O țară neutră rămâne de partea lui Putin: Măsură neașteptată pro Rusia, contra Ucrainei

Miercuri, 17 Ianuarie 2024, ora 02:19
7680 citiri
O țară neutră rămâne de partea lui Putin: Măsură neașteptată pro Rusia, contra Ucrainei
Elveția nu este de acord să folosească activele înghețate ale Rusiei la reconstrucția Ucrainei FOTO: Swizerland

După începerea invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina de acum aproape 2 ani, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua forța militară. Acum, o țară neutră din Europa, Elveția refuză să folosească activele înghețate ale Rusiei pentru reconstrucția Ucrainei, după o hotărâte din Parlamentul țării.

Activele rusești înghețate din străinătate, ca parte a sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei, provoacă diviziune în parlamentul elvețian, potrivit Swiss Info.

O comisie a Senatului de la Berna a respins o serie de moțiuni ale Camerei Reprezentanților care îndeamnă guvernul elvețian să se angajeze să permită Ucrainei să folosească aceste fonduri pentru reconstrucție.

Criza lovește catastrofal într-o țară cu mulți români: 3 milioane de locuri de muncă dispar, pierderi de 30 de miliarde

În septembrie anul trecut, Camera Reprezentanților a adoptat în mare parte o serie de moțiuni similare susținute de toate grupurile politice, cu excepția Partidului Popular Elvețian. Potrivit acestor moțiuni, bunurile înghețate ale statului rus și ale entităților aferente ar trebui să poată fi plătite ca reparații Ucrainei.

Consiliul Federal (organul executiv al țării), care a fost în favoarea acestei propuneri, ar trebui să ia măsuri pentru a stabili cadrele legale necesare la nivel internațional.

Sancțiunile impuse de Occident au dus la înghețarea bunurilor aparținând persoanelor fizice, precum și ale statului rus și ale entităților strâns asociate statului. Pentru acesta din urmă, este ușor să se stabilească o legătură între agresor și proprietarul fondurilor, deoarece este însuși statul rus.

Germania se pregătește pentru atacul lui Putin. Vestea care îngrozește Europa: Amenințarea e pe masă la Berlin

Prin urmare, potrivit membrilor parlamentului atât de stânga, cât și de dreapta, ar fi firesc să aloce aceste fonduri ca reparație Ucrainei.

Cu toate acestea, Comisia pentru Afaceri Juridice a Senatului a susținut că bunurile statului sunt în principiu protejate de imunitatea statului, care este garantată de dreptul internațional. În plus, Elveția este deja implicată în diverse organisme în căutarea unei soluții la problema despăgubirilor în conformitate cu dreptul internațional.

Prin urmare, se spune că moțiunile Camerei Reprezentanților nu oferă valoare adăugată și ar putea chiar să restrângă libertatea de acțiune a guvernului în chestiuni de politică externă, potrivit unei majorități a comisiei. Comisia a luat decizia cu 7 voturi la 5, potrivit unui comunicat de presă emis marți, 16 ianuarie 2024.

Pe de altă parte, o minoritate a comisiei a considerat că, prin adoptarea acestor moțiuni, parlamentul va trimite un semnal guvernului pentru a-și continua angajamentul activ de a găsi o soluție care să respecte dreptul internațional.

Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
Ruptură între Putin și o țară neutră din Europa: Rusia pierde bogățiile ascunse de mult timp
După declanșarea războiului din Ucraina, multe state au impus pachete de sancțiuni împotriva Kremlinului pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, se produce o ruptură dramatică între...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#Elvetia, #Elvetia Rusia, #active inghetate, #active rusia, #sanctiuni Rusia, #sanctiuni Rusia occident, #reconstructie ucraina , #Razboi Ucraina