O nouă lovitură primită de Trump. Ultima decizie a justiției în cazul de defăimare a scriitoarei care l-a acuzat de viol

Joi, 07 Septembrie 2023, ora 07:20
3960 citiri
O nouă lovitură primită de Trump. Ultima decizie a justiției în cazul de defăimare a scriitoarei care l-a acuzat de viol
Fostul președinte al SUA, Donald Trump Foto: Facebook/Donald Trump

Fostul preşedinte american Donald Trump a fost din nou găsit miercuri răspunzător pentru defăimarea autoarei care l-a acuzat de viol, E. Jean Carroll, o decizie care deschide calea pentru noi daune în acest caz, relatează AFP şi Reuters.

Un judecător federal a decis miercuri că Donald Trump poate fi tras la răspundere pentru defăimarea scriitoarei E. Jean Carroll, fapte de care se face vinovat atunci când a negat, în 2019, că ar fi violat-o, şi a precizat că juraţii vor decide doar cuantumul despăgubirilor pe care trebuie să le plătească fostul preşedinte.

Decizia judecătorului districtual Lewis Kaplan din Manhattan vine înaintea unui proces civil programat pentru 15 ianuarie 2024, după ce, în luna mai, un juriu l-a obligat pe Trump să-i plătească lui Carroll 5 milioane de dolari pentru agresiune sexuală şi o altă acuzaţie separată de defăimare.

Donald Trump, care speră să recâştige Casa Albă în 2024, fusese deja găsit vinovat în mai de un juriu al unui tribunal civil din New York pentru agresarea sexuală a fostei editorialiste a revistei Elle, fapte petrecute în 1996, dar şi pentru defăimarea ei în comentarii făcute în octombrie 2022.

Dar E. Jean Carroll depusese de asemenea o plângere pentru defăimare în cazul unor declaraţii anterioare făcute de Donald Trump în 2019, în urma primelor sale acuzaţii de viol cuprinse într-o carte. Preşedintele de atunci al Statelor Unite afirmase, în iunie 2019, că autoarea inventase aceste acuzaţii pentru a-şi "vinde o nouă carte".

Această acţiune în justiţie din 2019 fusese amânată de lupte procedurale, dar şi-a urmat cursul.

Judecătorul Lewis Kaplan de la Tribunalul districtual american pentru Districtul Sudic din New York a decis miercuri, pe baza deciziei pronunţate în luna mai, că şi comentariile lui Donald Trump din 2019 au fost, de asemenea, "defăimătoare", "false" şi "rău intenţionate". Acest lucru înseamnă că juriul va trebui doar să decidă valoarea despăgubirilor pe care Donald Trump va trebui să le plătească lui E. Jean Carroll.

"Rămânem foarte încrezători că hotărârea Carroll II va fi infirmată în apel, ceea ce va face ca decizia de miercuri să fie discutabilă", a declarat Alina Habba, unul dintre avocaţii lui Donald Trump.

Trump va face apel la verdictul juriului din 9 mai, precum şi la refuzul lui Kaplan din 29 iunie de a respinge actualul proces, la Curtea de Apel a celui de-al Doilea Circuit al SUA din Manhattan.

Pe drumul spre o eventuală revenire la Casa Albă, Donald Trump se confruntă cu o serie de hopuri juridice. El a fost acuzat de autorităţile federale de "conspiraţie împotriva Statelor Unite", pentru că a încercat să rămână la putere în pofida înfrângerii sale în alegerile prezidenţiale din 2020 şi de justiţia din Georgia pentru că a încercat să anuleze rezultatul alegerilor în acest stat-cheie. De asemenea, el se confruntă cu o urmărire penală federală în cazul documentelor secrete ale Casei Albe păstrate la domiciliu.

În ciuda acuzaţiilor, Trump, în vârstă de 77 de ani, are un avans dominant în cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024.

Carroll, în vârstă de 79 de ani, o fostă editorialistă a revistei Elle, cere o sumă suplimentară de 10 milioane de dolari pentru că Trump a negat în iunie 2019 că a violat-o într-un vestiar al magazinului Bergdorf Goodman din Manhattan la mijlocul anilor 1990.

Trump a susţinut că nu a întâlnit-o niciodată pe Carroll şi că aceasta a inventat atacul pentru a stimula vânzările cărţii sale de memorii. El a spus că "ar trebui să fie vândută în secţiunea de ficţiune" şi că este "o ruşine absolută că i se permite să facă asta". În declaraţiile sale din iunie 2019, Trump a denigrat-o, de asemenea, pe Carroll spunând că "nu este genul său" şi că presupusul viol "nu s-a întâmplat niciodată".

Carroll a susţinut că prima defăimare a lui Trump i-a cauzat mai multe prejudicii, inclusiv reputaţiei sale, decât cea de-a doua.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#Donald Trump, #SUA, #acuzatii, #Justitie, #defaimare, #viol , #stiri Donald Trump