Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică de tip mare-sol

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 14:44
42162 citiri
Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică de tip mare-sol
Racheta ţâşnește dintr-o mare calmă şi un submarin iese la suprafaţă FOTO koreajoongangdaily.com

Coreea de Nord a anunţat miercuri, 20 octombrie, că a lansat o rachetă balistică de la bordul unui submarin (SLBM), ceea ce i-ar permite acestei ţări izolate dotată cu arma atomică, în cazul în care informaţia se confirmă, capacitatea celei de a doua lovituri, un progres tehnologic considerabil, în contextul în care cele două Corei, are se află teoretic în război, s-au lansat într-o cursă a înarmării, iar negocieri în vederea unei dezarmări nucleare cu Washingtonul se află într-un punct mort, relatează AFP.

Potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, Nordul a testat marţi, cu succes, un ”nou tip” de rachetă balistică lansată de la bordul unui submarin (SLBM).

Arma este dotată cu ”numeroase tehnologii avansate de control şi ghidaj”, potrivit KCNA.

Imagini publicate de cotidianul Rodong Sinmun arată racheta ţâşnind dintr-o mare calmă şi un submarin în timp ce iese la suprafaţă.

KCNA precizează că racheta a fost trasă de la bordul submarinului ”8.24 Yongung”, folosit şi în prmul test de rachetă balistică strategică de tip mare-sol (SLBM) în 2016, ceea ce înseamnă, de fapt, că progresele Coreei de Nord în domeniul capacităţii de lansare nu au evoluat deloc de atunci.

Potrivit unei analize publicate în 2018 de către Institutul american de cercetare Nuclear Threat Initiative, ”8.24 Yongung” este un submarin experimental, ”capabil să lanseze o unică rachetă balistică” şi care este necesar să iasă la suprafaţă după câteva ore, ceea ce îi limitează capacităţile operaţionale.

Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Pentagonul a apreciat că precedentul test SLBM, din 2019, a fost relaizat de pe o platformă scufundată.

O lansare de la bordul unui submarin ar marca o nouă etapă a arsenalului nord-coreean, prin posibilitatea desfăşurării în afara peninsulei coreene şi printr-o capacitate a celei de a doua lovituri, în cazul unui atac vizând bazele militare nord-coreene.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă - cu uşile închise - miercuri după-amiaza (ora locală), la cererea regatului Unit şi Statelor Unite, au declarat diplomaţi AFP.

Franţa s-a alăturat acestei cereri.

Ambasadorul Chinei la ONU Zhang Jun, a cărui ţară a apărat adesea, în ultimii ani, Phenianul, a refuzat să le răsoundă unor jurnalişti care l-au întrebat despre tirul nord-coreean.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianskii, a avertizat împotriva oricăreiprecipitări.

”Trebuie să aflăm mai multe informaţii” despre acest tir, deoarece interpretările cu privire la evenimente din Coreea de Nord au ”fost mereu conflictuale”, a declarat el.

Tirul ”poate veni de oriunde. Avem doar informaţii de presă, iar eu nu prea am încredere în ele. Avem nevoie de o evaluare experimentată”, a subliniat rusul.

Casa Albă a subliniat că această nouă lansare reprezintă o ameninţare care nu face decât să sublinieze nevoia ”urgentă” a dialogului cu Phenianul, dar şi angajamentul său de ”nezdruncinat” în ajutarea apărării Coreei de Sud şi Japiniei.

Coreea de Nord este vizată de o serie de sancţiuni ONU, întrucât continuă să dezvolte armament nuclear şi rachete balistice, încălcând rezoluţiile ONU care-i interzic acest lucru.

Coreea de Nord ”vrea o disuasiune nucleară mai «rezistentă», capabilă să-i intimideze pe vecinii săi şi Statele Unite”, apreciază un profesor de studii internaţionale, Leif-Eric Easley, de la Universitatea Ewha din Seul.

”SLBM-ul nord-coreean este probabil departe de a fi desfăşurat în mod operaţional cu un focos nuclear”, consideră el, însă ”Kim (Jong Un) nu-şi poate permite din punct de vedere politic să pară distanţat de o nouă cursă a înarmării regională”.

”Am asistat la cincilansări de rachete, de către Coreea de Nord, în aceste ultima două luni”, şi anume o rachetă cu rază lungă de acţiune, o armă trasă dintr-un tren şi o rachetă prezentată drept hipersonică, rezumă Soo Kim, o analistă de la RAND Corporation.

”Fiecare test a arătat ceva diferit în capacităţile Phenianului în domeniul rachetelor. Regimul adaugă noi instrumente de provocare, ceea ce nu este cu adevărat o veste bună pentru Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia”, apreciază ea.

Coreea de Sud a testat, în septembrie, prima sa SLBM şi a devenit una dintre puţinele ţăridotate cu această tehnologie avansată. Ea a dezvăluit, de asemenea, o rachetă de croazieră hipersonică.

O expoziţie consacrată apărării a fost o ocazie ca Phenianul să prezinte, săptămâna trecută, armamnetul nord-coreean, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) uriaşă, dezvăluită anul trecut la o defilare militară.

La această expoziţie, dictatorul Kim Jong Un a acuzat Statele Unite - cu care negocieri în vederea unei dezarmări nucleare se află într-un punct mort din 2019 - de faptul că este ”cauza profundă” a instabilităţii în peninsulă.

Phenianul subliniază că are nevoie de un arsenal pentru a se apăra de o eventuală invazie americană.

Planurile lui Putin după alegeri: Discordie în Africa și Orientul Mijlociu, distrugerea ONU și arme nucleare în spațiu
Planurile lui Putin după alegeri: Discordie în Africa și Orientul Mijlociu, distrugerea ONU și arme nucleare în spațiu
Vladimir Putin urmează să devină președintele Rusiei pentru încă șase ani. Alegerile pe care la va câștiga pe 17 martie sunt fictive. Dar, cu toate acestea, ar trebui să fie un semnal de...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#racheta Coreea Nord, #racheta SLBM, #submarin, #ONU, #Consiliu Securitate ONU , #Coreea de Nord