America belicoasa. Cum va schimba Trump lumea

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 18:07
11811 citiri
America belicoasa. Cum va schimba Trump lumea

Ideea ca un individ ca Donald Trump are mari sanse sa schimbe lumea intr-un mod in care niciun alt presedinte al SUA nu a mai facut-o in ultima suta de ani, sa spunem, e o gluma proasta, sinistra in ridicolul ei.

Si, totusi, e posibil ca exact un personaj ca rasistul, xenofobul si egocentricul Trump sa modeleze lumea in feluri pe care acum nici nu le putem imagina.

Cei mai optimisti spera ca mecanismele statului american sa il tina in frau pe labilul si vindicativul Trump.

Dar si in cea mai indulgenta analiza, instalarea insasi la Casa Alba a unui rasist, xenofob care e in general atras de cele mai urate si distructive sentimente si idei echivaleaza cu detonarea unei oale care arde de multa vreme sub presiune.

Pentru cei mai sceptici, SUA si-au pus in frunte, la butoanele celui mai puternic stat din lume, un clovn, un autocrat care admira doar lideri care s-au remarcat prin manifestari dictatoriale si chiar fasciste. Pentru cei care privesc America din aceasta perspectiva, Statele Unite sunt in realitate o oligarhie.

Iar in acest caz, putem vorbi cel mult despre o demascare si o recunoastere a sistemului, care ne spune prin vocea lui Trump care-i sunt intentiile de viitor si incotro vor incerca Statele Unite sa traga lumea in anii care vor urma.

Daca predictiile celor mai infricosati de presedintele Trump se vor adeveri, iar SUA se vor transforma in adolescentul stupid si rebel al planetei, in ciuda globalizarii si corsetului reprezentat de aparatul statului de drept de la Washington, se va vorbi despre Statele Unite ca despre amenintarea cea mai mare la ordinea si siguranta lumii.

Fascismul si rasismul au castigat in Statele Unite odata cu alegerea lui Trump, dar acesta e costul pentru ca sistemul capitalist, care in America a produs celebra expresie a inegalitatii supreme cand 1% controleaza politic si economic restul de 99%, sa supravietuiasca si sa pastreze intact establishmentul conservator neoliberal.

Alegerea lui Donald Trump ca presedinte al SUA este forma in care americanii isi exprima revolta fata de sistemul politic, dar si dorinta de a schimba modul in care Statele Unite isi joaca rolul de lider al lumii.

O eventuala retragere a SUA din mai multe zone fierbinti, din Europa de Est, din Orientul Mijlociu, este posibila daca Trump isi va respecta promisiunile si va tine sa nu-si dezamageasca votantii.

E perspectiva care infricoseaza statele baltice si provoaca destula panica si la Bucuresti. Dar ce este cu adevarat de speriat la Statele Unite conduse de un Donald Trump, care va avea atat Congresul, cat si Curtea Suprema de partea sa, este caracterul total impredictibil al noului presedinte american.

Donald Trump are resurse sa faca si cele mai infricosatoare promisiuni de campanie sa para declaratii de pace in comparatie cu potentialul distructiv real pe care il poate etala.

Iar valul de contaminare pe care alegerea din America il transmite deja in mai multe state din Europa e doar prima consecinta vizibila a alegerii extreme a lui Trump.

Daca partidele si liderii extremisti vor castiga apropiatele alegeri din Franta, Austria si Germania, calcand pe urmele Poloniei si Ungariei, Donald Trump va fi fost scanteia care a detonat butoiul cu pulbere.

Abia din acel punct, noul presedinte al SUA isi va putea intra in rolul pentru care a fost ales si singurul pe care ar sti sa-l interpreteze autentic.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Trump schimba lumea, #decizii Trump, #Trump presedinte SUA , #presedinte SUA