USR îi cere lui Ciolacu să nu ia dreptul la educație copiilor cu posibilități reduse. „79% dintre liceeni din mediul rural fac naveta spre liceu”

Vineri, 05 Ianuarie 2024, ora 17:31
1486 citiri
USR îi cere lui Ciolacu să nu ia dreptul la educație copiilor cu posibilități reduse. „79% dintre liceeni din mediul rural fac naveta spre liceu”
Filip Havârneanu, deputat USR Foto: Facebook/Filip Havarneanu

Filip Havârneanu, deputatul USR a spus că luni, 8 ianuarie, la ore vor ajunge elevii care pot şi îşi permit. Acuză că guvernul Ciolacu, care n-a tăiat un leu de la speciali, face economii pe spatele celor care vor să înveţe.

Deputatul USR mai spune că 79% dintre liceeni din mediul rural fac naveta spre liceu pe jos sau pe banii lor, în timp ce PNL-PSD au limuzina la scară.

„Luni începe şcoala, dar elevii din 19 judeţe rămân fără transport gratuit. Deşi transportul elevilor era deja o problemă nerezolvată, deplasarea lor la şcoală fiind achitată tot din buzunarul părinţilor, noua hotărâre de guvern din decembrie, nu a venit cu o soluţie, ci cu mai multe incoerenţe şi formulări făcute pe genunchi care afectează din nou, elevii. De pe 8 ianuarie, la ore, ajunge cine poate. Tot anul 2023, copiii au fost determinaţi de Guvern să facă autostopul sau să achite singuri contravaloarea abonamentelor. În 2024, Ciolacu vine de la parafat cu o hârtie care oficializează intenţia PNL-PSD de a face nimic pentru elevi. Anul trecut, în foarte multe judeţe, printre care Botoşani, Iaşi, Suceava, Prahova, transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit elevilor în lunile septembrie – decembrie”, a scris Filip Havârveanu, vineri pe Facebook.

El a reamintit că împreună cu alţi parlamentari ai USR a făcut demersuri pentru ca transportul elevilor să fie gratuit.

„Împreună cu toţi parlamentarii USR am făcut demersuri constante pentru ca transportul elevilor să fie gratuit şi să nu mai persiste ca o povară birocratică. Am cerut bani de la buget pentru ca mii de copii să nu se mai expună pericolului de a circula cu "ocazia" până la şcoală sau pentru a nu lua în calcul abandonul şcolar cauzat de lipsa banilor de transport. Toate cererile noastre au fost respinse. Ciolacu şi Ligia Deca înţeleg prin educaţie gratuită faptul că ei nu trebuie să se achite cu nimic faţă de învăţământ”, a completat Havârneanu.

Deputatul USR de Iaşi a mai atras atenţia că şi anul acesta şcolar începe cu aceleaşi probleme, din cauza unor politicieni „care se îngroapă în privilegii”, în timp ce finanţările pentru copiii vulnerabili sunt tăiate de pe lista lor de priorităţi.

„Anul 2024 începe cu aceiaşi politicieni fără conştiinţă care se îngroapă în privilegii, în timp ce copiii vulnerabili, mai ales, sunt ţinta tăierilor de pe lista de finanţări. La Iaşi, un copil a murit lovit de tren, în drum spre şcoală, pentru că nu existau locuri în microbuze pentru toţi elevii. Ligia Deca nu discută cu transportatorii că îi creste nivelul de stres. 200.000 de copiii nevăzuţi ai sistemului se întreabă cu ce vor ajunge la şcoală. În România,79% dintre liceeni din mediul rural fac naveta spre liceu. Ei pe jos sau pe banii lor, PNL-PSD, cu limuzina La scară”, a conchis parlamentarul USR.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#gratuitate transport, #USR, #cere, #Ciolacu, #drepturi, #educatie, #elevi, #mediul rural, #liceeni , #USR