Uniunea Europeana - Un nou inceput sau moartea

Marti, 02 August 2016, ora 14:37
11325 citiri
Uniunea Europeana - Un nou inceput sau moartea
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca Uniunea Europeana nu incepe o relansare concreta si efectiva in urmatoarele cateva luni, va intra intr-un declin ireversibil. UE are putin timp la dispozitie sa il evite. Reactia trebuie sa fie rapida si curajoasa.

O spune fostul premier al Italiei Enrico Letta, in prezent decan al Scolii de Relatii Internationale din Paris, intr-un editorial publicat pe site-ul Politico. Acesta sustine ca referendumul pe Brexit a fost un soc, insa ce urmeaza este si mai grav.

Decizia britanica - o consecinta in primul rand a unei probleme britanice - a ajuns sa fie vazuta ca o respingere la scara larga a Europei, cu toate efectele secundare nedrepte si extrem de daunatoare pe care le aduce cu sine.

Daca Europa se sparge in urma Brexitului, Putin ne mananca pe toti. Care sunt marile pericole - Interviu

Europenii au reactionat cu un sentiment de dezbinare, urmat de o pasivitate excesiva, de parca o abordare ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat ar fi suficienta pentru a gestiona un eveniment de o asemenea importanta istorica, considera Letta.

Pe 16 septembrie, va avea loc un summit UE la Bratislava. Iar oficialii europeni se indreapta catre el in intuneric si cu lanternele stinse, ca si cum ar putea permite ca reuniunea sa se termine cu formularile obisnuite: "Consiliul European saluta..." sau "Liderii europeni incurajeaza...", spune fostul premier italian.

Adevarul este ca o revizuire profunda a procesului de integrare europeana ar fi fost necesara chiar si daca Marea Britanie ar fi votat sa ramana in UE. Decizia UK nu face decat sa vina cu motive si mai convingatoare, continua Letta.

"Ne confruntam cu consecintele celei mai proaste decizii pe care ar fi putut sa o ia britanicii, pentru ei insisi si pentru restul Europei. Dar trebuie sa acceptam ca Brexit ar putea ajuta UE sa recunoasca faptul ca este imposibil sa continue ca pana acum.

Deseori se spune ca nu ar trebui vreodata sa irosesti o criza, iar acest lucru este acum mai adevarat ca niciodata. Orice reactie ar trebui sa faca o deosebire clara intre divort si un nou inceput. Pentru cele 27 de tari ramase in UE - in special pentru cele 19 din zona euro - concentrarea trebuie sa fie pe cel din urma aspect", explica deputatul.

Pericolul Brexit: Europa fara memorie si anesteziata de Internet se afla in fata unui razboi?

Un divort complex si extenuant

Divortul va fi complex, extenuant si nesatisfacator din aproape fiecare punct de vedere, dar nu trebuie sa conditioneze relansarea Uniunii Europene. Acest lucru trebuie facut cu mult profesionalism si la rece. Pe scurt, ar trebui redus la o chestiune legala, mai precizeaza Enrico Letta.

Pe de alta parte, noul inceput trebuie sa fie marcat de o incarcatura politica si emotionala cat mai mare posibila. Liderii europeni ar trebui sa aiba ca obiectiv garantarea unei Uniuni Europene mai capabila sa-si protejeze cetatenii, din punct de vedere economic si social, dar si al securitatii.

Eforturile trebuie sa inceapa cu moneda euro, care ar trebui sa fie mai stabila, ajutand astfel la prevenirea unor noi crize. Asta ar aduce prosperitate si bunastare in statele din zona euro.

Fractura care divide societatea europeana isi are originea in ruptura dintre castigatorii si pierzatorii globalizarii. Inainte de criza financiara din 2008, cei mai multi erau castigatori, iar asta a dus la ideea gresita ca restul populatiei - pierzatorii - era doar un efect secundar regretabil.

S-a instalat frica

Evenimentele care au avut loc de atunci au rasturnat aceasta idee. S-a instalat frica, iar cei multi care au pierdut barca globalizarii au gasit diverse metode de a-si exprima nostalgia si dorinta de intoarcere la "vremurile bune".

Au gasit partide care sa le amplifice frica si si-au exprimat temerile intr-o maniera din ce in ce mai vocala si hotarata. In Marea Britanie, au fost capabili sa faca cel mai tumultuos pas inapoi: Brexit.

Furtuna financiara cauzata de Brexit: Consecintele economice ale iesirii Marii Britanii din UE

Ideea de intoarcere la vremurile bune este pura iluzie, sustine fostul prim-ministru al Italiei. Lumea a mers mai departe. Cand UK s-a alaturat Comunitatii Economice Europene de la acea vreme, China reprezenta 1% din economia globala; acum a ajuns la o cincime din PIB-ul mondial, echivalentul intregii Europe.

Pentru liderii UE, sa nu dea atentie lectiilor din urma evenimentelor recente ar fi cea mai proasta reactie posibila. Europa nu poate fi doar pentru castigatorii globalizarii. Trebuie sa-si protejeze toti cetatenii.

O relansare a Uniunii Europene ar reaprinde entuziasmul popular, intr-o perioada in care crizele si nesiguranta au distrus speranta de a progresa. Asta ne ofera oportunitatea de a ne reintoarce la originile idealului european care, in ultimii ani, si-a pierdut calea si a sfarsit in birocratizare. Acum este momentul ca adevarata abilitate de a conduce un stat sa ia locul birocratiei, conchide Letta.

Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Gabriela Firea a declarat duminică, 28 aprilie, la depunerea candidaturii pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, că ea şi echipa sa propun o administraţie dinamică şi o...
#Europa nou inceput, #schimbare UE Brexit , #Uniunea Europeana