PSD - frica de moarte. Episodul 2 (Opinii)

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 10:44
3334 citiri
PSD - frica de moarte. Episodul 2 (Opinii)

Cine sunt cei mai curajosi oameni din PSD? Niste necunoscuti primari de comune. Din Dolj. Si alti vreo doi-trei din alte judete. In rest, nimeni nu s-a opus convingator schimbarii lui Mircea Geoana din fruntea Senatului si excluderii sale din partid. Nimeni. Nici macar vicepresedintii alesi pe lista lui la congresul partidului. Ba chiar, peste tot pe unde s-a votat, a fost unanimitate sau cvasiunanimitate.

Sa recapitulam. Niciunul nu a votat impotriva inlocuirii lui de la sefia Senatului cu Titus Coraltean, in Biroul Permanent National. Asta in conditiile in care dominau cei alesi pe lista lui de vicepresedinti. Ar fi fost usor de inteles de ce ar fi pierdut majoritatea, dar e greu de inteles de ce absolut niciunul dintre cei care au fost aliatii lui nu s-a gandit sa se opuna.

Geoana, executat chiar de vicepresedintii lui

Mai departe, in grupul senatorial al PSD, doar cinci oameni n-au votat pentru schimbare. S-au abtinut. La fel, doar cinci oameni au votat impotriva in Comisia de Integritate Morala si Arbitraj, desi, asa cum au aratat inregistrarile sedintei, se incalcasera grav regulile oricarei audieri, incepand de la prezenta celui acuzat acolo.

Nici in sedinta Biroului Permanent National ce a urmat nu s-a opus nimeni. Desigur, era vorba doar de trimiterea deciziei catre Comitetul Executiv National, dar, chiar si asa, se vota. Un gest simbolic puteai sa faci. Toti, dar absolut toti s-au temut sa ia pozitie ferma. Nici macar nu s-au revoltat pentru faptul ca au fost pacaliti, dat fiind ca, la inceput, nu a fost deloc vorba sa fie exclus Geoana, ci doar schimbat la Senat, printr-o procedura abracadabristica.

Nici Marian Vanghelie, poate cel mai apropiat aliat al sau, nu s-a batut pentru el. N-a votat impotriva pe nicaieri. Stia ca e urmatorul pe lista. Un alt locotenent (unii ar zice papusar) de-al lui, Viorel Hrebenciuc, a mers si mai departe si a sustinut executarea lui. Cum face orice om care i-a stat alaturi, adica printr-un comunicat de presa semnat PSD Bacau.

Unde se ascund oamenii?

Toti, toti, dar absolut toti oamenii importanti din PSD au tacut. N-au riscat. Nu au vrut sa fie asociati cu Mircea Geoana desi, mai mult ca sigur, multora decizia de excludere li s-a parut exagerata. Mult, mult exagerata. Desi miscarea a pus PSD intr-o pozitie usor penibila. Sau poate ca nu asa usor. Unde mai pui ca PSD va ramane fara functia la Senat.

Tuturor le-a fost teama sa ridice glasul. S-au gandit ei ca, in PSD, cand ridici glasul, risti executia. Pentru ca, in PSD, intai se trage, apoi se intreaba. PSD nu prea are disidenta, de felul sau. Cel mult, are daca ea se numeste Ion Iliesc, Miron Mitrea sau Adrian Nastase, care au facut un fel de opozitie pe vremea cand Mircea Geoana era la conducere. In rest, ori esti alaturi de conducere, ori pleci sanatos. De voie sau ajutat.

Isi mai aminteste cineva cand a mai trecut PSD prin asa ceva? Cand i-a fost executat un lider, fara ca nimeni sa se ridice de partea lui? Mai mult, cu toti fidelii sai trecand imediat de partea noului castigator. In 2006, cand, cu ocazia unei duios denumite "nopti a cutitelor lungi", Adrian Nastase era executat. Silit sa plece din toate functiile detinute in partid si sa demisioneze de la presedintia Camerei Deputatilor. Umilit. Cam cum e acum Geoana, doar ca, paradoxal, Geoana are mult mai multe lucruri in favoarea lui. Nu e apasat de un scandal de coruptie, precum Adrian Nastase, si nu afecteaza imaginea PSD. Cel mult, afecteaza imaginea lui Victor Ponta. Unde mai pui ca nu i se poate reprosa vreun gest care sa fi subminat consistent partidul.

Cui nu-i e frica

Cand a initiat mazilirea lui Mircea Geoana, Victor Ponta stia cu ce oameni are de-a face. Stia ca nimeni nu va risca pentru Geoana, un om care si asa isi trasese un incarcator de gloante in picior. Stia ca excluderea lui Geoana, gandita inca de la inceput, e prea dura, dar va fi inghitita. Pentru ca nimeni nu va avea curaj sa se ridice impotriva ei.

Tuturor le e frica de ce-ar putea pati. Toti tin prea mult la scaunele lor. Sunt oameni cu principii. Principiul ca "frate - frate, dar branza-i pe bani".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#excludere Mircea Geoana, #Geoana sustinere PSD , #PSD