Câți români se tem de Rusia și de teoriile conspirației: Cele mai vulnerabile țări față de amenințările Moscovei

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 20:02
4940 citiri
Câți români se tem de Rusia și de teoriile conspirației: Cele mai vulnerabile țări față de amenințările Moscovei
Est europenii au păreri divizate în privința războiului din Rusia FOTO: Global Affairs

Sondaje recente efectuate în cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene dezvăluie o frică reală a cetățenilor față de amenințarea Rusiei, însă se constată păreri divizate legate de războiul lui Putin în estul Europei. Românii sunt cei mai îngrijorați de pericolul rusesc, dar manifestă un interes ridicat și față de teoriile conspirației.

De la începutul războiului din Ucraina, țările occidentale au condamnat agresiunea rusă impunând sancțiuni împotriva Moscovei și sprijinind Kievul cu tehnică militară și arme. În ciuda acestui front unificat pe care îl prezintă țările occidentale la nivel de elaborare a politicilor, publicul din diferite țări europene manifestă păreri diferite despre ajutorarea Ucrainei și pedepsirea Rusiei, se arată într-o analiză a Council of Global Affairs din Chicago.

Nicăieri aceste diferențe nu sunt mai pronunțate decât în Europa de Est, unde considerentele de siguranță națională, interesele economice și narațiunile istorice vin împreună pentru a defini o relație complexă cu Rusia.

Sondaje recente precum Eurobarometru și GLOBSEC efectuate între martie și iulie 2022 arată că există o diviziune geografică în Europa de Est când vine vorba de percepția publicului despre război și Rusia.

O țară NATO îi face pe plac lui Putin: Plătește gazele în ruble și își dublează importurile de petrol din Rusia

Țările nordice din Europa de Est, și anume Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Republica Cehă, tind să susțină Ucraina și să sprijine impunerea de sancțiuni dure Rusiei.

Pe de altă parte, publicul din sud-estul Europei din țări precum Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria manifestă în mod constant sentimente pro-ruse și este mai ezitant să se înscrie în politicile care se confruntă direct cu guvernul președintelui Vladimir Putin.

Gradul de divizare dintre cele două grupuri de state diferă oarecum de la o problemă la alta, dar se dovedește semnificativ când vine vorba de NATO, amenințarea percepută a Rusiei și războiul în sine.

Mulți români cred în teoriile conspirației

„Eurobarometru standard de vară 2022” întocmit de Consiliul Europei a fost desfășurat în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene între 17 iunie și 17 iulie 2022. Datele arată că, deși majoritatea publicului din Europa de Est sprijină impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, gradul de sprijin variază foarte mult, cu publicul din nord, mult mai unit în sprijinul pentru sancțiuni decât cei din sud.

Polonia și Bulgaria reprezintă cele două capete ale spectrului, cu 57% și 20% din publicul respectiv exprimând sprijinul pentru sancțiunile împotriva Rusiei, în timp ce cetățenii din Romania susțin în proporție de numai 32% măsura. (doar Ungaria are mai puțin, doar 30%).

În cazul sprijinului pentru trimiterea de echipamente militare în Ucraina în întreaga Europă, topul se prezintă astfel: Estonia -54%, Polonia -51%, Letonia -50%, iar România are numai 26%, Bulgaria -14%.

În privința amenințării Rusiei față de țările din Europa, părearea cetățenilor arată astfel: Polonia- 90%, Cehia – 84%, Lituania- 83%, în timp ce România are 58%, iar Ungaria -45%, Bulgaria -33%, conform Eurobarometru.

Au apărut inamicii ruși ai Kremlinului: Scopul principal este eliminarea fizică a lui Putin

Sondajul Eurobarometru al Consiliului European a mai cerut părerea cetățenilor UE și asupra teoriilor conspirației. Unele dovezi evidente arată că țările din sud-estul Europei pot fi mai vulnerabile la dezinformările Rusiei.

În studiu, credința cetățenilor în teoriile conspirației a fost următoarea: Bulgaria, Slovacia – 54%, România- 44%, Ungaria -41%, Lituania -39%, Eastonia, Letonia-31%, Cehia -30%.

Concluzia analizei Council of Global Affairs din Chicago arată că există o serie de factori, cum ar fi amenințarea percepută din partea Rusiei, istoria comună și dezinformarea, care modelează diferitele moduri în care țările din Europa de Est privesc războiul din Ucraina.

Împreună, acești factori împart nordul și sudul regiunii. Cu toate acestea, odată cu creșterea prețurilor la gaze în această iarnă, aceste divizii s-ar putea schimba. Până în acest moment, guvernele Republicii Cehe, Poloniei și Statelor Baltice au fost ferme în sprijinirea Ucrainei și în impunerea consecințelor Rusiei, dar schimbările semnificative ale opiniei publice ar putea face presiuni asupra schimbărilor în cursul politicii.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Atac masiv cu 34 de rachete de croazieră în Ucraina. Două persoane au murit, iar patru centrale termice au fost grav avariate FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, un „atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi,...
#Eurobarometru, #Eurobarometru romani, #eurobarometru Romania, #razboi Rusia, #razboi Ucraina, #teoriile conspiratiei, #amenintare Rusia , #Razboi Ucraina