Cum a colaborat Associated Press cu nazistii lui Hitler

Miercuri, 30 Martie 2016, ora 17:28
3914 citiri
Cum a colaborat Associated Press cu nazistii lui Hitler
Foto: Hepta.ro

Agentia de presa Associated Press a inceput o cooperare oficiala cu regimul nazist al lui Adolf Hitler, in anii '30, furnizand ziarelor americane materiale produse si selectate direct de Ministerul nazist al Propagandei.

Informatia reiese dintr-un material de arhiva scos la iveala de un istoric german, Harriet Scharnberg, relateaza The Guardian.

Istoricul a publicat un articol in care arata ca AP si-a putut pastra accesul la informatii din partea nazistilor doar intrand in aceasta alianta de cooperare reciproca cu regimul german.

Agentia s-a angajat sa nu publice niciun material "menit sa slabeasca puterea Reichului in strainatate sau acasa".

Cand nazistii au acaparat puterea in Germania, in anul 1933, unul dintre primele lor obiective a fost sa-si atraga de partea lor nu doar presa nationala, ci si pe cea internationala. The Guardian a fost interzis intr-un an de atunci, iar pana in 1935 chiar si agentiile mai mari britanico-americane precum Keystone si Wide World Photos au fost nevoite sa-si inchida birourile din Germania, dupa ce au fost atacate de nazisti pentru ca au angajat jurnalisti evrei.

In schimb, Associated Press a fost singura agentie de presa occidentala care a reusit sa ramana deschisa in Germania lui Hitler, continuand sa opereze acolo pana cand fortele americane au intrat in razboi, impotriva nazistilor, in anul 1941.

AP a ramas astfel in situatia probabil profitabila de a fi principalul canal pentru stiri si imagini din statul totalitar.

Cele doua parti au semnat chiar si o conventie, prin care AP trebuia sa angajeze reporteri care sa lucreze de asemenea si pentru divizia de propaganda a partidului nazist. Unul dintre cei patru fotografi angajati de Associated Press in anii '30, Franz Roth, a fost membru al diviziei de propaganda a unitatii paramilitare SS, iar fotografiile sale au fost alese personal de Hitler.

De la publicarea informatiilor de catre istoricul german, AP a scos pozele lui Roth de pe site-ul sau.

Totodata, AP ar fi permis regimului nazist sa-i foloseasca arhiva foto pentru literatura virulenta de propaganda antisemita.

Aparitia informatiilor ridica nu doar semne de intrebare cu privire la rolul jucat de AP in a permite Germaniei naziste sa-si ascunda adevarata fata in timpul primilor ani de conducere ai lui Hitler, dar si in legatura cu relatia agentiei cu regimurile totalitare contemporane.

Colaborarea dintre cele doua parti a adus unui corespondent la Berlin al AP, Louis P Lochner, un premiu Pulitzer in anul 1939, insa de asemenea a ajutat nazistii sa-si ascunda unele dintre crime.

Un purtator de cuvant al AP a transmis ca "in paralel cu cercetarea acestui aspect, AP respinge orice notiune ca ar fi 'colaborat' deliberat cu regimul nazist".

"O caracterizare precisa este aceea ca AP si alte organizatii de presa straine au fost subiectul unei presiuni intense din partea regimului nazist de cand Hitler a ajuns la putere in 1932, pana la expulzarea AP din Germania, in 1941", mai transmite purtatorul de cuvant.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Associated Press colaborare nazisti, #AP colaborare regim Hitler, #Hitler propaganda AP, #Associated Press propaganda nazista , #Adolf Hitler