China schimbare radicală în diplomația globală: Noua tactică a Beijingului contrară SUA, provocare pentru Occident

Miercuri, 21 Iunie 2023, ora 06:03
3262 citiri
China schimbare radicală în diplomația globală: Noua tactică a Beijingului contrară SUA, provocare pentru Occident
Diplomația chineză vine cu o nouă inițiativă globală, contrară SUA FOTO: Nikkei

Timp de trei ani, pandemia COVID a menținut obiectivele diplomatice globale ale Chinei înghețate. Acum, cu SUA implicate într-o campanie electorală internă și comunitatea internațională preocupată de războiul din Ucraina, Beijingul s-a întors, intensificând eforturile de a-și promova propria alternativă la cea oferită de SUA și aliații săi, denumită ”Inițiativa pentru Civilizație Globală” (GCI).

Această variantă a diplomației Chinei ”Xivilization” vrea să promoveze propria viziune a Beijingului de a atrage țările de partea sa, contrară ”ordinii internaționale bazată pe reguli” a Occidentului, potrivit Nikkei Asia.

De la oferirea de a promova relațiile palestino-israeliene, până la propunerile de pace pentru Ucraina, președintele Xi Jinping, cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong, și-a intensificat jocul de influență globală pe fondul legăturilor tensionate cu SUA.

Cine va conduce lumea? Răspunsul este șocant: Următoarea superputere globală șterge lumea unipolară, bipolară și multipolară

În timp ce Antony Blinken s-a întâlnit luni cu liderul chinez în timpul primei călătorii la Beijing a unui secretar de stat american timp de cinci ani, în ultimele luni Xi a deschis covorul roșu la Beijing pentru lideri precum brazilianul Luiz Inacio Lula da Silva, francezul Emmanuel Macron. și șefii mai multor țări din Asia Centrală.

Toate acestea au venit pe fundalul unei tensiuni crescânde asupra Taiwanului, insula democratică revendicată de China drept propriul teritoriu: săptămâna trecută, Xi a găzduit-o pe președinta Honduras, Xiomara Castro, pentru deschiderea ambasadei, după ce țara ei a rupt legăturile cu Taipei.

În același timp, China a lansat Inițiativa pentru Civilizație Globală (GCI) -- ultimul dintr-un trio de doctrine ideologice ale lui Xi -- ca fiind esențial pentru „cultivarea grădinii civilizației mondiale” sau „Xivilizare”, așa cum a numit-o mass-media de stat.

China, politică externă mai îndrăzneață

Opac în limbaj, inițiativa lui Xi pledează pentru „aspirațiile comune” ale umanității, lansând un mesaj care spune: „Alăturați-vă clubului nostru, nu vă vom spune ce să faceți – spre deosebire de Occident”. Dar oamenii de știință spun că colegialitatea va veni în detrimentul protecției drepturilor omului.

În comparație cu modul în care a acționat China în trecut, "Este mai sofisticat. Este mai strategic, mai orientat pe termen lung", a spus Moritz Rudolf, cercetător la Centrul Chinezesc Paul Tsai de la Yale Law School. „Este o viziune pe care China o pune pe masă, în timp ce țările occidentale se află în prezent într-un fel de criză de identitate, înțelegând cum să facă față multor provocări... într-o lume complexă”.

Mutare istorică a lui Putin. București și alte capitale europene sunt acum noile ținte ale Rusiei

Viziunea Chinei de remodelare a normelor globale a fost de mult prezentată, dar fără prea multe detalii. Mai întâi a apărut Inițiativa pentru Dezvoltare Globală în 2021, un grup mare de proiecte de cooperare menite să ajute țările în curs de dezvoltare care se confruntă cu COVID, impactul schimbărilor climatice și al sărăciei.

Acum, odată cu proiectul GCI, Beijingul își concretizează politica externă prin crearea unor instituții alternative pentru cooperarea globală, care sunt mai ambițioase ca niciodată -- sunând alarma pentru unii.

Dezvăluind GCI într-un discurs la începutul acestui an, Xi a clarificat cel puțin un aspect - nimeni nu ar trebui să spună Chinei ce să facă. „Țările trebuie să păstreze o minte deschisă în aprecierea percepțiilor asupra valorilor de către diferite civilizații și să se abțină de la a-și impune propriile valori sau modele altora și de a alimenta confruntarea ideologică”.

De când Xi a venit la putere ca șef al Partidului Comunist Chinez în 2012, politica externă a țării a devenit mai îndrăzneață, în pas cu ascensiunea sa economică. Pe măsură ce China face un pas înainte pentru a juca un rol mai important în diplomația globală, națiunile occidentale încearcă să-și dea seama cum să facă față noii realități.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#diplomatie China, #china diplomatie, #relatii externe, #China SUA, #China crestere economica, #SUA China, #SUA China tensiuni, #China Occident , #China