Cine sunt politicienii care au început să pozeze în oameni normali înaintea campaniei electorale din 2024

Joi, 17 August 2023, ora 03:40
9354 citiri
Cine sunt politicienii care au început să pozeze în oameni normali înaintea campaniei electorale din 2024
Politicienii își arată latura umană pe Facebook FOTO Colaj Ziare.com / Facebook

În mai puțin de un an va debuta un adevărat maraton electoral în care cetățenii vor fi chemați la urnele de vot în patru rânduri pentru europarlamentare, alegeri locale, alegeri parlamentare și prezidențiale.

Deși mulți lideri politici încă nu și-au anunțat oficial candidatura pentru niciuna dintre cele patru runde, iar până la campania electorală mai sunt luni bune, o parte par că au pornit o campanie de imagine. Mai mulți politicieni încearcă să demonstreze în ultimele săptămâni că în spatele personajului politic se află un om normal care merge la biserică și care culege fructe și legume din producția proprie.

Unul dintre ei este fosta ministră a Familiei Gabriela Firea, care după ce a demisionat din funcție ca urmare a scandalului azilelor groazei din Voluntari a plecat în vacanță în Grecia alături de soțul ei, Florentin Pandele și de cei doi copii. În străinătate, Firea s-a fotografiat într-o ipostază romantică, cu mesajul: “Dragostea ei a fost ca lavanda…delicată și melancolică”.

Înainte de a demisiona din funcția de ministru, Gabriela Firea era candidatul neoficial al PSD pentru primăria Capitalei. Scandalul căminelor din Voluntari i-au slăbit însă puterea din partid, iar unii analiști spuneau despre Firea că va dispărea cel puțin pentru un timp de le prima scenă a politicii. Cu toate astea fostul ministru nu a renunțat la ideea unei candidaturi pentru Primăria Capitalei, iar săptămâna trecută, în primul interviu de la demisie, a subliniat că rămâne candidatul PSD pentru București.

„Candidez dacă voi avea susținerea totală pentru mine. Voi accepta orice decizie luată de PSD privind candidatura la primărie pe bază de sondaje și analize. Eu sunt om de echipă”, a spus Firea.

Câteva zile mai târziu, Firea a publicat o nouă fotografie în care vrea să ofere imaginea unui politician modest, de data aceasta la cules de roșii și alte legume alături de soțul ei.

La cules de roșii s-a afișat și actualul primar din Cluj-Napoca, Emil Boc, care s-a lăudat într-o postare pe Facebook că legumele din grădină sunt „producție proprie” și că a avut grijă personal de răsadurile de roșii.

Emil Boc se află la al cincilea mandat de primar, fiind de altfel și cel mai longeviv edil al Clujului, bătând recordul lui Géza Szvacsina, cel care a condus oraşul timp de 15 ani în urmă cu un secol. Deși acesta încă nu și-a manifestat intenția de a candida pentru un nou mandat, este de așteptat ca în 2024 să bifeze din nou primăria. Cu toate astea, fostul consultant politic Sebastian Lăzăroiu explica în urmă cu doi ani că Boc își pregătește candidatura pentru prezidențialele din 2024.

De o posibilă candidatură la prezidențiale pare interesat și secretarul adjunct al NATO Mircea Geoană. Cu toate că acesta și-ar dori să obțină susținerea PSD, social-democrații nu au dat semne până în prezent că ar vrea să meargă cu Geoană. O anchetă G4Media a arătat în luna iulie modul în care Geoană se folosește de deplasările și ieșirile publice în calitate de secretar adjunct al NATO pentru a lansa mesaje de candidat la prezidențiale. De exemplu, în vizita sa de la baza de la Cincu, Geoană a participat și la Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Tot acolo a declarat pentru Turnul Sfatului în legătură cu o eventuală candidatură la prezidențiale că ”nu spun că nu sunt interesat”. Sursa citată mai subliniază că Geoană vizitează din ce în ce mai des România.

Iar atunci când nu se află în România, Geoană își face timp să meargă și la Biserică.

Alți politicieni au ales o abordare mai directă. De exemplu, liderul AUR George Simion a lansat aplicația AUR, unde simpatizanții pot cumpăra diverse pachete promoționale ce includ beneficii diferite. Cea mai scumpă variantă include o întâlnire unu la unu cu George Simion, iar liderul partidului explică faptul că modelul este unul internațional, dând ca exemplu SUA, unde se plătesc anumite întâlniri la masă cu liderii politici.

Contactat de Libertatea, președintele AUR, George Simion, a spus că până la finalul lui iunie, peste 3.000 de oameni au cumpărat aceste pachete din aplicație: 2.893 de pachete standard, 98 de argint și 217 pachete gold. În mai puțin de două săptămâni, de când a fost lansată aplicația, partidul a încasat peste un milion de lei.

George Simion a mai explicat pentru sursa citată că în momentul în care cineva cumpără unul dintre cele trei pachete, acea persoană devine automat membru al partidului. Adică partidul îl va număra ca fiind membru AUR.

Simion susține că este o practică comună aceea de a se întâlni cu cei care plătesc. Partidul, a adăugat Simion, s-a inspirat chiar de la practicile politicienilor din America: „e ca o strângere de fonduri ca în Statele Unite și au loc întâlniri cu oamenii care plătesc această cotizație, această contribuție”.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
#George Simion, #alegeri 2024, #alegeri prezidentiale, #campanie electorala , #stiri politice