Cursa electorala a inceput

Autor: Cristian Diaconescu - profesor de drept international
Marti, 11 August 2015, ora 06:00
6451 citiri

Candidatii republicani la Presedintia SUA au intrat in faza dezbaterilor publice pentru alegerile din 2016.

Nicaieri in lume tema politicii externe nu ocupa un loc atat de semnificativ in dezbaterile politice electorale ca in SUA. Marile decizii de politica externa sau de securitate, inclusiv cele la nivel global, sunt influentate de modul in care se implica SUA.

Chiar daca alegerile sunt inca indepartate, se contureaza deja liniile majore de abordare dupa care vor fi "cantariti" candidatii atat republicani, cat si democrati.

1. Toti candidatii republicani au criticat abordarile presedintelui Obama in domeniul politicii externe.

Republicanii il considera prea slab pe presedinte in fata provocarilor externe. Aceasta slabiciune a vulnerabilizat SUA, a indepartat prietenii si aliatii si a extins nesiguranta la nivel mondial. De la deplasarea atentiei americane din Europa in Asia, pana la ezitarile si neclaritatile in reactiile privind "primavara araba", Siria sau Ucraina, decontul presedintelui american si implicit al candidatilor democrati este complicat.

Cel putin in tabara republicana, nici acordul nuclear cu Iranul nu ajuta prea mult.

2. O tema remanenta si niciodata transata este aceea a experientei in exercitiul relatiilor internationale.

Aici republicanii par a avea un handicap major in fata candidatei democrate Hillary Clinton deoarece, cu exceptia lui Lindsey Graham, senator de Carolina de Sud, cu experienta indelungata in relatiile internationale, marea majoritate a celorlalti candidati republicani - fosti sau actuali guvernatori - este mult mai putin familiarizata cu deciziile externe.

Problema este foarte serioasa. Atributele constitutionale ale presedintelui in politica externa americana sunt extinse, ca de altfel si impactul deciziilor sale la nivel global.

Sigur ca republicanii nu vor uita sa invoce cazul presedintelui Reagan, dar si drama ambasadorului american, ucis in Libia in timpul mandatului lui Hillary Clinton la Departamentul de Stat.

3. Publicul american doreste sa cunoasca, cu predilectie, raspunsurile candidatilor la Presedintia SUA privind provocarile externe la adresa sigurantei interne si a securitatii SUA, precum si a cetatenilor americani.

Amenintarea terorista este pe primul loc pe agenda votantului american, ceea ce implica si concentrarea atentiei candidatilor pe temele acute privind Iranul, Orientul Mijlociu sau Statul Islamic, dar si tratarea oarecum superficiala a situatiei din Ucraina sau Federatia Rusa.

Interesul public este redus in ceea ce priveste Asia si repozitionarile Chinei, desi Administratia Obama a mutat, in exercitiul mandatelor sale, accentele politicii externe americane din Europa spre zona asiatica.

Acolo unde politica externa este pragmatica, lipsa rezultatelor genereaza dezinteresul opiniei publice.

Astazi, americanii isi doresc stoparea jihadismului si implicit a inaintarii Statului Islamic si acorda o atentie minima evolutiilor crizei ucrainiene, tensiunilor din Marea Chinei de Sud sau perspectivelor schimburilor comerciale cu Europa.

In orice caz, perceptia societatii privind optiunile traditionale ale republicanilor sau ale democratilor in domeniul relatiilor internationale si de securitate ramane neschimbata. Opinia publica este nemultumita de tentatiile interventioniste si aventuriere ale republicanilor, dar si de prudenta excesiva a democratilor, mai ales atunci cand se pune problema unor crize "fierbinti".

O tema speciala, generata de dezbaterile asupra amenintarii nucleare iraniene, priveste atitudinea viitorului presedinte, eventual republican, privind denuntarea Acordului negociat de Administratia Obama si criticat vehement de Israel.

In spiritul traditional republican, majoritatea candidatilor a sustinut, pe un ton ridicat, anularea intelegerilor cu Iranul.

Exceptie notabila au facut doi dintre cei mai bine cotati candidati republicani, guvernatorii Chris Christie si Jeb Bush, care au declinat un raspuns transant, mentionand ca, in cazul in care vor ajunge in pozitia de presedinte, vor decide in functie de contextul international, la momentul respectiv.

De asemenea, ambii candidati republicani s-au detasat inteligent de linia intransigenta a republicanilor in problema imigratiei, ceea ce a facut si mai ridicole "iesirile in decor" ale lui Donald Trump.

Este interesant de urmarit cum isi evalueaza si isi aleg americanii presedintele pe parcursul uneia dintre cele mai lungi campanii electorale. Multe dintre explicatiile deciziilor viitorului presedinte al SUA se regasesc in perioda electorala. Sunt verificate si reverificate atat expertiza, dar si forta candidatului de a lua decizii grave, cat si capacitatea de reactie a staff-ului de campanie.

Astazi, un titular al politicii externe profesionist si determinat in relatiile internationale poate apara o tara mult mai eficient decat o intreaga armata.

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat printre altele functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#alegeri SUA, #campanie electorala alegeri sua, #candidati presedintie SUA , #America