Restricţii sanitare dure în Beijing din cauza unei situaţii ”grave şi complexe” a pandemiei COVID

Sambata, 30 Octombrie 2021, ora 19:48
5131 citiri
Restricţii sanitare dure în Beijing din cauza unei situaţii ”grave şi complexe” a pandemiei COVID

Beijingul îşi înăspreşte restricţiile sanitare din cauza unei situaţii ”grave şi complexe” prin care se confruntă cu o intensificare a epidemiei covid-19, cu mai puţin de 100 de zile înaintea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă din capitala chineză, relatează AFP.

Beijingul, care a organizat Jocurile Olimpice de Vară în 2008, urmează să devină în februarie primul oraş din lume care găzduiește şi JO de Iarnă.

În acest context, autorităţile, care aplică o politică de toleranţă zero faţă de cel mai mic caz de covid-19, au recurs la mijloace importante în vederea eradicării unei intensificări a epidemiei - pentru moment foarte limitată - de mai puţin de 300 de cazuri.

În total 14 dintre cele 30 de provincii sunt afectate, iar noul coronavirus a ajuns la Beijing în urmă cu zece zile.

Aceste cifre par derizorii faţă de cele înregistrate zilnic în alte părţi ale lumii, însă ar putea crește odată cu apropierea JO de Iarnă, care încep la 4 februarie.

În vederea opririi contagiunii, toate cinematografele din districtul Xicheng din Beijing urmează să rămână închise până la 14 noiembrie, a anunţat primăria.

Acest district, în care se află cartiere situate la vest de Piaţa Tiananmen, are peste un milion de locuitori.

Această hotărâre intervine în contextul în care China a semnalat sâmbătă, la nivel naţional, 59 de cazuri noi de covid-19 de origine locală - un număr-record de la jumătatea lui septembrie.

Între aceste cazuri, două se înregistrează la Beijing.

MAI VIRULENT

Parcul Universal Studios, care a fost deschis în septembrie, a anunţat sâmbătă prezenţa unor cazuri de contact în rândul vizitatorilor săi de weekendul trecut.

Întreg personalul a fost testat covid-19 negatv şi nu s-a descoperit vreo urmă de virus, a dat asigurări parcul, care a consolidat depistarea şi vaccinarea angajaţilor săi.

China, unde s-au descoperit primele cazuri de covid-19 în urmă cu aproape doi ani, a controlat în mare parte epidemia pe teritoriul său.

Viaţa a revenit la normal din primăvara lui 2020, iar China a înregistrat doar doi morţi în mai bine de un an.

Însă focare localizate apar sporadic.

Ultimul dintre ele se află într-o zonă la frontiera cu Mongolia. Un cuplu de persoane în vârstă, care s-a dus într-o călătorie organizată, a contribuit la răspândirea virusului în alte regune.

Pe plan sanitar, situaţia este ”gravă şi complexă”, a recunoscut sâmbătă, în faţa presei, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Mi Feng, subliniind asupra rapidităţii circulaţiei noului coronavirus.

Proporţia cazurilor grave este, de asemenea, mai mare decât la precedentele intensificări ale epidemiei, a precizat o reprezentantă a Ministerului Sănătăţii, Guo Yanhong.

Ea a anunţat că 40% dintre bolnavi sunt în vârstă de peste 60 de ani.

ZBORURI ANULATE, CĂSĂTORII AMÂNATE

Ca măsură de precauţie, aproximativ şase milioane de chinezi au fost plasați în carantină în întreaga ţară.

Marele oraş Lanzhou (nord-vest) a provocat o surpriză marţi şi a interzis orice ieşire din locuinţă, mai puţin din motive imperative.

În acest fel şi prin depistări la scară mare, răspândirea noului coronavirus poate fi controlată ”într-o lună de zile”, a apreciat sâmbătă virusologul Zhong Nanshan, unul dintre reprezentanţii luptei împotriva covid-19.

El a avertizat însă că virusul ”nu va putea fi eradicat pe termen scurt”.

Intrarea în mai multe regiuni este condiţionată, deja, de prezentarea unui test negativ, mai ales în cazul călătorilor care provin din zone în care s-au semnalat recent cazuri.

Aproape jumătate dintre decolările de pe principalele două aeroporturi din Beijing au fost anulate, iar autorităţile nu recomandă părăsirea capitalei decât în caz de necesitate.

Ele le-au cerut locuitorilor Beijingului să-şi amâne căsătoriile.

Citeste si:
Primul caz de Omicron în orașul care va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă. Măsurile extreme luate de autoritățile chineze
Primul caz de Omicron în orașul care va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă. Măsurile extreme luate de autoritățile chineze
Autoritățile din Beijing au anunțat sâmbătă, 15 ianuarie, primul caz de infectare cu varianta Omicron. În câteva săptămâni, orașul va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă....
Investițiile străine globale, salt uriaș după anul pandemiei. Sectoarele-cheie din țările mai puțin dezvoltate au fost lăsate în urmă
Investițiile străine globale, salt uriaș după anul pandemiei. Sectoarele-cheie din țările mai puțin dezvoltate au fost lăsate în urmă
Investiţiile străine globale s-au majorat cu 77% în 2021, la 1.650 miliarde de dolari, depășind nivelul anterior crizei sanitare, potrivit datelor publicate miercuri, 19 ianuarie, de...