Moldovenii ii pun bete-n roate lui Rogozin: Rusii au plecat fara semnaturile pentru recunoasterea Transnistriei

Sambata, 10 Mai 2014, ora 20:32
12045 citiri
Moldovenii ii pun bete-n roate lui Rogozin: Rusii au plecat fara semnaturile pentru recunoasterea Transnistriei

Delegatia vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, a incercat sa scoata din R. Moldova, sambata, liste cu semnaturi pentru independenta republicii separatiste Transnistria, insa moldovenii le-au confiscat, asa ca rusii au plecat cu mana goala la Moscova.

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) informeaza, potrivit Unimedia, ca autoritatile moldovene au confiscat "listele cu semnaturi pentru recunoasterea Transnistriei", pe care delegatia condusa de Dmitri Rogozin intentiona sa le transporte la Moscova.

"In legatura cu intentia oficialilor rusi de a transporta cu avionul de ruta speciala (charter) a unor cutii continand "liste cu semnaturi pentru recunoasterea Transnistriei", MAEIE precizeaza ca materialele respective au fost retinute de organele competente ale Republicii Moldova pentru a analiza legalitatea acestora in conformitate cu legislatia RM in vigoare", se arata intr-un comunicat al ministerului.

Foto: Facebook/Dmitri Rogozin

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene condamna declaratiile facute de viceprim-ministrul Federatiei Ruse, in cadrul vizitei sale private in Republica Moldova, care au fost de natura provocatoare.

"In pofida mesajelor transmise partii ruse pe calea diplomatica in ajunul acestei vizite de a se abtine de la declaratii care ar putea prejudicia relatiile bilaterale, demnitarul rus, pentru a cata oara, si-a permis aprecieri si comentarii eronate vizavi de alegerea suverana de dezvoltare a tarii noastre", mentioneaza MAEIE.

Ministerul moldovean de Externe reaminteste ca pozitia oficiala a Federatiei Ruse, confirmata in repetate randuri, se bazeaza pe respectarea alegerii suverane a Republicii Moldova si solutionarea conflictului transnistrean in baza suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

"Cu aceasta ocazie, reiteram ca autoritatile Republicii Moldova pledeaza consecvent pentru un dialog constructiv si pragmatic cu Federatia Rusa in toate domeniile de interes comun, mai cu seama pe chestiunile sensibile ce tin de reglementarea cuprinzatoare a problemei transnistrene. Atragem atentia asupra faptului ca, actiunile si declaratiile lui D. Rogozin din ultima perioada sunt contraproductive si nu contribuie la avansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean", incheie comunicatul.

La scurt timp, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a postat pe contul sau personal de Facebook fotografii din momentul in care erau confiscate listele cu semnaturi pentru independenta republicii separatiste Transnistria.

Ce a cautat Rogozin in R. Moldova?

In vizita privata intreprinsa in ultimele zile in Republica Moldova, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost insotit de un grup de deputati ai Dumei de Stat a Adunarii Federale si de un membru al Guvernului. Scopul oficial al vizitei a fost acela de a asista la parada militara de Ziua Victoriei, 9 mai, de la Tiraspol, in republica moldoveana separatista Transnistria.

Noile informatii cu privire la scopurile urmarite de Rogozin in Transnistria vin in contextul in care acesta a lansat mai multe amenintari la adresa Romaniei, dupa ce tara noastra nu i-a permis sa intre in spatiul sau aerian pentru a se intoarce la Moscova.

Rogozin ameninta din nou Romania: Vom explica in curand

Amenintari pentru Romania

Dupa ce sambata dimineata a avertizat ca urmatoarea deplasare in spatiul aerian al tarii noastre o va face cu bombardierul, spre amiaza a dat de inteles ca Rusia va arata in curand ce crede cu adevarat despre romani.

"Da domnilor romani, in curand vom explica cine sunteti si ce credem despre voi", a spus Rogozin prin intermediul modalitatii preferate de comunicare, Twitter.

Amenintarea trimisului special al presedintelui Vladimir Putin in Transnistria vine la scurt timp dupa ce acesta a fost nevoit sa recurga la un siretlic pentru a parasi teritoriul R. Moldova si a ajunge la Moscova, dupa ce Ucraina si Romania l-au anuntat ca nu poate patrunde in spatiul lor aerian.

Romania i-a inchis spatiul aerian lui Rogozin: Data viitoare voi zbura cu un bombardier

Rogozin a scris, sambata la pranz, ca Romania a inchis spatiul aerian pentru avionul sau si a amenintat ca "data viitoare" va zbura la bordul unui bombardier strategic, ca sa nu mai intampine astfel de probleme.

"La cererea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite din nou sa o traversez. Data viitoare voi veni la bordul unui TU-160", a amenintat Rogozin pe Twitter.

Ulterior, Rogozin a adaugat: "Eu plec in pofida acestei interdictii".

Fuga rusinoasa a lui Rogozin din Moldova - Nici vorba de bombardier

Intrucat nu putea pleca din Moldova cu avionul cu care sosise, un charter YAK 42, Rogozin si-a lasat delegatia sa foloseasca avionul vizat de interdictia in Romania si Ucraina si el s-a urcat intr-un avion comercial.

Rogozin a ajuns la Moscova la bordul unei aeronave apartinand companiei S 7, care opereaza zboruri regulate pe ruta Chisinau - Moscova si retur, in vreme ce restul delegatiei ruse, aflat in Yak 42, a fost intoarsa din drum deasupra Ucrainei si fortata de Mig-urile interceptoare sa revina la Chisinau.

Rogozin a ajuns la Moscova, dupa ce a fortat spatiul aerian ucrainean - MIG ridicat de urgenta de la sol - Update

La cateva ore dupa ce scria ca pleaca din Transnistria in pofida oricarei interdictii, Rogozin s-a fotografiat si a postat pe Twitter un selfie in fata aeroportului moscovit Domodedovo.

Rogozin ameninta Romania - MAE reactioneaza

MAE roman apreciaza, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta "o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin".

Ministerul Afacerilor Externe solicita autoritatilor de la Moscova sa precizeze public daca afirmatiile lui Rogozin reprezinta pozitia oficiala a guvernului Federatiei Ruse fata de Romania ca stat membru UE si NATO.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Rogozin lista semnaturi independenta Transnistria, #Rogozin Moldova liste Transnistria , #Republica Moldova