Cătălin Drulă: Măsurile fiscale sunt neconstituționale și abuzive

Miercuri, 27 Septembrie 2023, ora 11:40
2130 citiri
Cătălin Drulă: Măsurile fiscale sunt neconstituționale și abuzive
Cătălin Drulă FOTO Facebook/USR

Pachetul de măsuri fiscale ”este neconstituțional”, a afirmai, miercuri, la RFI, președintele USR, Cătălin Drulă. El precizează că ”sunt decizii anterioare ale CCR care spun că un astfel de proiect-trenuleț, cu foarte multe prevederi care afectează diverse acte normative nu poate fi trecut prin angajarea răspunderii”.

Liderul USR speră că judecătorii Curții ”vor judeca drept și patriotic, că este vorba de a apăra România de un abuz”.

Cătălin Drulă a criticat măsurile fiscale: ”Un pachet legislativ de creștere a taxelor abuziv, neconstituțional și antieconomic, în primul rând. Este un pachet care dacă va intra în vigoare și noi sperăm să nu, de aceea îl contestăm la CCR și avem argumente foarte bune acolo, un pachet care va lovi în economia românească, într-un moment care oricum este greu, se plâng antreprenorii de încetinirea comenzilor, de dificultăți din ce în ce mai mari în activitatea pe care o au (...) și în acest moment să vii peste noapte, abuziv, încălcând un întreg cadru legislativ, de la Constituție, la legea responsabilității fiscal-bugetare, o lege din 2010, care dă cadrul macroeconomic, Codul Fiscal, prevederi de la care s-a făcut excepție și derogare prin ordonanțe de urgență, ceea ce în fapt ajunge să arate ca o guvernare prin decret. Adică ai un cadru legislativ care spune nu poți schimba fiscalitatea cu mai puțin de șase luni înainte și, totuși, domnul Ciolacu vrea să le ia de luna viitoare IT-iștilor banii, vrea să-i impoziteze și să-i taxeze”.

Președintele USR spune că ”de pe scaun este neconstituțional acest pachet. Printre multe alte argumente, sunt decizii anterioare ale CCR care spun că un astfel de proiect-trenuleț, cum i se mai spune colocvial, adică cu foarte multe prevederi care afectează diverse acte normative nu poate fi trecut prin angajarea răspunderii, prin această procedură constituțională. Există decizii anterioare ale CCR. Prin urmare, numai negându-și jurisprudența anterioară ar putea CCR să nu accepte sesizarea noastră. Noi sperăm că vor judeca drept și patriotic, până la urmă, că este vorba de a apăra România de un abuz, este un abuz fiscal ceea ce face domnul Ciolacu și credem că sunt toate șansele, în orice caz, atacul nostru este singura metodă eficientă în practică de a preveni intrarea în vigoare a acestor măsuri”.

Cătălin Drulă mai crede că ”e fără precedent lăcomia Guvernului la banii oamenilor. Sunt și măsuri care intră în vigoare la 1 ianuarie, care deja este prea curând, nu sunt cele șase luni, dar foarte multe care sunt de luna următoare. Ei bine, îi stricăm planurile domnului Ciolacu și măcar nu vor fi din noiembrie, dar eu am toată speranța că se va găsi rațiune și patriotism la CCR și ceea ce este evident pentru orice expert în Drept constituțional este că acest pachet nu poate fi adoptat așa (...). Eu vreau să sper că vor face ceea ce trebuie. Dacă mă uit la întâlnirea pe care a avut-o domnul președinte al CCR, Marian Enache, ieri, cu o delegație a Curții Constituționale din China, pentru un schimb de experiență, asta ne-ar descuraja, dar sunt nouă judecători acolo, totuși și trebuie doar să găsească o majoritate din cinci, care să apere legea. Sunt și considerente care țin de dublă impozitare, de prevederi constituționale privind justa așezare a sarcinii fiscale, sunt foarte multe argumente, sunt pe 40 de pagini”.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#Drula, #masuri fiscale guvern, #CCR, #neconstitutional , #stiri politice