Elena Basescu ridica in PE problema etnicilor romani din Ucraina

Joi, 11 Februarie 2010, ora 15:51
1643 citiri
Elena Basescu ridica in PE problema etnicilor romani din Ucraina

Europarlamentarul Elena Basescu a depus la PE o declaratie scrisa privind situatia din Ucraina in care precizeaza ca in aceasta tara locuiesc peste jumatate de milion de romani, fata de care autoritatile de la Kiev au manifestat un interes scazut in ce priveste garantarea unor drepturi elementare.

"Ucraina este deosebit de importanta pentru Uniunea Europeana din perspectiva participarii la Parteneriatul Estic, Sinergia Marii Negre si pentru siguranta energetica a UE. (..) In aceasta tara locuiesc peste jumatate de milion de etnici romani, fata de care autoritatile de la Kiev au manifestat, pana acum, un interes scazut in ceea ce priveste garantarea unor drepturi elementare", se arata in interventia scrisa a Elenei Basescu.

Fiica presedintelui Traian Basescu puncteaza insa ca este pentru prima data cand, in campania electorala din tara vecina Romaniei a fost promovat un nou concept de guvernare, unul dintre candidati asigurandu-i pe romanii din aceasta tara ca va sustine introducerea limbii romane drept limba regionala acolo unde acestia sunt majoritari.

Aceasta s-a referit si la modul cum se raporteaza Ucraina la Uniunea Europeana, aratand ca aceasta tara se confrunta, in prezent, cu doua sisteme de valori.

"Unii cetateni isi doresc apropierea de Uniunea Europeana, vor ca valorile noastre, precum libertatea si pacea, sa fie garantate. O alta categorie de cetateni priveste cu neincredere spre constructia europeana. Ucraina are nevoie de sprijinul si solidaritatea UE pentru a continua reformele incepute, astfel incat sa nu mai existe aceasta divizare intre est si vest", a sustinut Elena Basescu in interventia pe tema situatiei din Ucraina.

Elena Basescu a sustinut in plenul Parlamentului European de la Strasbourg de marti doua discursuri pe teme economice si unul pe egalitatea de sanse intre femei si barbati in Uniunea Europeana.

Europarlamentarul PD-L a opinat ca orice stat membru trebuie sa fie pregatit pentru a adera la zona euro, in caz contrat efectele asupra economiei nationale putand fi negative.

In context, Elena Basescu a amintit ca Romania va prezenta Planul de Convergenta la zona euro pana la sfarsitul lunii februarie, conform negocierilor cu FMI si Comisia Europeana.

"Tara mea si-a propus in anul 2012 sa intre in Mecanismul Ratei de Schimb, care reprezinta, de fapt, o anticamera a zonei euro, ceea ce ne obliga ca deficitul bugetar sa scada sub 3%. Romania isi propune aderarea la zona Euro in 2015" a declarat in plenul Parlamentului European Elena Basescu.

Citește și:
Fost secretar în Ministerul Transporturilor: Grindeanu ratează un jalon PNRR şi pune în pericol întreg programul de 30 de miliarde de euro
Fost secretar în Ministerul Transporturilor: Grindeanu ratează un jalon PNRR şi pune în pericol întreg programul de 30 de miliarde de euro
Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Horaţiu Cosma a acuzat că Sorin Grindeanu a mai ratat un jalon din PNRR care pune în pericol tot programul european în valoare de 30 de...
Lucian Bode a dat din nou în judecată UBB. Ministrul cere anularea hotărârii prin care i s-a analizat teza de doctorat
Lucian Bode a dat din nou în judecată UBB. Ministrul cere anularea hotărârii prin care i s-a analizat teza de doctorat
Secretarul general al PNL, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, a deschis un nou proces împotriva Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) la Tribunalul Sălaj. Bode cere anularea...