Britanicii si americanii se pregatesc de razboi cu Iranul

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 10:32
9081 citiri
Britanicii si americanii se pregatesc de razboi cu Iranul

Fortele armate britanice si-au accelerat procesul de intocmire a planurilor de urgenta pentru o eventuala actiune militara impotriva Iranului, in conditiile in care exista temeri cu privire la programul nuclear iranian.

Britanicii cred ca SUA ar putea decide sa isi accelereze planurile pentru lovituri aeriene chirurgicale impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului, asa ca se pregatesc pentru aceasta eventualitate, scrie Guardian. Publicatia britanica a obtinut confirmarea de la britanici ca, daca Washingtonul decide sa loveasca instalatiile nucleare iraniene, Marea Britanie va fi pregatita sa ofere ajutor militar pentru orice misiune, in pofida unor persoane care se opun in Guvern.

Anticipand un atac impotriva Iranului, strategii militari britanici examineaza unde este cel mai bine sa amplaseze navele si submarinele echipate cu rachete de croaziera Tomahawk, in decursul urmatoarelor luni, avand in vedere ca se asteapta la o misiune aeriana si navala. Ar putea fi nevoie si de "un numar mic de forte speciale" la sol.

In plus, se asteapta ca SUA sa ceara permisiunea de a lansa atacuri din Diego Garcia, teritoriu britanic din Oceanul Indian, folosit si in trecut pentru conflictele din Orientul Mijlociu.

Oficialii din ministerul britanic al Apararii spun insa ca este improbabil ca presedintele american, Barack Obama, sa se angajeze intr-o operatiune impotriva Iranului inainte de alegerile prezidentiale din noiembrie 2012, insa aceste calcule s-ar putea schimba in conditiile in care Iranul are o pozitie internationala tot mai agresiva, si comunitatea internationala asteapta concluziile raportului Agentiei Internationale de Energie Atomica (AIEA), la inceputul acestei luni.

De altfel, si israelienii sustin ca raportul AIEA, ce va fi publicat pe 8 noiembrie, va fi decisiv pentru decizia privind atacul impotriva Iranului.

Washington a inceput deja sa se gandeasca sa-si sporeasca prezenta militara in zona, trimitand nave de razboi in regiune si intarindu-si legaturile militare cu sase tari din Consiliul de Cooperare al Golfului: Arabia Saudita, Kuweit, Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite si Oman.

De altfel, Statele Unite au fost avertizate de Israel ca actiunea militara nu poate fi amanata prea mult, altfel va fi inutila.

Israelienii se pregatesc deja de un atac pe cont propriu

Israelul face pasi repezi, in ultimele saptamani, spre un conflict deschis cu Iranul, in conditiile in care presa israeliana relateaza ca premierul Benjamin Netanyahu incearca sa-si convinga ministrii de necesitatea unei operatiuni.

Aceste rapoarte au primit raspunsul sefului militar al Iranului, Hassan Firouzabadi, care a avertizat, miercuri, ca un atac israelian asupra instalatiilor militare iraniene va avea un pret greu de platit.

"Oficialii americani stiu ca atacul armatei regimului zionist impotriva Iranului va produce pagube serioase SUA si regimului zionist", a avertizat Firouzabadi.

La scurt timp dupa amenintarile oficialului iranian, Israelul a testat cu succes o racheta capabila sa transporte un focos nuclear si sa loveasca Iranul.

Anterior, miercuri, Netanyahu si ministrul Apararii, Ehud Barak, ar fi incercat sa obtina suficienta sustinere pentru a lansa un atac impotriva Iranului - cel mai recent "cooptat" fiind ministrul de Externe, Avigdor Lieberman.

Cu toate acestea, un atac nu este posibil in perioada imediat urmatoare, fiind iarna, cand norii grosi ingreuneaza misiunea fortelor aeriene israeliene.

Ministrul Apararii, Ehud Barak, a parut sa sugereze, marti, intr-un discurs in Parlament, ca Israelul ar putea fi fortat sa actioneze singur impotriva Iranului.

"O situatie poate fi creata in Orientul Mijlociu, in care Israelul trebuie sa isi apere interesele vitale intr-o maniera independenta, fara a fi nevoie neaparat sa se bazeze pe alte forte, regionale sau din alta parte", a spus acesta.

Barak si Netanyahu mai au insa de convins cativa ministri - majoritari deocamdata impotriva unei asemenea actiuni, precum si pe seful armatei, Benny Gantz, seful serviciului de informatii israelian, Tamir Pardo, seful serviciului de informatii al armatei, Aviv Kochavi, precum si pe seful serviciilor de informatii interne, Yoram Cohen.

Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Guvernul argentinian a cerut marţi, 23 aprilie, Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări...
#Iran, #razboi Iran, #lovitura impotriva Iranului, #SUA Iran, #Israel Iran , #Israel