum Orientul Îndepărtat al Rusiei. Vladivostok din Rusia, unde se află sediul flotei din Pacific a Moscovei, a devenit Haishenwai; Insula Sakhalin (tot a Rusiei) a devenit Kuyedao.

Cine este celebra Peng Liyuan, soția general a lui Xi: Legătura ei neștiută cu Biden VIDEO

Aceste mișcări de pe hărți apar pe fondul discuțiilor tot mai mari și chiar al solicitărilor din cercurile de politică externă occidentală pentru dezintegrarea Federației Ruse într-o multitudine de state mai mici. Gândirea este că împărțirea în state mai mici ar reduce provocarea Rusiei la adresa Occidentului și capacitatea sa de a duce un război în Ucraina.

Cei care cer sau prevăd dezintegrarea Federației Ruse au crescut în număr de la începutul războiului din Ucraina. În cartea „Statul eșuat: Un ghid pentru ruptura Rusiei”, politologul Janusz Bugajski susține că teritoriile Federației Ruse își vor declara în timp independența – ca în timpul căderii Uniunii Sovietice în 1991.

David Ignatius de la Washington Post are o viziune mai sumbră despre dezintegrarea Rusiei, scriind în august că aceasta ar oferi „un loc de joacă al diavolului” care ar putea reprezenta un pericol pentru Occident. Oricum, un număr tot mai mare de analiști sunt de părere că, în cuvintele savantului rus Alexander J. Motyl, este „timpul să începem să luăm în serios potențiala dezintegrare a Rusiei”.

Un aliat al SUA renunță și nu mai face jocul Rusiei: Îi dă o lovitură lui Putin și oprește robinetul spre Moscova

Ce regiuni din Rusia vor independența?

După ce a lucrat la istoria regionalismului rus timp de două decenii, istoricul american vede obstacole serioase în calea teritoriilor care își declară independența. Este cu siguranță adevărat că autoritatea centralizată a fost în detrimentul – atât din punct de vedere economic, cât și cultural – pentru unele dintre cele 83 de regiuni ale Federației Ruse.

Dar există o lipsă de sprijin public în masă pentru autonomie – adică capacitatea de a decide chestiuni locale și regionale în cadrul unui stat mai mare – cu atât mai puțin o independență deplină.

Nu toate regiunile din Rusia sunt la fel. În unele cazuri, cum ar fi Tatarstan și Daghestan, autonomia constituie o veritabilă atracție în rândul maselor. Dar majoritatea regiunilor ruse care favorizează o mai mare autonomie se află în locații care le-ar face dificil să își declare independența, deoarece ar fi în continuare înconjurate de Federația Rusă.

O țară NATO atacă dur Israelul: ”Netanyahu nu poate să-și ascundă propriile crime”

Cei care se află într-o locație mai potrivită pentru independență – să zicem cei care au granițe cu țările vecine – se confruntă adesea cu alte dificultăți, cum ar fi apropierea de China. În Orientul Îndepărtat al Rusiei, există îngrijorare în rândul posibilelor evadări că independența ar putea duce la posibilitatea ca o China intervenționistă fie să preia controlul, fie cel puțin să-și exercite influența.

Regiunile din Caucazul de Nord au unele dintre cele mai mari scoruri, plus o graniță străină cu Georgia, ceea ce le face potențial niște candidate mai bune pentru independență. În Siberia, regiunea Tuva are un nivel ridicat de sprijin pentru autonomie. Dar se află în curtea din spate a Chinei - și acest lucru ar face-o vulnerabilă din punct de vedere geografic.

Orientul Îndepărtat al Rusiei include regiunea Amur de-a lungul graniței cu China și Vladivostok. Acestea au fost luate din China de Rusia la mijlocul secolului al XIX-lea, de generalul rus Nikolai Murav’ev-Amurskii.

Apelurile din Occident pentru destrămarea Federației Ruse ar putea sugera publicului rus că temerile teritoriale ale lui Putin ar putea deveni realitate. Mai mult, visele unei Federații Ruse distruse ar putea distrage atenția celor din Occident de la problema foarte reală de a ajuta Ucraina să-și protejeze propria integritate teritorială, susține istoricul american.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
#dezintegrare Rusia, #colaps rusia, #prabusire Rusia, #rusia putin, #razboi Ucraina, #razboi Rusia, #Rusia razboi Ucraina , #Razboi Ucraina