Sfârșitul imperiului lui Putin vine brusc: Rusia se îndreaptă spre haos

Marti, 13 Iunie 2023, ora 01:00
13069 citiri
Sfârșitul imperiului lui Putin vine brusc: Rusia se îndreaptă spre haos
Imperiul lui Putin s-ar putea prăbuși brusc FOTO: Telegraph

Istoria ne spune că multe state vaste din trecut s-au prăbușit de-a lungul secolelor, fie că a fost vorba de Germania, Marea Britanie sau Franța. Un analist susține că sfârșitul imperiului lui Putin ar putea veni brusc, iar Rusia ar fi aruncată în haos.

Umilința venită din partea unei țări străine poate produce căderea dictatorilor, iar cazul Ucrainei care ar putea învinge Moscova ar zdruncina scaunul lui Putin, făcându-l să piardă puterea de la Kremlin, se arată într-o analiză din The Telegraph.

Chiar dacă experții nu au prezis căderea imperiului sovietic și a conducătorilor săi. Dar acest lucru s-a petrecut, schimbând istoria. Dacă pentru populația din Uniunea Sovietică părea ceva de neimaginat, până la urmă revoluția s-a produs la Moscova, în plin Război Rece, la începutul anilor `90.

Planul care oprește Rusia din războiul fără sfârșit cu Ucraina. De ce cheia păcii se află în Coreea?

Acesta pare modelul aproape invariabil în istorie, fie în căderea imperiilor îndepărtate, fie în revoluțiile din interiorul statelor individuale. Nimeni nu se aștepta la o revoluție franceză care să-l aducă pe Ludovic al XVI-lea la ghilotină.

Imperiul german s-a prăbușit în 1918 la doar câteva luni după ce aproape că a câștigat Primul Război Mondial. În ciuda faptului că au ieșit victorioși din cel de-Al Doilea Război Mondial, imperiile francez și britanic au început să se destrame exact în momentul în care Parisul și Londra plănuiau noi parteneriate coloniale.

Așadar, pentru ca statele și imperiile să eșueze, este nevoie de obicei de o forță externă care nu numai că le subminează prestigiul și capacitatea de a intimida, dar le slăbește capacitatea represivă. În cele mai multe cazuri, acesta este un eșec militar. Uneori efectul este clar și direct, ca atunci când imperiile rus și german au fost doborâte în 1917 și 1918 de proprii lor soldați care refuzau să lupte, abandonându-și conducătorii lor.

Rusia pare evident că merge pe această cale: dar când ar putea veni momentul adevărului? A trecut prin asta înainte. În 1917, puternicul imperiu a fost slăbit fatal de Germania, iar în 1989, de rigorile Războiului Rece.

Amenințarea nevăzută a Rusiei: Putin face mutări neobișnuite la o bază navală secretă VIDEO

A murit de două ori, dar a înviat în curând sub altă formă, sub alt împărat, chiar dacă lipseau bucăți mari (statele baltice, coloniile din Asia Centrală, dependențele est-europene). Si acum? Încercarea lui Putin de a recuceri o parte a imperiului va precipita dispariția sa definitivă? Imperiul lui Putin s-ar putea prăbuși brusc.

China este acolo pentru a ridica posesiunile asiatice cucerite în secolul al XIX-lea, iar Japonia, Turcia și altele au, de asemenea, pretenții. Cea mai bună șansă a poporului rus de a avea un viitor mai strălucitor ar fi ca statul-națiune post-imperial să fie democratic, respingând ambițiile imperiale ale lui Putin.

Un imperiu căzut lasă totuși o umbră lungă. O parte poate fi pozitivă, ca în cazul imperiului roman (și am putea să ne gândim, la cel britanic): limbă, cultură, legi, infrastructură și instituții. Dar, de asemenea, lasă inevitabil haos, violență și lupte pentru putere. Nu există un rezultat nedureros. Rusia poate aluneca în haos dacă Putin va pierde războiul din Ucraina și va fi înlăturat de la putere.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#imperiul rus, #Putin Rusia, #sfarsit Putin, #Putin putere Rusia, #inlaturare putere rusia, #Putin razboi, #Rusia colaps , #Razboi Ucraina