Gulagul Ascuns, povestea terifianta a atrocitatilor din lagarele nord-coreene

Luni, 16 Aprilie 2012, ora 17:11
9128 citiri
Gulagul Ascuns, povestea terifianta a atrocitatilor din lagarele nord-coreene
Foto: AP

Phenianul a organizat, de curand, o ceremonie grandioasa pentru a sarbatori 100 de ani de la nasterea fondatorului Partidului Comunist Nord-Coreean, Kim Ir Sen. Aceasta e fatada, dar care-i realitatea?

Realitatea este cea vazuta prin ochii celor 150.000 de detinuti politici, inchisi in asa-zisele "lagare de reeducare", dupa cum le numeste regimul comunist nord-coreean, in fapt fatada pentru lagarele de tip gulag, stalinist.

Cel putin 150.000 de detinuti politici din Coreea de Nord sunt maltratati, cad victime torturii sexuale sau sunt executati in cel mai crud mod posibil, scrie Deutsche Welle, citand un amanuntit raport al unor organizatii americane de aparare a drepturilor omului.

Povestea unui supravietuitor, pe numele sau Shin Ding Hiuk, aminteste de lagarele naziste de concentrare sau Gulagurile Uniunii Sovietice. Hiuk avea doar 9 ani, cand o colega de lagar a fost batuta crunt in fata lui, pana la moarte, deoarece ascunsese in buzunare cateva boabe de porumb.

El insusi, in decurs de sapte luni, a fost torturat sistematic intr-o celula subterana, pentru a-si "turna" mama si fratele, care ar fi pus la cale un plan de evadare din lagar. Trebuie mentionat ca Shin Ding Hiuk s-a nascut in lagar, toata familia lui fiind inchisa aici.

Mai tarziu, Shin Dong Hiuk a fost obligat sa asiste la executarea mamei si fratelui sau. Raportul "Gulag Hidden" (Gulagul Ascuns), elaborat de aparatori ai drepturilor omului din SUA, infatiseaza mapamondului cazuri inspaimantatoare din lagarele nord-coreene.

Munca silnica pe viata si totura inumana

In 229 pagini-document, raportul vorbeste despre o lume ascunsa, bazandu-se pe declaratiile a 60 de fosti detinuti si gardieni, precum si pe imagini obtinute cu ajutorul Google Earth. Deosebit de socante sunt povestile supravietuitorilor. Conform acestor istorisiri, detinutii lucreaza in mine, sunt torturtati sistematic, multi mor de foame, iar unii sunt executati pentru lucruri banale. Totodata, femeile sunt supuse agresiunilor sexuale.

Inca din 2009, regimul de la Phenian a declarat in fata membrilor ONU ca infioratoarele lagare de munca nu sunt decat "tabere de reeducare a celor care nu se supun ordinii statale". In Coreea de Nord, insa, este de ajuns ca cineva sa asculte un post de radio strain pentru a fi considerat reactionar.

Odata ce un astfel de ins a fost declarat "inamic al statului", toata familia lui risca sa fie inchisa alaturi de el intr-un astfel de lagar. De regula, o astfel de sentinta este similara cu munca silnica pe viata si tortura inumana.

Shin Ding Hiuk s-a nascut intr-un astfel de lagar in 1982, avand ca parinti un detinut si o detinuta, fortati de gardieni sa intretina realtii sexuale sub ochii lor. Pana la fuga sa din 2005, el nu a cunoscut altceva decat munca silnica si tortura. De-abia la varsta de 23 ani, in niste imprejurari fericite, Hiuk reuseste sa fuga in China, de unde este transferat in Coreea de Sud.

Sute de mii de victime

In 2003, aparatori ai drepturilor omului din SUA publica primul raport "Hidden Gulag". De atunci si pana azi situatia nu s-a imbunatatit deloc. Incepand cu anii '70, cateva sute de mii de persoane au cazut victime unor atrocitati de nedescris.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#lagare concentrare Coreea Nord, #detinuti politici Coreea, #Coreea Nord regim comunist , #Coreea