Patriciu cel bun (Opinii)

Joi, 18 August 2011, ora 13:46
3438 citiri
Patriciu cel bun (Opinii)

Petro-miliardarul cu parfum liberal Dinu Patriciu este fara indoiala o persoana care n-are cum sa fie ignorata. In bine sau in rau, atunci cand vorbele sau gesturile sale ne sunt simpatice sau dimpotriva, antipatice.

Si acest lucru se verifica si astazi, cand o seama de speculatii il plaseaza drept un candidat ipotetic pentru postul nu tocmai de invidiat de prim-ministru al patriei romane, aflate intr-o lupta contracronometru cu fantomele crizei ce bantuie prin Europa si prin lume.

Ce se poate spune despre Conu Dinu (asa cum il alinta apropiatii), fara riscul de a gresi prea mult? Ca este un liberal autentic, fapt pe care l-a admis chiar Traian Basescu, atunci cand timpul a mai estompat ecourile scandalului cu palma televizata in regia celui de mai sus, si cand, nota bene, interesele presedintelui au inceput sa aiba anumite linii de convergenta cu cele ale fostului mogul.

Patriciu este un liberal, mai exact un "libertar", un adept al liberalismului in forma sa originara si incipienta, un adept al capitalismului fara limite si oprelisti, al statului minimalist, un apologet al liberei initiative neingradite, nici macar de prea multe scrupule de ordin moral.

Este ceea ce s-ar putea numi cu indreptatire un "rechin", fara conotatiile neaparat negative pe care le are cunoscuta si temuta lighioana cu acest nume. In fond, un rechin este un animal splendid, o masa remarcabila de muschi si nervi conceputi de mama Natura ca sa prade si sa ucida pe cei care-i cad in cale. Nu se pot pune probleme de moralitate in ceea ce-l priveste si nu i se poate cere sa manance licheni.

Din aceasta perspectiva, anumite oscilatii ale conului Dinu, anumite gesturi care eventual au frizat amoralitatea, precum atitudinea culanta adesea cu stanga politica, nu pot fi taxate decat ca o expresie a intereselor sale circumstantiale. El ramanand in esenta lui un adversar al statului social sau socializant care a dominat scena celor douazeci si mai bine de ani de la 89 incoace.

Nu i se poate nega o oarecare indreptatire si in cele ce le intreprinde in ultima perioada pe scena publica. Chiar daca pare si chiar este adesea versatil, sau oportunist, sau pescuitor in ape tulburi. Dar care politician nu este astfel, mai mult sau foarte mult?

Orice s-ar spune, alianta cu numele USL este o struto-camila, care chiar daca ar fi la un moment dat profitabila din perspectiva unor interese, este contra naturii. Pentru ca nu ai cum sa fii si liberal si socialist in acelasi timp, fara a friza ridicolul. Are dreptate si in privinta lui Crin Antonescu, fostul coleg de partid in PNL-AT si fostul protejat in niscaiva batalii politice anterioare.

O fi Antonescu sarmant si seducator (pentru unii), dar este aproape sigur ca nu are cum sa fie un lider care ar putea sa tina piept nici macar puternicilor sai aliati din coalitia conjuncturala in care a intrat cu juvenila grabire.

Iar daca prietenia cu Patriciu poate fi utila, dar nu neaparat suficienta pentru a accede la rangul de lider, ostilitatea sa este cu siguranta o ghiulea la piciorul celui care incearca, oricum fara mari sanse, sa se mentina intr-o pozitie destul de dificila pentru resursele precare de care dispune. Daca nu acum, mai tarziu, Antonescu are toate sansele de a sfarsi intre coltii temutului pradator.

Desigur pana la faza: Dinu Patriciu-prim ministru este o cale lunga. Poate chiar fara sfarsit. Este de creditat si ipoteza ca ideea a luat nastere in laboratoarele Cotrocenilor, ca inca o modalitate de a arata pisica USL. Sau lui Crin. Traian Basescu-presedinte si Dinu Patriciu-prim-ministru, ar fi cu adevarat doua sabii intr-o teaca teribil de neincapatoare. Dar mai stii ce poate face omul in disperare de cauza? "Dupa mine, Potopul", cum s-ar putea zice.

Dar oare, ar fi Potopul? Oare nu de un liberalism neingradit si de un stat minimal ar avea nevoie economia romaneasca pentru a trece din etapa echilibrarii macro-economice in cea a relansarii initiativei si productiei de bunuri? Oare nu dupa aceste lucruri se tanguie neincetat cohorte de comentatori si specialisti pe toate canalele posibile?

Raspunsurile sunt dificile si solutiile nesigure. Poate ca si ideile radicale ale conului Dinu sa nu treaca cu succes deplin proba transpunerii lor in practica. Poate ca si ele ar mai trebui nuantate si amendate. Dar cate ceva va fi fiind aplicabil din ele. Intre niste perpetui imberbi care n-au finalizat mai nimic in vietisoara lor si un personaj care a adunat miliarde pentru sine, se poate spera ca tot acelasi ar putea reusi sa faca si pentru tara cate ceva.

Poate exista un Patriciu cel bun.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Dinu Patriciu premier, #Patriciu prim ministru, #Patriciu Basescu, #Patriciu PNL , #PNL