Cum ai fost în copilărie, înalt sau scund? Risc mărit de 2 boli mortale dacă ești într-una din categorii

Marti, 12 Decembrie 2023, ora 02:06
3709 citiri
Cum ai fost în copilărie, înalt sau scund? Risc mărit de 2 boli mortale dacă ești într-una din categorii
Copiii mai înalți sunt mai protejați împotriva bolilor de inimă când devin adulți FOTO: Mirror

Un studiu realizat de către experții de la Facultatea de medicină din cadrul Universității Bristol din Marea Britanie, care a analizat datele a peste 450.000 de oameni din baza Biobank, a făcut o descoperire importantă pentru sănătate. Ei au constatat că cei care au fost înalți în copilărie au fost mai protejați la vârsta adultă împotriva bolilor de inimă și a atacului vascular cerebral.

Cercetătorii de la Bristol Medical School au folosit o tehnică statistică care le-a permis oamenilor de știință să separe impactul înălțimii copilăriei de cel al înălțimii adulților asupra sănătății inimii, potrivit Mirror.

Abordarea scoate la iveală modul în care înălțimea copilăriei și a adulților și riscul unei boli cardiovasculare sunt interdependente. Experții caută în mod constant markeri care ne pot proteja de boli precum bolile de inimă, accidental vascular cerebral și cancerul.

Semnal de alarmă tras de medici. 40% dintre oamenii cu această boală nu știu că suferă de ea

În același mod, descoperirea trăsăturilor care ne agravează riscul de a face boli pe măsură ce îmbătrânim ne ajută să facem planuri pentru a le evita. Cine ar fi crezut că ceva atât de simplu, ca înălțimea noastră ar putea fi o influență atât de bună?

Folosind datele din studiul Biobank din Marea Britanie, echipa de medici a identificat markeri genetici pentru înălțimea copilăriei și a adulților de la 454.023 de persoane și markerii genetici asociați cu cinci tipuri de boli cardiovasculare.

Acestea au inclus accident vascular cerebral, boala coronariană, boala arterelor periferice, bătăi neregulate ale inimii (fibrilație atrială) și anevrism de aortă toracică.

Din analizele lor, rezultatele au arătat că persoanele care sunt mai înalte la începutul vieții au, de obicei, un risc mai scăzut de boală coronariană.

Un colos necunoscut descoperit la 2.000 de metri adâncime: Este de două ori mai mare decât Burj Khalifa VIDEO FOTO

Cu toate acestea, noi dovezi din această lucrare indică probabil că acest lucru este atribuit oamenilor care rămân mai înalți de-a lungul vieții - deoarece copiii mai înalți devin de obicei adulți mai înalți - și înălțimea la vârsta adultă se află în mare parte în spatele acestui efect protector.

Pe de altă parte, rezultatele surprinzătoare ale acestui studiu sugerează că a fi mai înalt în copilărie poate crește riscul de alte tipuri de boli cardiovasculare, cum ar fi anevrismul de aortă și bătăile neregulate ale inimii (fibrilație atrială), indiferent de înălțimea la vârsta adultă.

Autorul principal al studiului, dr. Tom Richardson, cercetător de la Unitatea de Epidemiologie Integrativă MRC din Bristol și departamentul de Științe ale Sănătății Populației din cadrul Facultății de medicină din Bristol, a spus: „A fi mai înalt în copilărie poate avea o influență pe termen lung asupra riscului crescut de anevrism aortic toracic și fibrilație atrială în viața ulterioară”.

„Aceste rezultate evidențiază un mecanism potențial de dezvoltare care leagă înălțimea copilăriei și riscul de apariție a acestor boli, ceea ce justifică investigații suplimentare în cercetările viitoare”, a adăugat expertul.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#inaltime sanatate, #boli inima, #inaltime boli, #copilarie, #infarct, #atac cerebral prevenire, #atac vascular cerebral , #stiri externe