Oamenii nu știu că o dietă face rău sănătății: Impact devastator, produce cancer, boli de inimă și mintale anunță medicii

Marti, 20 Iunie 2023, ora 02:00
5533 citiri
Oamenii nu știu că o dietă face rău sănătății: Impact devastator, produce cancer, boli de inimă și mintale anunță medicii
Dieta occidentală este devastatoare pentru sănătatea oamenilor FOTO: Insider

Un nou studiu realizat de oamenii de știință conduși de Universitatea Europea din Madrid, Spania, și publicat în revista Nutrients pe 14 iunie 2023, a făcut o descoperire îngrijorătoare pentru sănătate. Cercetătorii au atras atenția că unii oameni nu știu că impactul dietei occidentale asupra sănătății umane este devastator, putând produce diferite boli, precum cancer, afecțiuni cardiovasculare și mintale.

Schimbarea tiparelor alimentare de-a lungul istoriei a fost însoțită de o creștere a problemelor epidemiologice, cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare (BCV) și diabetul, toate acestea au crescut semnificativ povara sănătății publice din cauza adoptării dietelor occidentale, potrivit News Medical.

Înțelegerea impactului tiparelor alimentare nesănătoase asupra diferitelor aspecte ale sănătății umane este esențială pentru încurajarea schimbărilor atât la nivel individual, cât și la nivel global.

Descoperire după 30 de ani: Un singur aliment consumat regulat ajută la o viață mai lungă, o inimă și un creier sănătoase

Dieta occidentală constă în principal din alimente procesate, băuturi răcoritoare și produse fast-food care sunt sărace în nutrienți și bogate în energie. Această dietă include, de asemenea, cantități mari de carne roșie și procesată, care au fost legate de un risc crescut de BCV și cancer colorectal.

O altă caracteristică cheie a dietei occidentale este conținutul ridicat de zahăr al multor produse alimentare, al căror consum a fost direct legat de un risc crescut de obezitate, diabet de tip 2 și BCV. De asemenea, dieta occidentală include adesea produse alimentare care sunt bogate în grăsimi saturate și trans, care cresc, de asemenea, riscul de BCV.

Compoziția dietei occidentale diferă semnificativ de cea a dietei mediteraneene, care a fost studiată pe scară largă pentru efectele sale benefice asupra sănătății cardiovasculare.

Cu ce se poate înlocui dieta occidentală nesănătoasă?

În comparație cu alimentele foarte procesate care se găsesc adesea în dietele occidentale, dieta mediteraneană cuprinde fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline și nucile.

Proporția de legume, fructe, nuci și cereale integrale este foarte scăzută sau chiar absentă în dieta occidentală. Aceste alimente sunt surse esențiale de vitamine, antioxidanți și alți nutrienți și, ca urmare, aportul scăzut al acestor alimente în dietele occidentale a fost legat de prevalența bolilor cronice precum diabetul de tip 2, obezitatea, BCV, cancerul și diverse probleme inflamatorii și metabolice.

S-a demonstrat că dieta occidentală modifică epigenetica și expresia genelor datorită modificărilor disponibilității nutrienților, nivelurilor hormonale, aportului de cofactori pentru expresia genelor, factorilor de transcripție, căilor de semnalizare celulară, modificării acidului dezoxiribonucleic (ADN), precum și efecte transgeneraționale. Dieta occidentală modifică, de asemenea, microbiomul intestinal, care induce modificări în expresia genei microbiomului, afectând ulterior răspunsurile imune și inflamatorii.

Secretul pentru a trăi până la 100 de ani: Un lucru unic descoperit la 176 de centenari sănătoși

Pe lângă lipsa de antioxidanți prezenți în produsele alimentare dietetice occidentale, această dietă este adesea bogată în compuși pro-oxidanți care măresc producția de radicali liberi și, ca urmare, cresc stresul oxidativ în organism.

Consumul frecvent de grăsimi saturate, alimente procesate și zaharuri rafinate, toate acestea fiind componente majore ale dietei occidentale, a fost asociat cu o inflamație persistentă de grad scăzut.

Prin înlocuirea produselor bogate în grăsimi și zahăr care se găsesc adesea în dieta occidentală cu fructe, legume, leguminoase, nuci și cereale integrale poate reduce inflamația de grad scăzut și, ca rezultat, poate preveni dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
#dieta nesanatoasa, #diete periculoase, #dieta mediteraneana, #dieta sanatoasa, #diete care fac rau, #mancare sanatoasa , #stiri externe