Libia: Al-Jazeera a filmat "soldati vestici pe teren" (Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 31 Mai 2011, ora 15:57
2028 citiri
Libia: Al-Jazeera a filmat "soldati vestici pe teren" (Video)

Soldati vestici inarmati au fost surprinsi de camera de filmat pe linia frontului la Misrata, aceasta fiind prima confirmare a faptului ca fortele speciale occidentale joaca un rol activ in conflictul din Libia.

Un grup de sase vestici sunt clar vizibili intr-un reportaj al televiziunii Al Jazeera din Dafniya, cel mai vestic punct al liniei de front a rebelilor din orasul Misrata (vezi video mai jos). Cinci dintre vestici sunt inarmati si poarta haine de culoarea nisipului si esarfe arabe, in vreme ce al saselea, aparent cel mai inalt in grad, nu poarta la vedere nicio arma si este imbracat intr-o camasa roz cu maneci scurte - ar putea fi un agent de informatii, scrie Guardian.

Grupul poate fi vazut vorbind cu rebelii, insa de indata ce occidentalii vad echipajul de televizune pleaca in graba. Se crede ca ar fi vorba despre cetateni britanici.

Vesticii au fost vazuti de echipa Al-Jazeera la sfarsitul saptamanii trecute, cu cateva zile inainte ca elicopterele de atac franceze si britanice sa se alature campaniei NATO. Acestea vor fi detasate, cel mai probabil, in suburbiile orasului Misrata, de unde fortele pro-Gaddafi continua sa bombardeze pozitiile rebele din est.

In presa britanica au existat numeroase rapoarte potrivit carora soldati din fortele speciale (SAS) se afla la sol in Libia, pentru a detecta fortele pro-Gaddafi, pe care mai apoi avioanele de lupta ale NATO le bombardeaza.

In martie, sase soldati ai fortelor speciale si doi ofiteri din MI6 au fost retinuti de rebeli dupa ce au esuat intr-o misiune de a intalni liderii rebelilor din Benghazi. Grupul a fost retras rapid si a fost inlocuit de o "echipa de legatura" noua, care ar fi trebuit sa-i ajute pe rebeli sa-si imbunatateasca "structurile organizationale, comunicatiile si logistica", fara a fi implicati in antrenarea sau inarmarea rebelilor.

Intrebat in legatura cu inregistrarea Al Jazeera, Ministerul britanic al Apararii a raspuns: "Nu avem forte acolo".

Subiectul este sensibil, intrucat rezolutia ONU din martie care autorizeaza folosirea fortei in Libia exclude in mod specific "o forta de ocupatie straina sub orice forma in orice parte a teritoriului libian".

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#soldati libia, #razboi Libia, #soldati occidentali libia , #Razboi Libia
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Stapinii, prin 6 reprezentanti aproape inarmati, s-au apucat sa demoleze marea democratie libiana.