China a inmanat primul sau premiu al pacii

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 20:24
1161 citiri
China a inmanat primul sau premiu al pacii
Foto: cnn.com

China a acordat, joi, primul sau premiu al pacii, Confucius. Evenimentul a avut loc cu o zi inaintea inmanarii la Oslo a Nobelului pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo.

Trofeul Confucius si cecul de 15.000 de dolari i-au revenit lui Lien Chan, fost vicepresedinte al Taiwanului, distinctia fiind ridicata de o fetita de 6 ani, noteaza CNN.

Organizatorii evenimentului sustin ca Lien Chan a avut o mare contributie la apropierea Chinei si Taiwanului, precizand ca acesta nu a putut participa la eveniment din "motive cunoscute tuturor".

In replica, seful biroului lui Lien Chan din Taipei, Ting Yuan-Chao a declarat ca nu stie nimic despre acest premiu.

Ceremonia de premiere nu a fost lipsita de mici incidente - proasta functionare a microfoanelor sau greseli de traducere, insa niciunul dintre acesti factori pare sa nu-i fi deranjat pe organizatori sa afirme ca un astfel de eveniment urmeaza sa fie organizat anual.

Presedintele comitetului de decernare, Tan Changliu, a tinut sa declare: "China este o natiune mareata, care a fost influentata de conceptul de pace al lui Confucius pentru o lunga perioada de timp".

"Vrem sa promovam pacea in lume din perspectiva estica. Europa este plina de tari mici, care s-au luptat intre ele secole intregi. Nu vrem sa vedem oameni care nu inteleg pacea, sa distruga acest concept", a declarat acesta.

Nelson Mandela, Jimmy Carter, Bill Gates si Panchen Lama au fost nominalizati, in acest an, pentru premiul Confucius.

Intre timp, directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, a anuntat, joi, ca laureatul Nobelui pentru pace, Liu Xiaobo, va fi reprezentat la ceremonia decernarii premiilor de un scaun gol, simbol folosit pentru a doua oara in istoria acestui eveniment.

El spune ca acest gest nu este o forma de protest, ci mai degraba un "semnal" catre China, "ca ar fi un foarte important pentru viitorul acesti tari sa combine dezvoltarea economica cu reformele politice", potrivit CNN.

Geir Lundestad spune ca presiunea din partea Chinei nu este una surprinzatoare si depinde de Beijing sa decida ce comportament trebuie sa adopte.

Totodata, e a tinut sa salute primul premiul pentru pace acordat de China, spunand: "daca cineva vrea sa concureze cu Nobelul pentru pace, salut competitia".

Decizia Comitetului Nobel de a-l onora pe disidentul Liu Xiaobo pentru "eforturile sale durabile si non-violente in favoarea drepturilor omului in China", a starnit furie in Beijing si in alte 18 tari, care au anuntat ca nu vor participa, vineri, la ceremonia de inmanare a premiului Nobel pentru pace.

Liu Xiaobo executa o pedeapsa de 11 ani de inchisoare "pentru incitare la subversiune".

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#China premiu pace, #ceremonie Nobel Oslo , #China
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Cum de nu l-au laureat